Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.10.2019 12:00 | Tip od Vás | Slovensko

Dobrovoľníci čistili naše veľhory od odpadu: Veľká hanba! To alarmujúce číslo vás dorazí

Tatry i Pieniny majú za sebou veľké upratovanie, dobrovoľníkom sa v rámci 41. ročníka akcie Čisté hory, ktorej organizátorom sú Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP-u), podarilo vyzbierať dokopy takmer 900 kilogramov odpadu.

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

Dobrovoľníci zaznamenali v Tatrách neuveriteľné číslo! Kým v iných veciach ide pýcha Slovenska príkladom, tentoraz sa ukázala aj negatívna stránka. „Vo vreciach aj tentokrát končili najmä obaly od potravín, plastové a sklenené fľaše, našli sa však aj pneumatiky, železný šrot, plechy či stavebný odpad,“ informovala Martina Petránová zo ŠL TANAP-u.

Hoci sa akcia koná vždy v poslednú septembrovú sobotu, už počas týždňa sa do upratovania pustili viaceré školy. Ďalší dobrovoľníci sa do čistenia dolín zapojili aj v nedeľu (29.9.). Pridať sa mohol každý, stačilo si vyzdvihnúť vrece na odpad na hociktorom z nástupných miest od Oravíc až po Červený Kláštor. „Celkovo si Čisté hory tento rok nenechalo ujsť 1468 dobrovoľníkov. Najviac, až pol tony neporiadku vytiahli z potoka Lipničanka v Červenom Kláštore. Išlo najmä o pneumatiky a rôzne plechy,“ konkretizovala Petránová s tým, že najmenej smetí, len tri kilogramy, vyzbierali dobrovoľníci v ochrannom obvode Podbanské.

V oravskej časti Tatier skončilo vo vreciach dokopy 33 kilogramov odpadkov, medzi ktorými boli najmä obaly od potravín, plastové a sklenené fľaše. Podobný obsah vriec zväčša evidovali aj ostatné ochranné obvody ŠL TANAP-u, no v okolí Štrbského plesa objavili aj zvyšky detského kočiara či hasiaci prístroj, ktorý bol však takmer celý zahrabaný v zemi, takže sa ho ešte raz pokúsia vytiahnuť.

 

„Opäť nás milo prekvapil záujem ľudí o túto akciu, no čo nás najviac mrzí, je fakt, že aj po štyroch desaťročiach je odpadkov nielen v okolí turistických chodníkov a Cesty slobody stále viac než dosť. Rozčarovaní sme boli najmä pri pohľade na obsah vriec, ktoré vyzbierali horolezci v bivakoch a ich okolí. Okrem konzerv, igelitov, fliaš či plastových téglikov a pohárikov, našli medzi skalami napríklad aj staré rozpadnuté topánky, splesnivený spacák, batoh a oblečenie. Z toho je zrejmé, že aj o rok budeme mať určite čo upratovať,“ zhodnotil koordinátor akcie Igor Stavný.

Otvoriť galériu

Mrzí ho, že smeti končia napríklad aj v drevených schránkach, ktoré sa nachádzajú na Náučnom chodníku Hrebienok A to i napriek tomu, že už na prvý pohľad musí byť turistom jasné, že sú v nich informačné materiály pre návštevníkov. „Nepomáha ani piktogram, ktorý jasne vypovedá o tom, že tam smeti nepatria. Hoci schránky pravidelne čistíme, situácia sa vôbec nelepší a stále v nich niečo, čo tam nepatrí, objavíme,“ skonštatoval Stavný.

Za štyri desaťročia sa prírodné prostredie Tatranského a Pieninského národného parku podarilo odbremeniť od približne 64 ton odpadu. Rekordným bol rok 1980, kedy účastníci Čistých hôr vyniesli z dolín 7655 kilogramov odpadu, pričom až 3700 kg pochádzalo z okolia Skalnatého plesa. Doteraz si akciu nenechalo ujsť vyše 46 000 dobrovoľníkov, v posledných rokoch ide spravidla najmä o školy, ale výnimkou nie sú ani firmy, ktoré v Tatrách organizujú pre svojich zamestnancov napríklad teambuildingy.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok