Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2019 09:55 | Správy | Politika
Video

ĽSNS uspela so žalobou proti zákazu zhromaždenia v Trenčíne: Kto nadŕža kotlebovcom?!

Súd im podržal chrbát. Mesto Trenčín na čele s primátorom Richardom Rybníčkom zakázalo kotlebovcom stranícky míting na verejnom priestranstve.

Okrem viacerých argumentov sa magistrát odvolal aj na Európsky súd pre ľudské práva, ktorý povedal, že strana má byť posudzovaná nielen podľa programu, ale aj správania jej členov. Kotlebovcom nedávno odsúdili čelného predstaviteľa Mazureka za rasizmus. Ani tento argument však Trenčínu na súde nepomohol. Kotlebovci totiž mesto zažalovali, sudkyňa im dala za pravdu a zhromaždenie tak napokon bude. Čo na to právnici?

Kotlebovci sa chceli stretnúť v Trenčíne na Mierovom námestí v polovici októbra. Účelom mítingu malo byť „predstavenie skutočnej pravdy o činnosti politickej strany Kotleba - ĽSNS“. Mestu sa zhromaždenie a jeho účel nepozdával a primátor Richard Rybníček ho neváhal zakázať.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Dôvodov uviedol viacero, jedným z nich bola judikatúra Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu. Tá hovorí, že „pre posúdenie cieľov a zámerov politickej strany nemožno brať do úvahy ako jediné kritérium jej stanovy a program, obsah jej programu musí byť porovnateľný s konaním predstaviteľov strany a názormi, ktoré títo predstavitelia šíria“. To v praxi znamená, že strana môže byť posudzovaná aj podľa správania jej členov - napríklad odsúdeného rasistu Milana Mazureka. Kotlebovci mesto zažalovali a uspeli. Kuriózne na tom bolo, že magistrátu bola žaloba doručená do elektronickej schránky v utorok o 21.45, mesto sa k žalobe muselo vyjadriť do 14-tej hodiny nasledujúceho dňa. Na prípravu obhajoby tak mali 16 hodín. O deň na to - vo štvrtok, už prebehol súd.

 

Expresný proces

Napriek krátkosti času mesto spísalo množstvo dôvodov, prečo by mal zákaz zhromaždenia zostať v platnosti. Jedným z nich bolo aj to, že sa strana ĽSNS nedištancovala od vyjadrení odsúdeného exposlanca Mazureka. „Práve naopak, predstavitelia tejto politickej strany vyjadrili Milanovi Mazurekovi podporu,“ píše sa v obhajobe mesta. „Jeden príklad za všetky - na webe strany ĽSNS je zverejnený článok, v ktorom sa píše: „M. Mazurek sa ,previnil‘ len tým, že nahlas a otvorene povedal pravdu... Cieľom prijatého protiústavného rozhodnutia senátu Najvyššieho súdu bolo umlčať a kriminalizovať nielen M. Mazureka, ale zároveň umlčať a zastrašiť všetkých...“

Ani tento argument senát trenčianskeho krajského súdu vedený sudkyňou Radičovou neuznal. „Čo sa týka nedištancovania sa od tohto skutku, treba dať za pravdu žalobcovi, rozhodnutie Najvyššieho súdu stále nie je písomne vypracované, čiže stále nevedia konkrétne dôvody, čo tam bude napísané, stále majú čas sa verejne dištancovať,“ uviedla sudkyňa v stručnom ústnom odôvodnení rozsudku a zdôraznila, že ĽSNS je legitímna politická strana, ak by došlo na zhromaždení k protiprávnemu konaniu, mesto ho môže stále rozpustiť. Primátor Rybníček avizoval, že ho budú s políciou pozorne monitorovať.

Ako Trenčín odôvodňoval stopku ĽSNS

1. Porušenie zákona o zhromažďovacom práve -obec môže zhromaždenie zakázať, ak by malo „popierať alebo  obmedzovať osobné, politické alebo iné práva občanov pre ich národnosť, pohlavie, rasu, pôvod, politické alebo iné zmýšľanie, náboženské vyznanie a sociálne postavenie alebo na roznecovanie nenávisti a neznášanlivosti z týchto dôvodov“.
2. Z úcty k židovskej komunite -v tomto roku uplynulo 75 rokov od Slovenského národného povstania, voči SNP sa ĽSNS vymedzila a hlási sa k vojnovej Slovenskej republike.
3. Judikát Európskeho súdu pre ľudské práva hovorí, že „pre posúdenie cieľov a zámerov politickej strany nemožno brať do úvahy ako jediné kritérium jej stanovy a program, obsah jej programu musí byť porovnateľný s konaním predstaviteľov strany a názormi, ktoré títo predstavitelia šíria“ - kotlebovcom odsúdili popredného predstaviteľa za rasizmus.
4. ĽSNS sa nedištancovala od Mazureka - strana sa podľa právnych zástupcov Trenčína nevymedzila voči rasistickým výrokom jej exposlanca a nezrušila mu členstvo v strane.

 

Rozsudok neprekvapuje

Róbert Bános, právnik
Judikatúra ESĽP, na ktorú rozhodnutie mesta Trenčín odkazuje, sa týka predovšetkým otázky dôvodov rozpustenia politickej strany, kedy je miera nutnosti ochrany demokracie intenzívnejšia. Rozsudok Krajského súdu ma, vzhľadom na rozhodnutie Najvyššieho súdu, v prípade rozpustenie strany neprekvapuje.

 

Budú si dávať pozor na to, čo budú rozprávať

Richard Rybníček, primátor Trenčína

Otvoriť galériu

Som druhý v tomto štáte, ktorý sa nejakým spôsobom pokúsil povedať, že ĽSNS je extrémistická strana. Prvý bol generálny prokurátor, tiež neuspel na Najvyššom súde, ja som neuspel na krajskom súde, ale myslím si, že to je dobrá cesta k tomu, aby sme sa takým stranám postavili a dali jasne najavo, že im tu nebude všetko tak ľahko prechádzať a že si budú musieť dávať veľký pozor na to, čo budú robiť a rozprávať na tých zhromaždeniach, aby sme ich nerozpustili. Poslanec NR SR bol odsúdený za hanobenie rasy a národa, teda za popieranie ústavných práv obyvateľov našej republiky. Táto politická strana sa k tomu prihlásila a to pre mňa znamená, že bola odhalená skutočná pravda o ĽSNS. Zhromaždenie budeme sledovať s políciou.

 

Stretnutie určite uskutočníme

Martin Beluský, tajomník ĽSNS

Rozhodnutie súdu vítame. Mrzí ma, že toľko rokov od prevratu sa nájdu predstavitelia samosprávy, ktorí nemajú problém s tým, aby potláčali základné demokratické princípy a práva nielen jednotlivcov, ale aj celých strán. Tak, ako to urobili teraz, keď sa pokúsili zakázať stretnutie riadne registrovanej politickej strany.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: TASR, red, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?
(ilustračné foto).
Rusko varuje Európu pred ODVETOU: Ak sa to stane, príde veľmi tvrdá reakcia!
(ilustračné foto).
25 rokov od vstupu Česka do NATO: Ministri zahraničných vecí zasadnú v Prahe
Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN