Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.10.2019 06:30 | Prominenti | Karel Gott († 80)
FotoVideoOnline

Posledná rozlúčka s Gottom († 80): Fanúšikovia sa búria! To, čo urobila známa herečka, nemá obdobu

Fanúšikovia Karla Gotta († 80) dali posledné zbohom československej legende, ktorá 1. októbra tesne pred polnocou podľahla zákernej rakovine.

Fotogaléria
89
fotiek v galérii

Verejná rozlúčka so spevákom sa konala od 08.00 h do 22.00 h v paláci Žofín na Slovanskom ostrove v Prahe, organizátori však pre veľký záujem posunuli čas do polnoci. Predpokladala sa obrovská účasť ľudí, preto premiér Babiš v utorok upozornil, že "na všetkých záujemcov sa vzhľadom na kapacitu možno nedostane". Nakoniec sa velikánovi prišlo ukloniť približne 49-tisíc ľudí nielen z Českej republiky.

Organizácia posledných rozlúčok (druhá sa uskutoční v sobotu) bola veľmi náročná a pod palcom ju mala jeho manželka Ivana. „Posledné rozlúčenie s Karlom Gottom pripravuje pani Ivana v spolupráci s pražským Arcibiskupstvom, Úradom vlády Českej republiky a Kanceláriou prezidenta republiky,“ píše sa na webe speváka.

Polícia ešte ráno vyviedla zo Slovanského ostrova opitého mladíka, ktorý priamo pred vchodom do Žofína robil grimasy do kamier, informoval portál iDnes.

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Rozlúčka s Karlom Gottom († 80)
23:58

Touto správou sa s vami lúčime a prajeme dobrú noc. Zajtra vám prinesieme ONLINE prenos zo zádušnej omše, ktorá sa uskutoční od 11. hodiny v Katedrále sv. Víta za účasti najbližšej rodiny Karla Gotta († 80) a pozvaných hostí.

Ďakujeme vám za pozornosť.

23:57

Do Veľkej sály sa nakoniec dostali všetci záujemcovia, ktorí vystáli rad. Čakacia doba sa pohybovala priemerne okolo dvoch hodín. Spomienková akcia sa uskutočnila bez komplikácií v pokojnej a dôstojnej atmosfére.

23:52

Na pražskom Žofíne v piatok tesne pred polnocou skončila verejná rozlúčka so zosnulým spevákom Karlom Gottom († 80). Naposledy sa mu prišlo pokloniť približne 49 000 ľudí, povedal ČTK prevádzkový riaditeľ paláca Žofín Jan Hrubý.

23:37

Do priestorov paláca Žofín vošiel o 23:33 posledný človek. Pani Mária prehovorila pre Blesk o svojich pocitoch: "Prežívam to ako rozlúčku s človekom, ktorého obdivujem a mám rada. Prišla som neskôr, pretože som bola v práci, pôvodne som ani nepočítala, že by som sem išla," priznala.

23:36

V sobotu 12. 10. 2019 bude nasledovať zádušná omša za Karla Gotta, ktorú bude slúžiť Dominik kardinál Duka, arcibiskup pražský. Uskutoční sa o 11. hodine v Katedrále sv. Víta, Václava a Vojtecha na Pražskom hrade. Prístup do katedrály je len na zvláštnu pozvánku.

23:33

Pred Žofínom už stojí pohrebný voz, ktorý odvezie rakvu s Karlom Gottom († 80) na noc späť do krematória.

23:22

Blesk priblížil, ako dnes fungovala čestná stráž. Pri rakve sa vystriedalo 16 vojakov, ktorí držali čestnú stráž. Osem ich slúžilo dopoludnia a teraz osem do konca. Vždy tam stoja dvaja a striedajú sa po pol hodine.

23:13

Vo Veľkej sále, kde je vystavená na katafalku rakva a stoja pri nej celý deň vojaci čestné stráže, je neustále medzi 50 a 60 ľuďmi. Prinášajú kvetiny, fotografujú a natáčajú si smútočnú miestnosť. Stupienky k rakve aj stoly uprostred sály sú zaplnené kvetinami. Po ukončení akcie budú odvezené na novovytvorené pietne miesto v Kinského záhrade v Prahe 5. Vystavené by tam v závislosti na počasí mali byť dva dni. Úderom nedeľnej polnoci sa pietne miesto verejnosti uzavrie.

22:54

Organizátori odhadujú, že do polnoci by počet ľudí, ktorí sa v piatok prišli naposledy rozlúčiť s Karlom Gottom († 80), mohol dosiahnuť 50 000.

22:50

Medzi smútočnými vencami možno vidieť aj ten od manželov Babišovcov.

22:43

Redaktor Nového Času priamo spred spred paláca Žofín: "Práve polícia oznámila asi 10 ľuďom, že sa už na ostrov nedostanú. Boli sklamaní, no neboli tu žiadne kríky alebo nadavanie. Pokojne odišli domov. Do paláca sa dostanú už len ľudia, ktorí sú už na ostrove. Palác sa uzavrie o 24:00."

22:41

Reportéri Blesku stretli na Žofíne aj saxofonistu Felixa Slováčka. Pozrite si video, v ktorom pre Nový Čas zaspomínal na svojho dlhoročného kamaráta a kolegu.

22:39

Fanúšikov nič neodradí. Ľudia naďalej prichádzajú k palácu Žofín. Policajti sú však neoblomní a priaznivcov maestra odkláňajú k Novej Scéne alebo do Kinského zahrad.

22:31

Pred 22:00 usporiadatelia zahradili vstup k Žofínu, kde sa ľudia lúčia so zosnulým Karlom Gottom († 80), pred vstupom na ostrov. Informuje idnes.

22:22

Kvetinový veniec poslali aj manželia Zemanovci.

22:05

Organizátori práve potvrdili, že k rakve budú púšťať ľudí až do polnoci. Avšak už len tých, ktorí sú v rade.

22:00

"Pred nami zavreli ten koridor na moste, ale my sme ho prerazili a postupovali ďalej. Už tu čakáme asi hodinu," povedala portálu idnes.cz žena, ktorá je v skupinke asi posledných dvadsiatich šťastlivcov, ktorí sú v oficiálnej skupinke, ktorej polícia garantuje vstup.

21:54

Osud ľudí čakajúcich za uzavretým koridom, je stále nejasný. "Nechceme, aby ľudia čakali hodiny v rade zbytočne," povedala policajná hovorkyňa Eva Kropáčová s tým, že sa uvidí, akým tempom bude rad postupovať. Zatiaľ nevyzerá, že by mali ľudia, ktorí stoja na Janáčkovom nábreží za ohradením, šancu sa ešte do Veľkej sály Žofínského paláca pozrieť. Kropáčová zároveň ale nevylúčila to, že ešte niektorých záujemcov nakoniec vpustia.

21:39

Herečka Dana Batulková sa vyjadrila k situácii, keď sa predbehla a napriek tomu, že už sa nemala dostať k rakve Gotta († 80), nielenže tam prenikla, ale v paláci Žofín strávila niekoľko minút. "Ľudia a policajti nám normálne povedali, že tam môžeme ísť, je tam vchod," poskytla herečka Blesku zvláštny argument.

21:36

Podľa reportérov Blesku sa situácia začína vyostrovať. Zo zadných radov sa približne 50 ľudí snaží cez dav dostať dopredu, mnohí čoraz hlasnejšie prejavujú svoju nespokojnosť. Prečítajte si reakcie sklamaných fanúšikov tu.

21:33

Do 20.30 h sa so spevákom prišlo rozlúčiť 38 000 ľudí. Pietne miesta, na ktorých si ľudia uctili pamiatku speváka, vznikli aj v ďalších mestách v ČR.

21:24

Ľudia, ktorí stoja na úplnom konci radu, by sa do Veľkej sály Žofínského paláca, kde je vystavená rakva, mali dostať zhruba o 23:45. Na rozlúčke sa tak zúčastní cca 43 000-45 000 ľudí, povedal ČTK prevádzkový riaditeľ paláca Žofín Jan Hrubý.

21:20

Veľkou sálou na Žofíne večer prúdia ľudia rovnakým tempom ako dopoludnia. Neustále je v nej okolo 50 fanúšikov všetkých generácií. Stoly uprostred miestnosti sa prehýbajú pod kvetinovými darmi, ktoré ľudia ďalej prinášajú.

21:15

Rad policajti oddelili prenosným hradením. Podľa spravodajcu ČTK však za ním zostalo približne 200 až 300 ľudí, ktorí dúfajú v to, že sa nakoniec na Slovanský ostrov dostanú. Odmietajú miesto opustiť.

21:06

Ľudia sa búria aj na Facebooku. Herečka Dana Batulková totiž pred rakvou stojí už niekoľko minút, pričom ostatní "smrteľníci" majú na položenie kvetov len tri sekundy. "Je azda niečo viac?" rozčuľujú sa ľudia na sociálnej sieti.

21:03

Rozruch pred palácom! Podľa informácií Blesku Dana Batulková a Ján Onder po vzore ministra dopravy Vladimíra Kremlíka predbehli rad ľudí a sú aktuálne vnútri Žofínského paláca! Herečka a tanečník boli pritom medzi fanúšikmi, pred ktorými sa nadobro uzavrel rad a k rakve Karla Gotta († 80) sa už nemali dostať.

20:58

Koniec radu, ktorý policajti uťali, sa aktuálne nachádza v polovici mosta Légií.

20:50

Podľa informácií Blesku organizátori riešia vzniknutú situáciu. Očividne im nie je jedno, že niektorí fanúšikovia prešli za svojím idolom až stovky kilometrov. O pár minút majú rozhodnúť, či pustia ďalej aj ľudí stojacich za hranicou ukončeného radu.

20:45

Fanúšikovia sa napriek uzavretiu koridoru stále hromadia v nádeji, že ich predsa len pustia do paláca Žofín. Prečítajte si reakcie sklamaných ľudí, ale aj fanúšika, za ktorým sa definitívne uzavrel rad. Článok nájdete tu.

20:33

Blesk cituje magistrát: Koridor na pietne miesto na uctenie pamiatky Karla Gotta v paláci Žofín sa úderom dvadsiatej hodiny uzatvára. Ľudia, ktorí sú aktuálne v rade, sa ešte budú môcť zosnulému spevákovi ukloniť. Ďalší už bohužiaľ nebudú do koridoru z kapacitných a časových dôvodov vpustení. Od konca koridoru je rad zhruba na tri hodiny. Prosíme záujemcov, aby už neprichádzali a využili pietne miesto v Kinského záhrade, kde je stále priestor pre dôstojné uctenie pamiatky zosnulého umelca.

20:23

Medzi smútiacimi, ktorí sa už nedostanú k rakve Karla Gotta († 80), sú aj známe osobnosti. Ako informuje Blesk, takýto osud postretol tanečníka Jan Ondera a herečku Danu Batulkovú. Aj napriek tomu sa rozhodli počkať a dúfajú, že sa organizátori zľutujú a pustia ich dovnútra rovnako ako ostatných, ktorí prišli po funuse.

20:20

Nemecká rozhlasová stanica prirovnala Karla Gotta († 80) k britskej kráľovnej. Viac sa dozviete tu.

20:13

Pri rakve legendy sa míňajú stovky fanúšikov. Nový Čas vám prináša aktuálne zábery z paláca Žofín:

20:05

Polícia v tejto chvíli uzavrela tvoriaci sa rad fanúšikov! Každý, kto od tejto chvíle dorazí, sa už na Žofín k rakve Karla Gotta († 80) nedostane, informuje Blesk.

19:51

Posledné zbohom prišiel dať aj hudobník Ondřej Gregor Brzobohatý.

19:41

Policajná hovorkyňa Eva Kropáčová spresnila okolnosti okolo ukončenia radu. "Vydali sme informáciu pre občanov, že kto sa do ôsmej hodiny nepostaví do radu, už by to nemusel stihnúť." Rad teda zatiaľ pokračuje ďalej, uviedol na správnu mieru Blesk.

19:31

Verejná rozlúčka s božským Kájom († 80) rezonuje aj v zahraničí. Informujú o nej médiá napríklad v Indii či celosvetové agentúry.

19:24

Zdrvujúce správy pre fanúšikov maestra! Policajti na Janáčkovom nábřeží ukončujú rad, informuje Blesk. Ďalší prichádzajúci sa už k rakve Karla Gotta († 80) nedostanú.

19:11

Do 19. hodiny si v Žofíne podľa organizátorov uctilo Gottovu pamiatku 28-tisíc ľudí, informuje idnes.cz.

19:09

Podľa Blesku Červený kríž do tejto doby návštevníkom poskytol okolo 700 litrov čaju na zahriatie.

18:57

Podľa informácií Blesku na miesto poslednej rozlúčky s Karlom Gottom († 80) práve dorazila sanitka. Problémy má jeden z trúchliacich, čo presne sa stalo, zatiaľ nie je známe.

18:42

V smútočnom sále práve dohrala jedna z legendárnych Gottových piesní Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?, ktorú v roku 1972 zložil skladateľ Ladislav Štaidl a stala sa ústrednou piesňou rozprávky Tri oriešky pre Popolušku.

18:40

Jednou z mnoha fanúšičiek, ktoré sa prišli rozlúčiť so svojím idolom, bola aj Monika Trnková (45) z Prahy: "Být stále mlád je moja najobľúbenejšia pieseň, máme doma vianočné CD a aj staré LP platne. Bohužiaľ som ho nikdy na koncerte nevidela, tak som sa s ním aspoň touto formou prišla rozlúčiť. Pôvodne som si myslela, že sem nepôjdem, ale nakoniec som musela, bol to národný poklad," vyznala sa pre Blesk.

18:31

V smútočnej sieni práve zaznela jedna z novších piesní Karla Gotta - Ta pravá.

18:29

Posledná rozlúčka so spevákom Karlom Gottom († 80) na pražskom Žofíne sa zatiaľ obišla bez konfliktov. Návštevníci sú usporiadaní a zachovávajú pietu aj vo fronte, povedala ČTK hovorkyňa pražskej polície Eva Kropáčová.

18:15

Fanúšikovia majú možnosť sa Gottovi u jeho rakvy pokloniť minimálne do 22:00. V prípade veľkého záujmu bude Veľká sála Žofínského paláca otvorená do polnoci. Pražská polícia odporučila, aby ľudia na miesto prišli do 20:00, aby mali istotu, že budú do sály vpustení, povedala ČTK hovorkyňa pražskej polície Eva Kropáčová.

18:09

Blesk opäť oslovil aj pána, ktorý vôbec ako prvý prišiel na Žofín. Z pražských Letňan vyrazil už vo štvrtok. "Hovorili, že prídu státisíce ľudí, tak som si hovoril, že by som sa chcel dostať aspoň do tých prvých päťdesiatich tisíc. Prekvapilo ma, že som tu bol prvý. Ale neľutujem. V noci som sa zoznámil s jedným pánom, takže sme sa prechádzali okolo Národného divadla, rozprávali si a spoločne sa dojímali, povedal portálu Karol Svoreň a zopakoval, že so sebou mal len 3 litre vody, keďže je na redukčnej diéte. "Pre mňa nikdy neodíde. Bol to fenomén, osobnosť a jeho pesničky ma vždy potešili. Jeho piesne som počúval stále. Bol tým najlepším. Vnútri Žofína som mu nechal kytičku," dodal oddaný fanúšik.

18:01

,,Rozlúčku som od rána sledovala v televízii, ale dostala som sa na Žofín až popoludní, pretože môj šéf Gotta nemusí a nedal mi voľno," povedala ČTK žena stredných rokov.

17:59

Niektorí ľudia si účasť na poslednej rozlúčke s Karlom Gottom rozmysleli na poslednú chvíľu. ,,Pôvodne sme to chceli vzdať, všetci nás odrádzali, že tu bude veľa ľudí, rozhodli sme sa ale, že ideme, chceli sme sa rozlúčiť," povedala ČTK fanúšička z Horoměříc. Tiež Gottova obdivovateľka z Prahy uviedla, že býva na Újezde a keď videla, že rada nie je na celý deň, vydala sa na Slovanský ostrov.

17:58
17:57

Nie všetci fanúšikovia boli pri odchode zhovorčiví, ospravedlňovali sa, že nechcú hovoriť, pretože ich odchod speváka aj prebiehajúca rozlúčka naozaj zasiahli. Z Veľkej sály v Žofínskom paláci odchádzali so slzami v očiach často aj muži.

17:54

Ľudia, ktorí sa prišli naposledy pokloniť zosnulému spevákovi Karlovi Gottovi, boli z poňatia rozlúčky nadšení, vyplynulo to z ich odpovedí na otázky agentúry ČTK. Chválili prístup pracovníkov, ktorí dohliadali na plynulý chod akcie, oceňovali aj slušnosť ostatných Gottových priaznivcov. Boli spokojní aj s prijateľnou čakacou dobou v rade. Podľa oslovených ľudí, ktorí popoludní opúšťali Žofínský palác, predstavovala niečo málo cez hodinu.

Fanúšikovia, ktorí na Slovanský ostrov v piatok dorazili, sa zhodli v tom, že veľkolepo poňatá rozlúčka, výzdoba a celá organizácia boli skvelé. Zaznievala od nich slová ako "nádhera", "krása", "super", s dodatkom, že Gott si to zaslúži. Jedna z fanúšičiek atmosféru i veľkosť akcie prirovnala k pohrebu britskej princeznej Diany. Podľa nej to je podobne silný emočný zážitok pre veľkú veľa ľudí, uviedla.

17:50
17:47

Fanúšikovia majú možnosť sa Gottovi pri jeho rakve pokloniť minimálne do 22:00. V prípade veľkého záujmu bude Veľká sála Žofínského paláca otvorená do polnoci.

17:46

Na pražský Žofín dorazilo na poslednú rozlúčku so zosnulým Karlom Gottom do 17:00 podľa organizátorov zhruba 23.000 ľudí, počet čakajúcich vo fronte v posledných hodinách narastá. Usporiadatelia počítali s tým, že až sa ľudia dostanú z práce, vydajú sa na Slovanský ostrov, povedala ČTK za úrad vlády Veronika Berníšková.

16:59

,,Môj otecko s Karlom sedel v lavici v škole. Ten je už mŕtvy 20 rokov, verím, že sa spolu stretnú v nebi," povedala Blesku Jitka Kasalová čakajúca v rade na rozlúčenie so spevákom.

 

16:58

Blesk uvádza zaujímavosť - Červený kríž už rozdal čakajúcim trúchliacim cez 500 litrov čaju.

16:32
16:28

,,Prišli sme až z okresu Benešov a v rade sme čakali asi dve a pol hodiny," povedala v Prahe mladá fanúšička, ktorej vyjadrenie zachytil server Novinky.cz. ,,Čakali sme, že to bude dlhšie," dodala.

16:27

Do 15.00 h sa podľa iDNES.cz prišlo s Gottom rozlúčiť približne 18.000 ľudí. Väčší nápor sa očakával v popoludňajších hodinách, keď sa ľudia vracajú z práce.

16:03

Pietne miesta vznikajú aj Brne, Karlových Varoch alebo v Sokolove. 

15:57

Dlhoročná Gottova láska Alice Kovácsová prišla napokon na Bertamku. Priniesla ružu, na ktorej bol veľavravný odkaz pre Karla. "Goodbye Amore, Alice" (preklad red. Zbohom Láska, Alice). Prečo ho tak romanticky oslovila a aké tvrdé slová adresovala vdove Ivane, čítajte TU.

15:46

Podľa TV Nova boli medzi smútočnými hosťami aj Janek Ledecký, Dominika Myslivcová alebo Yvetta Simonová. Na poslednú rozlúčku dorazil aj Martin Dejdar.

15:26

V Olomouci si ucitili pamiatku speváka pri stlpe Najsvätejšej Trojice v centre mesta. 

15:12

Gottovu rakvu do Veľkého sály paláca Žofín prinieslo šesť vojakov z Posádkového veliteľstva Praha Armády Českej republiky. Večer ju z miesta budú tiež odnášať. Po dvojiciach sa tu strieda osem vojakov. Dopoludňajšiu smenu, v ktorej boli dve ženy, vystrieda smena popoludňajšia s jednou ženou medzi siedmimi vojakmi.

14:56

Aj v deň poslednej rozlúčky s Karlom Gottom v paláci Žofín prichádzajú k jeho vile na pražskej Bertramke desiatky ľudí. Prinášajú ďalšie kvety a sviečky, ktoré už v predchádzajúcich dňoch úplne pokryli časť ulice pred vilou. Pietne miesto zostane pri dome do pondelka.

14:47

Fotograf Nového Času zachytil pri paláci Žofín aj Martina Dejdara. Aj herec si prišiel uctiť zosnulú legendu.

14:43

Veniec Gottovi poslal aj milionár a jeho dlhoročný kamarát Leon Tsoukernik. Vo vile zámožného majiteľa kasín sa v posledných dňoch ukrývala aj vdova Ivana s dcérkami Charlottkou (13) a Nellinkou (11).

14:37

Ľudia stojaci v rade od mosta Légií čakajú asi dve hodiny a pokojným tempom prechádzajú palácom a celým Slovanskými ostrovom, čakajú tiež na zápis do kondolenčných kníh. Väčší nápor ľudí očakávajú organizátori v popoludňajších hodinách, keď pôjdu z práce.

14:29

Približne 14 000 ľudí sa prišlo podľa odhadu usporiadateľov do 14:00 rozlúčiť na pražský Žofín so spevákom Karlom Gottom. Vo Veľkej sále Žofínskeho paláca zostávajú po návštevníkoch záplavy kvetov. Usporiadatelia ich odnášajú z pódia, aby tam mohli ďalšie kvety klásť prichádzajúci, kytičku obľúbenému speváckeho nesie väčšina z tisícov návštevníkov. Kvety už zaplnili všetky stoly uprostred sály, kde ráno boli len zavesené vence.

14:06

Niektorí ľudia porušujú zákat robenia selfie. Fotka muža rozdelila fanúšikov na dva tábory. 

13:58

Situácia v Prahe je pokojná, vyskytlo sa len niekoľko drobných problémov. "Naši záchranári pri paláci Žofín ošetrili druhú pacientku, ženu (31) po úraze kolena transportujú do zdravotníckeho zariadenia," uviedla záchranná služba na twitteri. 

13:53

Premiér Andrej Babiš (ANO) označil za neprijateľné, že minister dopravy Vladimír Kremík využil služobné ministerské vozidlo, aby predbehol rad na Žofíne, kde sa verejnosť lúči so zosnulým spevákom. Viac sa môžete dočítať v tomto článku.

13:37

V Plzni zaplnili ľudia odkazmi a vyjadreniami sústrasti v kondolenčných knihách takmer 500 strán. Spevákovo rodné mesto vyvesilo na radnici čiernu vlajku. Knihy neskôr odovzdajú pozostalým. 

13:01

Aj fanúšikovia na Slovensku môžu vzdať hold svojmu idolom. Slávnostná svätá omša sa uskutoční v nedeľu 13. októbra o 15.00 h v Hradnej kaplnke (bývalá Hudobná sieň) Bratislavského hradu. Liturgia predstavuje dôstojný spôsob, akým sa chcú politickí predstavitelia SR rozlúčiť s Karlom Gottom. Na slávnostnej bohoslužbe sa zúčastní aj predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Pozvaní sú poslanci NR SR, členovia vlády a ďalší významní hostia. Na omši sa má zúčastniť aj predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu Českej republiky Radek Vondráček. Celebrovať ju bude biskup Mons. Rábek.

Podmienku, ktorú musíte splniť sa dozviete tu.

12:53

Pozrite, ako to práve teraz vyzerá v paláci Žofín. 

12:40

Atmosféru lúčenie s Gottom umocňujú a emócie rozdúchavajú Gottove piesne, ktoré počúvajú ľudia čakajúci pred palácom Žofín aj tí, ktorí prechádzajú Veľkou sálou, kde je vystavená rakva. Veľmi často znejú piesne od Gottoho dvorného skladateľa Karla Svobodu. Nechýbajú rozprávkové hity Kdepak ty ptáčku hnízdo máš, Jdi za štěstím, skladba známa zo seriálu Cirkus Humberto Krev toulavá alebo šláger Paganini. Znejú tiež úplné novinky. Skladba Srdce nehasne, ktorú Gott naspieval so svojou dcérou Charlottou alebo pieseň Ta pravá z minulého roka, ktorú pre Gotta napísal muzikant Marek Ztracený.

12:22

Prúd ľudí sa skracuje a zrýchľuje, Rad celé dopoludnie siahal až na druhú stranu Vltavy, momentálne je už len do polovice mosta Légií.

12:18

Agentúra AP v článku o rozlúčke s Gottom uviedla, že bol "vzácnym príkladom" speváka z východnej Európy, ktorého hudba bola populárna aj v niektorých západoeurópskych krajinách, obzvlášť v niekdajšom Západnom Nemecku.

12:16

"Milióny ľudí poznali a spievali jeho Včielku Maju - na Karla Gotta, 'zlatý hlas z Prahy', sa nezabudne," napísal bulvárny denník Bild, ktorý priniesol z pražského Slovanského ostrova a okolia obrazovú reportáž.

12:04

O smrti Karla Gotta píšu aj rôzne zahraničné médiá. "Krajina neprišla len o desiatky rokov najobľúbenejšiu hviezdu, ale aj o národný symbol, garanta stálosti,"poznamenala k pietnej akcii nemecká verejnoprávna rozhlasová a televízna stanica MDR. Gottov status v českej spoločnosti sa podľa nej dá porovnať so statusom kráľovnej Alžbety II. v Británii. 

11:53

Pohľad na truhlu fanúšikov dojíma, často prepuknú až v plač.

11:50

Kvety a fotky už zaplnili celý priestor pred rakvou s pozostatkami maestra.

11:45

Prevádzkový riaditeľ paláca Žofín uviedol pre iDnes, že pamiatku Karla Gotta si prišlo uctiť 6400 ľudí.

11:38

Na verejnú rozlúčku so spevákom sa akreditovalo 350 novinárov. Väčšina z nich je z Česka, no do Prahy prišli aj žurnalisti zo Slovenska, Nemecka a Poľska, informovala ČTK.

11:34

Fanúšikov neodradila ani obrovská "kolóna", ktorá sa vytvorila pred Žofínom. V Kinského záhrade, kde vytvorili ďalšie miesto k ucteniu pamiatky Gotta, je situácia oveľa pokojnejšia. Na mieste je čiernobiela fotka speváka, ku ktorej prichádzajú skôr jednotlivci a dvojice. 

11:30

Medzi vencami sa objavil aj jeden od nemeckej automobilky Mercedes Benz a tiež moderátorky Carmen Nebelovej, ktorá bola Gottovou platonickou láskou, upozornil blesk.

11:12

Pohreb Karla Gotta si nenechala ujsť ani fanúšička na vozíčku. "Vozík nám pred 10 rokmi podpísal Karel Gott osobne, keď mal u nás koncert," priznala Míša (26) pre Blesk. Má rada všetky jeho pesničky a najmä Být stále mlád.

10:53

Dnešná verejná rozlúčka s Karlom Gottom na Žofíne sa podľa pražskej polície, záchrannej služby a magistrátu zatiaľ aj napriek mimoriadnemu záujmu verejnosti odohráva bez problémov a incidentov. Rad, ktorý sa od skorého rána vytvoril od Slovanského ostrova cez most Legií na druhom brehu Vltavy, postupuje rýchlo. Tiež dopravná situácia v okolí zostáva pokojná a centrum hlavného mesta bolo dopoludnia vzhľadom k predvíkendovej prevádzke relatívne dobre prejazdné pre MHD aj individuálnu dopravu.

10:37

So spevákom sa prišiel rozlúčiť aj český minister dopravy Vladimír Kremlík.

10:35

Pred rakvou je už toľko kvetov, že ich musia zamestnanci pohrebnej služby prakticky neustále odkladať. Úrad vlády dohodol s Prahou 5 ďalšie pietne miesto v Kinského záhrade, kam majú odviesť všetky kvety po uzatvorení paláca. 

10:22

Niektorí z milovníkov piesní Gotta držia emócie na uzde, ale akonáhle zaznie ich obľúbená pieseň, prepukajú v plač. Atmosféra v sále je ale pokojná a dôstojná, ľudia prichádzajú k spevákovej rakve už dve hodiny.

Do sály vchádzajú vyhradeným koridorom, pred pódium s rakvou kladú kvety, krátko sa zastavujú a fotia ju. Po chvíľke všetci odchádzajú, obídu sálu a miesto s asi troma desiatkami vencov od štátnych inštitúcií aj priateľov a pred východom zo sály sa ešte lúčia posledným pohľadom na rakvu.

10:18

Pozrite si priamy prenos spred vily Karla Gotta, kde sa ľudia lúčia s legendou. 

10:14

Najnovšie závery z poslednej rozlúčky si môžete pozrieť tu.

10:11

Organizátori predpokladajú, že ich prvotné prepočty sa nenaplnia. Predpokladali, že brány Žofína prejde až 50 000 fanúšikov, doteraz si prišlo Gotta uctiť vyše 1800 ľudí. 

09:59

Rada fanúšikov sa neustále predlžuje. Na Žofín sa dá dostať autom len na špeciálne povolenie. 

09:56

Kvetinové dary z rozlúčky s Karlom Gottom na Žofíne budú nasledujúce dva dni vystavené na pietnom mieste v Kinského záhrade v Prahe 5. Na umiestnení kvetín sa dohovorili úrad vlády, ktorý poslednú rozlúčku so zosnulým spevákom organizuje, Gottova rodina a magistrát hlavného mesta, povedala ČTK za úrad vlády Veronika Beníšková.

09:52

Obrovskému kvetinovému srdcu od Ivany dominuje dojemný odkaz. „Miluje tě navždy, tvá Ivana.“

09:44

Schody pred rakvou sa zaplňujú kvetmi od fanúšikov.

09:43

Červený kríž rozdával ľuďom v dlhom rade čaj. 

09:38

Zasahovať už museli aj záchranári. "Situácia na Slovanskom ostrove je pokojná, zatiaľ sme ošetrili iba jedného pacienta, ktorý však nebol z radov návštevníkov," napísala na twitteri ZZS.

09:35

Organizátori sa na príchod veľkého davu ľudí pripravili. Orientačné tabule sú rozmiestnené aj v pražskom metre.

09:11

V okolí Slovanského ostrova panuje pokojná atmosféra, ľudia čakajú v radoch trpezlivo. Niektorí fanúšikovia dorazili z Prahy, ďalší zo Slovenska. "Prišli sme z Košíc. Sme tu za známymi, tak sme tú príležitosť využili k rozlúčka s Karlom Gottom," povedal ČTK starší manželský pár z Košíc.

Po odchode z paláca Žofín čakajú ľudia vonku, aby sa mohli zapísať do štyroch kondolenčných kníh.

09:04

Sálou v paláci Žofín prešlo len za prvú hodinu 2000 smútiacich. Informáciu tverejnil Úrad vlády. 

09:01

Pamiatku zosnulého speváka si ľudia chodia uctiť aj na Dominikánske námestie v Brne. 

08:45

Rakva je obklopená veľkými bielymi horiacimi sviecami, po stranách pódia stoja vojaci a štyria muži sú pripravení napomáhať plynulému postupu smútiacich hostí, pomáhajú umiestňovať kvetiny. V sále znie výber piesní Karla Gotta, usporiadatelia zvolili pomalšie skladby. Zaznievajú aj piesne v nemčine.

08:40

Ľudia, ktorí ako prví do sály vstúpili, boli s organizáciou rozlúčký spokojní. Gottova obdivovateľka, ktorá prišla z Ústí nad Labem, ČTK povedala, že jej usporiadatelia poskytli aj ochranu proti zime a cesta aj čakanie podľa nej stáli za to. Žena z Třebíča mala v očiach slzy, hovorila, že Karel Gott ju vychoval. Všetci oslovení si pochvaľovali organizáciu smútočného aktu.

08:37

Pre poslednú rozlúčku s Gottom v Prahe obmedzili dopravu. Do radu sa môžu ľudia stavať len z Janáčkovho nábrežia, koridor vedie cez most Légií až k Palácu Žofín. V paláci i pred ním znejú spevákove piesne. Ľudia majú vo vnútri priestor na odloženie kvetín a môžu tiež písať svoje odkazy do kondolenčných kníh. Na rozlúčenie sa so spevákom majú jeho priaznivci približne desať sekúnd, aby sa s ním mohlo rozlúčiť čo najviac ľudí. 

08:33

Atmosféra v paláci Žofín je veľmi emotívna, fanúšikovia sa pred rakvou kľanajú a plačú.

08:30

Väčšie incidetny zatiaľ polícia nezaznamenala. Na bezpečnosť dohliada 100 policajtov a 30 strážnikov, prezradil šéf pražskej polície Tomáš Lerch portálu iDnes.

08:27

Mnoho ľudí, ktorí stáli pred palácom od štvrtka sa so svojím idolom už rozlúčilo. "Nebola to od nás žiadna veľká obeť, veď on sa pre nás tiež obetoval," povedala jedna fanúšička. 

08:18

Rakva so spevákom bude oficiálne vystavená do 22:00, počíta sa ale s tým, že palác ostane otvorený až do polnoci. Na miesto už teraz prúdia obrovské davy ľudí.

08:14

Prví fanúšikovia sa dostali do paláca Žofín, aby sa rozlúčili s Gottom.

08:07

Polícia vyviedla zo Slovanského ostrova opitého mladíka, ktorý priamo pred vchodom do Žofína robil grimasy do kamier, informoval portál iDnes.

08:05

Veľké množstvo fanúšikov sa prišlo rozlúčiť, dlhý rad siaha až po most.

07:53

Spevákovi na poslednej ceste hrá aj jeho pieseň Jsem na světě rád.

07:44

Prvý pohľad na rakvu, v ktorej sú uložené pozostatky legendárneho speváka.

07:04

Usporiadatelia cez deň očakávajú desiatky tisíc návštevníkov, najvyššie odhady hovoria o 300.000 fanúšikov z Česka i zahraničia. Do 22:00 by mohli odbaviť približne 50.000 smútočných hostí.

06:42

Na Žofíne čakajú prvé stovky ľudí, ktorí sa prišli rozlúčiť s Karlom Gottom. Niektorí z fanúšikov na mieste nocovali na skladacích stoličkách.

06:31

Dcéra zosnulého Karla Gotta († 80) Dominika (46) priletela vo štvrtok podvečer na pohreb svojho milovaného otca. Smútok a bolesť Dominika len sťažka potláčala. Viac sa dočítate TU.

06:20

Prví fanúšikovia, ktorí sa chcú zúčastniť na piatkovej verejnej rozlúčke s umelcom, čakali na Žofíne už vo štvrtok večer. Karol Svoreň z pražských Letňan už od štvrtej popoludní čaká v rade, aby sa v piatok o ôsmej dostal do Žofínskeho paláca a mohol sa rozlúčiť s Gottom, napísal portál iDnes.cz.

06:19

Vitajte pri online z poslednej rozlúčky s legendárnym Karlom Gottom († 80).

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Novy Cas, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk



V Rusku čelia prírodnej katastrofe už niekoľko dní.
Katastrofa v Rusku: Pri Urale sa schyľuje k najhoršiemu, stovky ľudí ostali bez domova
Podľa autora videa nejde o žraloka.
V chorvátskom Dubrovníku natočili zvláštneho tvora: Objaví sa len RAZ za pár rokov!
Blesky nad elektrárňou Orot Rabin neďaleko izraelského mesta Hadera.
Nad konfliktom medzi Izraelom a Iránom sa zaťahujú mraky: Svetoví lídri upozorňujú, dôjde k najhoršiemu?
(ilustračné foto)
Prudká zmena počasia dá Slovensku zabrať: Platí výstraha a pozor, v noci to bude ťažké!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Chystá sa hlasovanie, na ktoré čaká celý svet: Dočká sa Ukrajina a Izrael pomoci od Spojených štátov?
Otec Milan je obvinený z týrania blízkej a zverenej osoby. Príbuzná tvrdí, že deti netýral.
Foto
Hrôza detí v Dolných Orešanoch: Neľudské týranie a chladnička na zámok! Otvorená spoveď príbuznej obetí
Presov, Slovakia - August 13, 2014: People walking on main street in the center of Presov in Slovakia during cloudy day in summer 2014
Prešov sa tento rok poponáhľal: Počasie ho donútilo začať s rozsiahlou činnosťou skôr! Koľko to bude stáť?
Ilustračné foto
Obetiam domáceho násilia svitá na lepšie časy: Hlava štátu podpísala zákon, ktorý násilníkom nič nedaruje
Na nedatovanej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objekt, ktorý v marci 2024 poškodil dom na Floride.
Mužovi na Floride zničil dom čudný predmet z vesmíru: NASA musela vyjsť s pravdou von!
V meste Poprad rozkvitli tulipány.
FotoVáš Tip
Poprad zažil, čo už dávno nie: Táto nádhera prišla o 3 týždne skôr, pozrite si FOTKY!
Joe Biden so ženou Jill.
Bidenovci prezradili, koľko zarábajú: Jill, oplatí sa ti vôbec pracovať?!
A stock photo of a Police Line 'Do Not Cross' caution tape with a defocused police car with sirens flashing red and blue.
Hororové vyčíňanie v Austrálii: Z desivého incidentu je podozrivý aj 15-ročný chlapec