Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.09.2019 13:30 | Správy | Domáce správy

Mimoriadny ONLINE: Ničivá víchrica Mortimer bičuje Slovensko, smrť Patrika († 14)

Slovensko zasiahla spúšť, ktorú meteorológovia nazvali Mortimer. Silný vietor už spustošil hlavné mesto a vyžiadal si život 14-ročného chlapca.

Máte fotografie z veternej smršte? Pošlite nám ich na tip@novycas.sk


Fotogaléria
23
fotiek v galérii

ONLINE:
ONLINE:
ONLINE: Mortimer
21:14

Extrémne silný vietor si v pondelok vyžiadal najmenej tri ľudské životy, vrátane dieťaťa. Prinajmenšom deväť ďalších ľudí utrpelo zranenia. Vietor vyvolaný tlakovou nížou v Nemecku, v Poľsku, na Slovensku a tiež v Českej republike vyvracal stromy, pričom na mnohých miestach prerušil dodávky elektriny a zablokoval predovšetkým železničnú dopravu.

Touto správou sa náš mimoriadny online končí. Prajeme pokojný zvyšok večera.

20:53

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskobystrickom kraji zasahovali od rána od 6.00 h do 18.00 h v súvislosti so silným nárazovým vetrom takmer 40-krát. TASR o tom v pondelok večer informovalo operačné stredisko banskobystrického krajského riaditeľstva HaZZ.

"Išlo prevažne o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest a miestnych komunikácií, odstraňovanie následkov strhnutých striech z bytových a rodinných domov, spadnutých stromov z osobných motorových vozidiel a v jednom prípade zasahovali príslušníci pri požiari stromu, ktorý spadol na elektrické vedenie," konštatovalo operačné stredisko s tým, že nedošlo k zraneniu osôb ani zasahujúcich príslušníkov HaZZ.

20:13

Silný vietor v pondelok spôsobil pád stromu aj v areáli materskej školy na Námestí SNP v Detve. Deti sa pritom na mieste hrali iba štvrťhodinu predtým. Informuje o tom internetová stránka mesta.

Poškodená je aj detvianska poliklinika. "O časť prestrešenia prišiel vstup do polikliniky. Polykarbonátové dosky, ktoré najprv pristáli na streche polikliniky a následne zleteli do dvora, našťastie, nikoho nezranili a nepoškodili ani žiadne zo zaparkovaných áut," uvádza webová stránka samosprávy.

19:43

Silný vietor, ktorý v pondelok zasiahol časť Európy, si na juhovýchode Poľska vyžiadal jeden život a sedem ranených, uviedla na svojom webe spravodajská televízia TVN 24. Pre celé Poľsko platí výstraha meteorológov pred víchrom, ktorý v nárazoch dosahuje až stokilometrovú rýchlosť a postupuje od východu na západ. Víchrica zavinila, že sa státisíce ľudí ocitli bez elektriny a hasiči museli zasahovať v stovkách prípadov.

18:50

Elektrikárom zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) sa v priebehu posledných hodín podarilo odstrániť niekoľko porúch, ale vietor zatiaľ neutíchol a pribudli ďalšie.

Bez elektriny je aktuálne zhruba 6-tisíc odberných miest. Najviac zasiahnuté sú Horehronie a južné okresy stredného Slovenska. Pracovníci SSD sú stále v teréne a snažia sa odstrániť čo najviac porúch ešte pred tým, ako príde noc. 

18:48

Kvôli následkom silného vetra bolo v pondelok okolo 17:00 v Česku bez dodávok elektriny okolo 17 600 odberateľov. Spoločnosť ČEZ evidovala 16 500 domácností bez prúdu, E.ON zhruba 1 100. Najviac porúch bolo na východe Čiech a na severe Moravy. Naopak, v západnej časti Čiech už bola situácia pokojnejšia. Energetici sú v teréne a snažia sa dodávky obnoviť. ČTK to oznámili hovorkyňa ČEZ Soňa Holingerová a hovorca E.ON Martina Slavíková.

18:42

Za posledných osem hodín zaznamenali hasiči na celom Slovensku viac ako 200 výjazdov z dôvodu poveternostnej situácie. Najviac zasahovali v Nitrianskom kraji, a to 52-krát. TASR o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

V Nitrianskom kraji hasiči pomáhali najmä v okresoch Nové Zámky, Nitra a Komárno. "V Trnavskom kraji boli vyslaní k 47 prípadom, a to najčastejšie do okresov Dunajská Streda a Galanta. V súvislosti so silným vetrom zasahovali tiež 37-krát v Banskobystrickom kraji, 35-krát v Bratislavskom kraji, 14-krát v Žilinskom kraji," povedala Farkasová. Ako ďalej priblížila, hasiči zasahovali aj osemkrát v Trenčianskom i Košickom kraji a v štyroch prípadoch v Prešovskom kraji.

17:40

Silný vietor sa v pondelok prehnal časťami strednej Európy. Zanechal po sebe dve obete, narušil dopravu a spôsobil výpadky elektriny v tisíckach domácností. Spadnutý strom zabil na Slovensku 14-ročného chlapca, vo východnom Nemecku prišiel podľa tamojšej polície o život 41-ročný vodič, keď na jeho auto spadol tiež strom pri meste Wittenberg.

17:10

Česko zasiahol v pondelok silný vietor, bez elektriny bolo popoludní, predovšetkým pre popadané stromy, takmer 30.000 domácností. Najväčšie problémy sú v stredných Čechách, pribúdajú problémy na Morave. Energetici sú v teréne a pracujú na obnovení dodávok, v niektorých krajoch sa im to už takmer úplne podarilo. Vietor spôsobil problémy aj v doprave - niektoré vlaky stáli, na kamión na ceste medzi mestami Hlinsko a Ždírec nad Doubravou spadol strom a zranil vodiča. Informácie priniesol portál Českej televízie (ČT). Vietor sprevádzajúci tlakovú níž s označením Mortimer postihol Českú republiku od západu.

17:07

Silný nárazový vietor, ktorý zasiahol územie Slovenska, si vyžiadal počas pondelka nárast výjazdov hasičov k udalostiam technického charakteru. Od desiatej hodiny vykonali v súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou už 171 výjazdov, pričom pri desiatkach z nich stále zasahujú. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová.

16:37

Za obrovskú tragédiu označil primátor Nitry Marek Hattas udalosť z dnešného poludnia, pri ktorej po páde stromu na ulici Nábrežie prišiel o život 14-ročný chlapec. Na prechádzke bolo v tom čase osem detí zo Základnej školy Topoľová, dve ďalšie so zraneniami previezli do nemocnice. „Chcel by som vyjadriť úprimnú sústrasť rodičom chlapca. Príčiny nešťastia sú predmetom vyšetrovania. V tomto momente vieme povedať, že pozemky, na ktorých stál strom, nie sú majetkom mesta,“ povedal Hattas na stretnutí s novinármi. Podľa informácií agentúry SITA patria pozemky cirkvi. Kto mal v kompetencii starostlivosť o stromy, ukáže ďalšie preverovanie.

16:32

Polícia zverejnila fotky z miesta, kde na iba 14-ročného Patrika spadol strom. Nájdete ich v článku.

16:27

Železničná doprava na trati Kúty - Kúty štátna hranica je opäť obnovená. "Doprava v tomto úseku bola obnovená o 14.09 h. Prerušená bola z dôvodu popadaných stromov od 10.48 h. Popadané stromy boli v dôsledku silného vetra, ktorý v súčasnosti vyčíňa na celom Slovensku," uviedol hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáš Kováč.

16:24

Následkom prudého vetra spadla na Západnej terase Bratislavského hradu časť lešenia. Pri páde, našťastie, nebol nik zranený. Informáciu potvrdila samotnmá Kancelária Národnej rady SR.

Kvôli silnému vetru kancelária dokonca pristúpila k obmedzeniu vstupu. "Z tohto dôvodu bolo od 14. hodiny rozšírené obmedzenie vstupu a uzatvorenie vzťahujúce sa na celý areál Bratislavského hradu až do odvolania, v závislosti od ďalšieho vývoja poveternostných podmienok," znie v stanovisku kancelárie.

16:11

Silná víhcrica vyčíňa aj v hlavnom meste. Stromy spadli na Štefánikovej ulici, Devínskej ceste, pri Ovsišti, pri River parku, na Gagarinovej ulici, na Ríbezľovej a na Popradskej ulici. "V teréne máme nasadených 14 pilčíkov, ktorí odstraňujú následky nárazového vetra v Bratislave. Úzko spolupracujeme aj s hasičskými jednotkami," informuje hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Zároveň Marianum preventívne zatvorilo z bezpečnostných dôvodov cintoríny v Bratislave. Rozhodnutie platí až do odvolania.

15:57

Jazdite opatrne! Zelená vlna informuje o komplikáciách na cestách. Za Rajeckými Teplicami smerom na Rajec je v jazdnom pruhu spadnutý strom.

Na zjazde zo Šturca na Turčianske Teplice blokuje jazdný pruh v neprehľadnom úseku tiež spadnutý strom. 

V Košiciach - Nad Jazerom na Slaneckej sú na viacerých miestach spadnuté konáre na ceste.

15:54

"Po prechode studeného frontu sa na Slovensku rozfúkal veľmi silný juhozápadný až západný vietor. Ojedinele sme zaznamenali dokonca búrlivý vietor, teda priemerná rýchlosť bola vyššia ako 61 kilometrov za hodinu, konkrétne na letisku v Bratislave, Nitre a na Sliači," poznamenali meteorológovia. Prudký vietor (priemerná rýchlosť 50 až 61 kilometrov za hodinu) zaznamenal SHMÚ aj inde, napríklad v Piešťanoch, Dolnom Hričove, Poprade, Liesku či Telgárte.

15:32

Zatiaľ čo v Pezinku musel byť v dôsledku pádu stromu spôsobeného silným vetrom zatvorený Zámocký park, v ďalších okresných mestách Bratislavského kraja - Malackách a Senci, vážnejšie škody nezaznamenali. "Obyvateľov sme však prostredníctvom mestských médií upozornili na nebezpečenstvo, ktoré hrozí pri silnom nárazovom vetre," informovala o tom hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová.

15:27

V súvislosti s prudkým vetrom v niektorých častiach Trnavského kraja vyzýva polícia motoristov, aby zvýšili opatrnosť. Vodičov upozorňuje, aby prispôsobili rýchlosť jazdy aktuálnym poveternostným podmienkam. "V okrese Dunajská Streda sme už zaznamenali spadnutý strom cez cestu, spadnutý strom na auto a prevrátenú vlečku. Obzvlášť pozor treba dávať s prázdnymi zaplachtovanými návesmi," uviedla krajská policajná hovorkyňa.

15:20

Silný vietor zapríčinil na strednom Slovensku rozsiahle výpadky elektrickej energie. Bez elektriny je aktuálne viac ako 11-tisíc odberných miest. Mimo prevádzky je totiž 130 distribučných trafostaníc. Na príčine sú najmä stromy, ktoré spadli na vzdušné vedenia vysokého napätia. Na viacerých miestach pretrhali vodiče a poškodili stĺpy. Najviac trafostaníc mimo prevádzky je v Hriňovej (36), Handlovej (15) a Strelníkoch (13).

15:15

Čitateľ Igor bol v Bratislave na požičanom náhradnom aute z autoservisu. Zaparkoval vo vnútrobloku domov Krížna – Karadžičova-Záhradnícka. Pre silný vietor mu však na auto spadol strom. 

15:10

Bratislavské cintoríny i urnový háj v bratislavskom krematóriu sú z dôvodu nebezpečného silného vetra do odvolania uzavreté.

15:08

Nárazy vetra miestami dosahujú 50 až 70 kilometrov za hodinu, ojedinele až do 90 kilometrov za hodinu. Silný vietor bude na Slovensku fúkať ešte niekoľko hodín, potvrdil to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na profile na sociálnej sieti.

15:05

Silný vietor skomplikoval v Bratislave aj premávku MHD. Pre popadané stromy boli niektoré úseky neprejazdné alebo bol cez ne obmedzený prejazd. Jedna z najvážnejších situácií sa stala na linke 29, kde konár stromu prerazil čelné sklo autobusu. Zaobišlo sa to bez zranení. Pre spadnutý strom bola neprejazdná Devínska cesta a blokovaný bol aj vjazd do petržalského Ovsišťa. Silný vietor spôsobil komplikácie aj na Račianskej, kde bola na istý čas pozastavená doprava električiek. Jednej z električiek sa totiž do zberača zamotala igelitová taška. Pre spadnutý kábel nepremávali autobusy 31 a 94 cez Blumentál a na Štefánikovej spadol strom na trolejové vedenie

15:03

Staré Mesto požiadalo vedenia základných a materských škôl v mestskej časti, aby v pondelok nesmerovali vychádzky do parkov, lesoparkov či alejí. "Skrátka do oblastí, kde je zvýšené riziko padnutia stromov či konárov," napísala samospráva na sociálnej sieti. Rovnako tak spravila aj mestská časť Vrakuňa. "Miestny úrad je súčinný so všetkými zložkami v prípade pomoci pri odstraňovaní prípadných škôd. V utorok (1. 10.) všetky popadané stromy a konáre odstránia pracovníci z VPS," napísal na sociálnej sieti starosta Vrakune Martin Kuruc.

15:00

 Starosta Podunajských Biskupíc Zoltán Pék na sociálnej sieti informoval o tom, že silný vietor v ich mestskej časti spôsobuje nemalé škody. "Upozorňujeme obyvateľov, aby sa podľa možností nezdržiavali pod stromami a bytovkami. Naša mestská časť operatívne poskytuje súčinnosť všetkým záchranárskym zložkám, ktoré momentálne zasahujú na rôznych miestach v Podunajských Biskupiciach," napísal. Polícia odkláňa dopravu z Podunajskej ulice, kde z bytového domu odfúklo plechovú strechu. Hasiči tiež v blízkosti odstraňujú polámané vŕby. 

14:58

Železničiarom sa podarilo obnoviť dopravu cez Kúty aj v úseku Tvrdošovce - Trnovec nad Váhom.

14:53

V Ružomberku na Považskej pri nemocnici smerom na Kraľovany spadol na cestu strom, tvoria sa kolóny. Informovala na Twitteri Zelená vlna. 

14:41

Prvou obeťou silného vetra je 14-ročný chlapec. Polícia najskôr písala o smrti dievčaťa, no informácie neskôr zmenili. 

14:31

Pri silnom vetre sa neodporúča parkovať pod stromami a pri chatrných budovách. Mali by sa tiež zatvoriť a zabezpečiť dvere. Sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra (MV) SR radí občanom, aby sa nezdržiavali pri nestabilných prekážkach a na voľných priestranstvách. 

"S ľahkými vozidlami a nenaloženými nákladnými automobilmi v rámci možností nejazdite po otvorených veterných plochách," odporúča. Z dvorov a balkónov by sa mali odložiť voľne položené predmety. Pripomína tiež nutnosť zabezpečiť domáce zvieratá.

14:29

Dve zranené deti, ktoré zasiahol spadnutý strom v Nitre, sú mimo ohrozenia života. Potvrdila hovorkyňa nitrianskej fakultnej nemocnice Tatiana Timková.

Nemocnica bližšie nešpecifikovala, aké zranenia deti po zásahu padajúcim stromom utrpeli. "Podľa informácií od lekárov si zranenia jedného z detí vyžiadali operačný zákrok. Druhé musí podstúpiť ešte niekoľko vyšetrení. Dôležité je, že obe deti sú mimo ohrozenia života," doplnila Timková.

14:28

V súvislosti s nepriaznivou poveternostnou situáciou zasahovali hasiči na území Slovenska za posledné tri hodiny viac ako 80-krát. Informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ). "V prevažnej miere pomáhajú pri odstraňovaní popadaných stromov na vozovkách a zaparkovaných automobiloch a pri uvoľnených plechových strechách," poznamenala Farkasová. Najvážnejšia situácia je podľa jej slov v Bratislavskom a Trnavskom kraji, kde bola pomoc hasičov doposiaľ potrebná v každom kraji na 21 miestach.

14:23

Smrť dieťaťa († 14) zasiahla aj prezidentku Čaputovú. "S pohnutím a so smútkom som prijala správu o tragickej smrti mladého chlapca a vážnom zranení ďalších mladých ľudí v Nitre, ktoré zapríčinil silný vietor."napísala.

"Myšlienkami som s rodinami obetí tohto nešťastia. Chcem vyjadriť úprimnú sústrasť rodine, ktorá prišla o milované dieťa. Dúfam, že všetci ostatní dostanú najlepšiu opateru a budú v poriadku," doplnila prezidentka. 

14:18

Zámocký park v Pezinku uzavreli. V pondelok v dopoludňajších hodinách tam totiž pre silný vietor spadol zhruba 25 metrov dlhý strom. Informuje o tom mesto Pezinok na svojom webe. "Z bezpečnostných dôvodov je park uzavretý až do odvolania. O jeho opätovnom sprístupnení verejnosti budeme informovať na stránkach mesta," priblížila samospráva.

14:17

"Môžem potvrdiť, že sme o 12.12 h prijali na tiesňovú linku 155 výzvu o pomoc, podľa ktorej zavalil strom maloleté osoby a jedna z nich nejaví známky života," doplnila pre TASR hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová s tým, že zásah stále trvá.

14:15

 „Neustále zasahujeme v okresoch Nové Zámky, Levice, v okolí Štúrova, ale najhoršia situácia je v Nitrianskom kraji,“ povedal hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre Michal Varga.

14:10

SHMÚ vydal na pondelok výstrahu prvého a druhého stupňa pred silný vetrom. Druhý stupeň výstrahy platí pre Bratislavský, Nitriansky, Trnavský a druhý stupeň výstrahy pred silným vetrom na horách pre Prešovský a Žilinský kraj. Meteorológovia v týchto krajoch očakávajú výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu. Na horách sa očakáva rýchlosť vetra v nárazoch krátkodobo 136 až 160 kilometrov za hodinu.

14:08

Mestské lesy v Bratislave neodporúčajú pre aktuálne silný vietor návštevu lesoparku. Platí totiž zvýšené riziko. Upozorňujú na to na sociálnej sieti.

14:05

Počasie ovplyvnilo aj železničnú dopravu. V úseku Kúty - Kúty štátna hranica je prerušená doprava. Osobné vlaky medzi Kútmi a Břeclavom boli odrieknuté. Stromy popadali aj na trať medzi Tvrdošovcami a Trnovcom nad Váhom. Podobnú situáciu riešia aj medzi Šuranmi a Bánovom.

13:57

 Hasiči v Bratislave zasahovali v súvislosti so silným vetrom zatiaľ pri 20 udalostiach. Od 10.50 h prijali viacero volaní. Dôvodom sú najmä popadané stromy, ale aj odtrhnutá strecha na garáži.

Pri udalostiach doteraz zasahovalo 29 príslušníkov HaZZ a 17 príslušníkov dobrovoľných zborov s 11 kusmi techniky.

13:52

Silný vietor spôsobil škody aj v Bratislave. Vo Vrakuni odtrhlo kus strechy, ktorá dopadla na zaparkované autá. 

13:38

Na cyklotrase pri futbalovom štadióne pod Zoborom v Nitre zasahujú aj hasiči. Strom pri páde zasiahol tri maloleté osoby, z ktorých dve utrpeli zranenia rôzneho charakteru a jedno udalosť neprežilo. "Zranené osoby sú v opatere zdravotníkov a budú prevezené do nemocnice. Psychológovia HaZZ poskytujú na mieste nešťastia krízovú intervenciu," napísali hasiči.

13:37

Silný vietor strhol vlajku zo stožiaru pred parlamentom.

13:40

Polícia vydala aj varovanie pre občanov Slovenska.

13:33

"V Nitre vplyvom silného vetra spadol strom na žiakov základnej školy na prechádzke. Na mieste zomrelo 14 ročné dievča. Ďalší žiaci sú zranení, jeden vážne," informovala polícia na sociálnej sieti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo