Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.10.2019 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Looperka Katka z Česko Slovensko má talent: Kariéru rozbehla po životnej facke

Divákom šou Česko Slovensko má talent predviedla niečo nové.

Na pódium sa postavila za súpravu mašiniek, nasadila si slúchadlá a veľmi efektným spôsobom odspievala jeden z hitov Eda Sheerana. Katarína Šinková (34) používa umelecké meno KS Loops a hovorí si looperka. Spev či hudba ju sprevádzajú celý život, no trvalo veľmi dlho, kým si našla tú správnu cestu. „Všetky učiteľky na základnej škole ma k sebe volali na hodiny hudobnej výchovy, nech im tam zaspievam, aby decká videli, ako to má vyzerať,“ smeje sa.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Okradnutá frajerom

Následne mala dlhšie obdobie spevácku pauzu, aby sa k vystupovaniu vrátila po strednej škole, keď odišla do Londýna. „Išla som tam na blind, zo dňa na deň, ja som taký človek... Keď som pracovala ako čašníčka v baroch, vyskúšala som si tam karaoke, a zároveň som zatúžila vystupovať. Potom som sa však nešťastne zamilovala a môj vtedajší priateľ mi vyraboval z bankového účtu všetko, čo som si v Anglicku našporila, nejakých 2 500 libier.“

Nasledoval uplakaný telefonát mame, ktorá jej kúpila letenku do Bratislavy a smutný návrat domov. Tu sa však Katkin pád nezastavil... „Úplne mi preplo, chcela som mať všetko, byť bohatá, a tak som si nabrala kopec úverov. Mala som veľmi veľa takzvaných kamarátov, užívala som si a všetkých som ich financovala. Požičané peniaze som nestíhala vracať, a potom to prasklo, čím som veľmi sklamala svoju rodinu,“ priznáva s odstupom času.

 

Toto je moja cesta!

Ako sa však vraví, všetko zlé je na niečo dobré, a tak sa oblúkom opäť vrátila k hudbe. „Hľadala som cestu, ako sa dostať z finančných problémov. Mala som síce prácu, ale nezarábala som toľko, koľko som potrebovala. A tak som ako 25-ročná začala spolupracovať s rôznymi kapelami, chodili sme hrávať po baroch i festivaloch. Bolo to veľmi zaujímavé obdobie a aj mi finančne pomohlo.“

Z dlhov sa dostala v tridsiatke a následne sa zamyslela, čo ďalej. „Povedala som si: Dobre! Ale kam ma to posúva? Nikam! Skúsila som preto robiť vlastnú hudbu aj texty a hľadala som spôsob, ako svoje pocity naplno vyjadriť.“ A zrazu objavila looping!

Otvoriť galériu

„Spevákov je strašne veľa, vždy som o sebe pochybovala, že spevom by som ich nevedela poraziť a dostať sa nahor. Až keď som prišla k loopingu, pochopila som, že teraz mám aj ja možnosť byť tam hore s najlepšími, lebo robím niečo, čo iní nerobia a čím som zaujímavá. Ak sa nemýlim, prišlo to z Ameriky, cez internet som si odsledovala, ako sa to robí, a kúpila som si prvú mašinu, klasický čisto hlasový looper,“ spomína.

Stále však nebola 100-percentne spokojná. „Znelo to ako a cappella, nestačilo mi to, a tak som si kúpila ďalší looper, do ktorého sa dajú nahrať rôzne sample, vytvoriť si podmaz. Do toho spievam a naživo pridávam nové a nové veci. Aj počas vystúpení tam dám hocičo, čo mi napadne.“

 

Čo to je?

A čo je to ten looping respektíve looper? „Looper je mašinka, ktorá zaznamenáva a následne opakuje zvuky či signály, ktoré ja vytváram buď hlasom alebo iným spôsobom - klávesmi, respektíve cez aplikáciu, ktorá vie napodobniť všetky možné hudobné nástroje,“ vysvetľuje K. Šinková, ktorej vraj prípravy na vytvorenie piesne trvajú od jednej hodiny až po jeden týždeň, podľa toho, aká je náročná. „Stačí však, že sa počas vystúpenia pomýlim len o jednu sekundu a celá pesnička ide preč. Treba byť maximálne sústredený a všetko správne napasovať,“ dodáva.

Otvoriť galériu

Samozrejme, všetko niečo stojí, a toto nie je práve lacná zábavka. „Samotné loopery nie sú až také drahé ako tá technika okolo, všetky možné káble... Dokopy som do toho vrazila nejaké štyri tisícky,“ počíta v hlave.

Točí aj humorné videá

Katka je na sociálnych sieťach známa ako KS Loops, pričom na jednej z aplikácií má vyše 70 000 fanúšikov. Tí sú zvedaví nielen na jej nové piesne, ale aj na krátke komické videá. „Začala som ich robiť pred rokom. Vedela som odjakživa, že som ukecanejšia, že nemám strach z ľudí, nebojím sa ničoho a mám v sebe aj niečo vtipné. Hneď moje prvé humorné video malo ohlas, hoci manžel mi najskôr hovoril, nech ho stiahnem, že je to trápne. Tak som si povedala, že idem robiť ďalšie a ďalšie, a už do toho zapájam aj jeho,“ usmieva sa mladá žena, ktorá mala po zlej skúsenosti z Anglicka veľký problém veriť mužom.

Otvoriť galériu

„Dokonca keď som mala nejakého nového frajera, tak som si ho dávala preverovať,“ baví sa sama na sebe. „Ale keď som stret­la svojho terajšieho manžela Michala, tak som s tým prestala, lebo som pochopila, že je ten pravý.“

Ako sa zdá, po tom, čo ju porotcovia Česko Slovensko má talent jednoznačne poslali ďalej a videli ju státisíce divákov, jej kariéra sa naplno rozbieha. „Bola som prekvapená, lebo po odvysielaní mi už prišli prvé ponuky,“ konštatuje spokojne. „To je úžasné. Talent by mohla byť tá cesta, aby sa ľudia viac začali zaujímať o to, čo robím. Pripravujem už aj prvý album, chcem všetkých presvedčiť, že práve toto je to, prečo som sa narodila.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Peter Derňár, Nový Čas Víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej