Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.09.2019, 14:00 | Správy | Domáce správy

Výročie obľúbenej pochúťky: Tresku vymyslel pred 65 rokmi cukrár Július

Chutí už niekoľkým generáciám. Na treske si prvýkrát pochutnávali ľudia pred 65 rokmi. Najobľúbenejšie slovenské rýchle občerstvenie vymyslel Július Boško († 84).

Jeho vynález si takmer okamžite obľúbili malí aj veľkí. Dať si chutnú tresku s dvoma čerstvými chrumkavými rožkami je pochúťka, ktorá je medzi Slovákmi stále najobľúbenejším fast foodom. Na internete pribúdajú recepty, ako si ju vyrobiť doma čo najchutnejšiu. Napriek nehynúcej sláve tohto rybieho šalátu na ňom jeho vynálezca nikdy nezbohatol. Július Boško, rodák z Nového Mesta nad Váhom, bol výnimočný kuchár a cukrár, ktorý rád experimentoval.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Bol to veľký dobrák, ktorý miloval svoju rodinu a nadovšetko svoju prácu,“ prezradila Novému Času jeho neter a krstná dcéra Alena Uhríková. Boškovci mali dom s cukrárňou a pekárňou, ale keď prišlo znárodnenie v roku 1948, museli ho lacno predať štátu. Rodina sa neskôr aj s malými synmi Julkom a Petrom presťahovala do Bratislavy. Boško sa stal vedúcim tamojšej Ryby. A práve tam sa v 50. rokoch minulého storočia začal rodiť príbeh slávnej tresky.

Okamžite sa uchytila

„Ľudia v tom čase málo jedli ryby, a tak sa snažil štát nájsť spôsob, ako ich zatraktívniť,“ spomína Boškova neter. Celé ryby sa im však čoskoro zunovali, a tak bolo potrebné vymyslieť niečo nové. Na novinky bol Július Boško ako stvorený! V roku 1954 namiešal kombináciu varenej tresky, zeleniny a majonézy. Tento rybí šalát okamžite zaujal. Ľudí, ktorí ho chceli ochutnať, bolo čoraz viac, v Bratislave sa treska stala veľkým hitom. „Čo vieme z rozprávania, medzi ľuďmi sa hneď uchytila a najskôr začali chodiť na prvú tresku do Ryby na Dunajskú ulicu. Onedlho sa začala vyrábať na celom Slovensku,“ dodal Alenin manžel Milan Uhrík. Národný podnik Ryba mal v tom čase rozbehnuté závody aj v Košiciach a Žiline. Práve na severe Slovenska fungovala výroba rybích špecialít na našom území najdhlšie.

Robil aj zmrzlinu

„Otec“ tresky pracoval v bratislavskej Rybe do začiatku 70. rokov, až do skončenia výroby na Dunajskej ulici. Vždy však robil aj niečo navyše. „Na Bajkalskej ulici v Bratislave si prenajal garáž, kde varil, mrazil a predával vlastnú zmrzlinu. Ako všetko, do čoho sa Julko v oblasti gastronómie pustil, aj tu sa mu darilo,“ spomína s úctou na krstného otca Alena Uhríková.

Je chutná a zdravá

Július Boško mal smolu, že nežil v kapitalizme, kde by za svoj vynález dostal slušné peniaze. V socialistickom Československu ho tak nanajvýš potľapkali po pleci a dali mu Čestné uznanie. To najčestnejšie mu však vystavili Slováci, ktorí tresku zbožňujú. Dávajú si ju dokonca priviezť aj za hranice. Neobsahuje lepok ani laktózu a vďaka rybiemu mäsu a zdravému repkovému oleju v majonéze je bohatá na omega-3 mastné kyseliny. Jej konzumáciou tak prijímame dôležitý jód aj selén.

Výrobky, ktoré prežili socializmus

Vinea

Vinea Otvoriť galériu
Vinea
Zdroj: aru

Vinea je značka sýteného nealkoholického nápoja vyrábaného z hroznového muštu. Namiešal ju kolektív slovenských vinárskych odborníkov na čele s doc. Ing. Jánom Farkašom v roku 1973. Vyrába sa od r. 1974. Získala sériu domácich aj medzinárodných ocenení a v osemdesiatych rokoch sa vďaka nadmernému exportu do USA stala na Slovensku nedostatkovým tovarom. V súčasnosti sa vyrába vo viacerých variantoch.

Spišské párky

Spišské párky Otvoriť galériu

Ich vznik sa datuje do začiatku 20. storočia v Spišskom Podhradí. Do roku 1950 ich vyrábalo v meste viacero uznávaných mäsiarskych majstrov ako Štefan Varsányi, Michal Griger, neskôr Španer so svojím zaťom Štefanom Blaškom. Na výrobu párkov sa kupovali teľatá z vysokohorských pastvín, najčastejšie zo Zamaguria. Originálny recept výroby sa však nezachoval. Jeho tajomstvo si zobrali do hrobu mäsiarski majstri.

Diskusia / 0
Autor: Jana Rojková, Nový Čas
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania... Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov .

Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Súvisiace články:
Odporúčame z TIVI.sk
Tu sa podarilo objaviť meč z doby bronzovej.
Foto
Vzácny nález na Liptove: Les vydal tajomstvo z doby bronzovej
Hráči AS Rím. (ilustračné foto)
Rekordná strata: AS Rím je aj pre koronakrízu v obrovskom v mínuse
Lesný porast (ilustračné foto).
Staršie tropické stromy miznú desivou rýchlosťou: Hrozivá štúdia hovorí o sekundách
Cyklotrasa z Trenčína do Brumova-Bylnice.
Foto
Na bicykli po stopách histórie: Nová cyklotrasa spojí dva štáty a dva hrady, požehnal jej biskup
Viete, kto to je?
FOTOhádanka: Kto je tento blondiačik? Dnes je to hviezda seriálov a čerstvý tatko
(ilustračné foto).
Muž kruto zavraždil v Rakúsku dve ženy: Ušiel do Talianska a zbraň namieril na seba
Nájsť si tento rok brigádu bude ťažšie.
Na odvodoch môžu stále ušetriť penzisti a študenti: Ponuka brigád klesla o 60 %
Letecký pohľad na Pustý hrad.
Fotopasca pri Zvolene zachytila hrozbu: Turisti, v tejto lokalite buďte opatrní!
Švajčiari ponúkajú netradičnú hotelovú izbu.
Zabudnite na nablýskané hotely: Švajčiari ponúkajú ubytovanie pod holým nebom
(ilustračné foto).
Škandál vo Vatikáne: Muž za cirkevné peniaze zakúpil luxusnú nehnuteľnosť
(ilustračné foto).
Etiópia má odvážny ekologický plán: Do 4 rokov chcú vysadiť 20 miliárd stromčekov!
Múzeá sa otvorili po takmer trojmesačnej prestávke.
Život v Španielsku sa vracia do starých koľají: Madridské múzeá opäť privítali návštevníkov