Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.09.2019 23:13 | Správy | Zahraničné správy

Rakúsko má víťaza parlamentných volieb: Kurzovi blahoželajú Macron aj Merkelová

Víťazovi nedeľňajších parlamentných volieb v Rakúsku, bývalému kancelárovi a predsedovi Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) Sebastianovi Kurzovi, ktorého strana získala podľa predbežných výsledkov 38,4 percenta hlasov, zablahoželal aj rakúsky prezident Alexander Van der Bellen, ktorý sa Rakúšanom prihovoril v televízii ORF.

"Ďakujem vám, že toľkí z vás využili svoje demokratické právo a išli voliť," povedal a dodal, že si želá, aby blaho Rakúska stálo nad straníckymi záujmami. Van der Bellen uviedol, že bude viesť rozhovory so všetkými politickými stranami, ktoré získali zastúpenie v parlamente a následne poverí lídra najsilnejšej strany rokovaniami o zostavení koalície. Škandál okolo videa z Ibizy podľa jeho slov "vo veľkej miere narušil dôveru" občanov. "Veľmi pozorne budem sledovať, či sa táto dôvera znovu obnoví," vyhlásil prezident vo viedenskom Hofburgu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Emmanuel Macron Kurzovi zablahoželali prostredníctvom SMS správy, v ktorej napísali, že sa tešia na ďalšiu spoluprácu na európskej úrovni. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Twitteri uviedol, že sa teší na spoluprácu s Kurzom a novou rakúskou vládou.

Aj český premiér zablahoželal na Twitteri Kurzovi: "Gratulujem Sebastianovi Kurzovi k víťazstvu v rakúskych parlamentných voľbách a prajem veľa zdaru pri zostavovaní novej vlády! Rakúsko je naším blízkym partnerom a ja sa už teším na pokračovanie našej spolupráce."

K úspechu sa vyjadrila i dočasná kancelárka Brigitte Bierleinová: "Gratulujem hlavnému kandidátovi počtom hlasov najsilnejšej strany Sebastianovi Kurzovi. Jemu, ako aj všetkým kandidátom a kandidátkam chcem vysloviť svoje uznanie za ich intenzívne osobné nasadenie v uplynulých týždňoch," uviedla vo svojom vyhlásení Bierleinová. Dodala, že svoju funkciu bude vykonávať "s najlepším vedomím a svedomím" až do vymenovania novej vlády.

K historickému víťazstvu zagratulovala Kurzovi telefonicky aj šéfka budúcej Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Zdôraznila, že sa teší na ďalšiu spoluprácu na európskej úrovni, ako pre agentúru APA uviedol Kurzov hovorca.

"Nemám slov," reagoval na predbežné výsledky samotný Kurz, ktorého citovala televízna stanica OE24. "Veľká, veľká vďaka za vašu podporu a dôveru," vyhlásil. "Takýto výsledok sme ani len nemohli očakávať," vyjadril sa Kurz a dodal, že ide o veľkú zodpovednosť. "Pre naše krásne Rakúsko budeme pracovať čo najlepšie," dodal.

Srbský prezident Aleksandar Vučič je presvedčený, že Kurz s jemu vlastnou energiou, serióznosťou a angažovanosťou bude vďaka svojmu veku, vedomostiam a politickým skúsenostiam naďalej "viesť Rakúsko na jeho ceste k úspechu a pokroku". Vučič sa Kurzovi zároveň poďakoval za to, že Srbsko podporuje na jeho ceste do Európskej únie, uvádza sa vo vyhlásení tlačového odboru srbského prezidenta, píše agentúra APA.

 

Kurzovi ľudovci zvíťazili v ôsmich z deviatich spolkových krajín. Najmenej hlasov (24 percent) získali podľa predbežných výsledkov vo Viedni, kde vyhrala SPÖ. Najviac hlasov dosiahla ÖVP v Salzbursku (47,5 percenta), Tirolsku (47,4 percenta) a Dolnom Rakúsku (43 percent).

Konzervatívna ÖVP zabodovala u dôchodcov (volilo ju 49 percent) a žien (41 percent). FPÖ bola zase najsilnejšou stranou v skupine robotníkov (33 percent). Zelených volili najmä ľudia mladší ako 30 rokov a maturanti. Vyplýva to z prieskumu inštitútu Peter Hajek vypracovaného pre televíziu ATV, ktorý sa konal od 24. do 28. septembra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?
Na prelomenie zákona potrebujú aj hlasy opozície.
Toľkoto majú poslanci zarábať v roku 2024: Z tej sumy spadnete na zadok
Šimkovičová nakoniec presadila svoj zákon a Machaj tak príde o funkciu.
Foto
Vláda zrušila RTVS: Čo sa bude diať po schválení zákona v NR SR! Odborníčka tvrdí, že to bude stáť veľa
Bratislavské módne dni. Na snímke Martina Zábranská.
Foto
Maca Zábranská opäť pod paľbou kritiky: Drsný odkaz pre herečku! To myslia vážne?
Na snímke odsúdený Mikuláš Černák.
AktualizovanéFoto
Začal sa proces s Mikulášom Černákom: Bleskový koniec súdu!
Foto
Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!