Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.10.2019 08:15 | Prominenti | Karel Gott († 80)

Najbolestivejšie posledné roky pre maestra Gotta († 80): Trpel pre choroby a dcéru

Nebol to len úspech, ale aj úskalia a bolesti! Legendárny Karel Gott († 80) si za svoj život užil obrovskú slávu, no, ako to však už býva, krásne chvíle narúšajú problémy.

Tie zdravotné siahajú až do roku 2003, keď prvýkrát prekonal slabú mŕtvicu. Horšie však prišlo v roku 2015, keď jeho telo napadla zákerná rakovina. Napriek tomu, že sa mu podarilo chorobu načas poraziť, jeho srdce krvácalo pre dcéru Dominiku, ktorá prepadla alkoholu a závislosti od liekov.

Fotogaléria
18
fotiek v galérii

Zdrvujúca správa prišla na jeseň v roku 2015 kedy Gottovi lekári diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlín. Liečbou sa nakoniec podarilo chorobu skrotiť a Karel dúfal, že má nad ňou vyhraté. Ako sa však ukázalo, zákerná choroba udrela znova vo forme akútnej myeloidnej leukémie. „Mám akútnu leukémiu,“ šokoval slovami Blesk. Gott sa počas zdravotných problémov na verejnosti veľmi neobjavoval.

Choroba na ňom zanechala svoj podpis – bol výrazne pochudnutý a bledý. Alarmujúce pritom bolo už zrušenie veľkolepého koncertu k jeho 80-ke. Nakoniec však išiel s pravdou von. „Nechcel som nikoho zaťažovať svojimi problémami, nie som ten, kto by o svojom súkromí, obzvlášť zdraví, verejne sám hovoril a nechával sa ľutovať. So svojou chorobou som sa chcel vďaka špičkovému tímu profesora Trněného vyrovnať sám, po boku svojej manželky a svojich najbližších,“ priznal otvorene Gott, ktorý pred štyrmi rokmi podstúpil intenzívnu liečbu, vďaka ktorej agresívny nádor zmizol.

 

Napriek tomu sa však objavili ďalšie vážne problémy. „Približne pred rokom a pol sa u mňa objavila porucha krvotvorby v podobe myelodysplastického syndrómu. Napriek niekoľkým druhom liečby toto ochorenie, bohužiaľ, v uplynulých mesiacoch prešlo do akútnej leukémie,“ povedal Karel s tým, že sa nemieni vzdať a bude sa liečiť.

Vrásky pre dcéru

Zdravie ho trápilo štyri roky. Bol pravidelným návštevníkom nemocníc, hlavne od jesene 2015, keď podstúpil sériu chemoterapií pre rakovinu lymfatických uzlín. Okrem toho bol hospitalizovaný aj pre chrípku či zápal pľúc a dochádzal aj na výmenu krvi. V posledných mesiacoch, odkedy sa rakovina vrátila vo forme akútnej leukémie, sa liečil len ambulantne.

Otvoriť galériu

Svoj zvyšný čas chcel totiž stráviť so svojou rodinou doma. Zlý zdravotný stav však nebol jedinou vráskou, ktorá mu robila starosti. Jeho dcéra Dominika, ktorá žije vo Fínsku, totiž prepadla alkoholu a závislosti od liekov. Zdrvený Gott sa jej dlhé roky snažil pomáhať, okrem iného aj finančne, ale všetko bolo márne.

Až po tom, čo pricestovala jeho dcéra do Čiech, zablahoželať Karlovi k osemdesiatke, mu dala prísľub, že sa začne liečiť hneď po návrate do Fínska. Ťažko chorému Gottovi tak odpadol pred smrťou zo srdca jeden veľký balvan, pričom ten druhý, vo forme akútnej leukémie, ho nakoniec prevalcoval.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

S čím bojoval od jesene 2015

Október 2015

- rakovina lymfatických uzlín

Pri operácii náhlej brušnej príhody objavili non-Hodgkinov lymfóm. Gott okamžite začal s liečbou.

November 2016

- problémy s platničkou

Podstúpil operáciu platničky. Mal zúžený chrbticový kanál, čo viedlo k útlaku nervov vedúcich k dolným končatinám. Navyše mal cystu, ktorá tlačila na miechu a medzi štvrtým a piatym stavcom mal výrastky, pre ktoré mal bolesti.

Február 2017

- nepriechodnosť čriev

Karla operovali z dôvodu akútnej nepriechodnosti čriev. Podľa doktorov mohlo ísť o zrasty, ktoré môžu vzniknúť na mieste rezu po predchádzajúcej operácii.

Jún 2017

- silný zápal dutín

Zlá imunita, ktorá mu zostala po chemoterapiách, sa totiž opäť prihlásila. Dochádzal do nemocnice.

Február 2018

- ťažká chrípka

Jeho stav si vyžiadal 24 hodinovú starostlivosť. n denne. Chrípka ho pre oslabenú imunitu zasiahla takou silou, že skončil na infúziách a s vysokými teplotami.

Máj 2018

- vážna viróza

Maestro musel z dôvodu choroby odpískať koncert pri príležitosti 100. výročia založenia Československa v Košiciach, kde zaspievala aj Marika Gombitová a ďalší.

Február 2019

- kolaps po koncerte

Bojoval so zápalom dýchacích ciest. Napriek tomu vystúpil na koncerte, po ktorom skončil v nemocnici. Bol taký zoslabnutý, že nedokázal stáť na nohách a boli mu podávané infúzie.

September 2019

- akútna myeloidná leukémia

Porucha krvi, pre ktorú Gott podstúpil niekoľko druhov liečby, sa, nanešťastie, vyvinula do vážnej choroby, s ktorou začal bojovať.

Október 2019

- nevedeli mu pomôcť

Boj so zákernou rakovinou prehral a skonal v spánku doma v kruhu rodiny.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mimi

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie