Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2019 09:55 | Správy | Domáce správy

Slováci zostali uväznení na Cypre: Na Karola s priateľkou zavolali ochranku!

Zničená vytúžená dovolenka. Najstaršia cestovná kancelária na svete Thomas Cook sa svojím krachom postarala o dramatické chvíle, ktoré prežíva 600-tisíc dovolenkárov.

Odrazu zostali odkázaní len sami na seba. Bratislavčan Karol Anyalai s priateľkou oddychovali v prestížnom hoteli Sentido Cypria Bay na juhozápade ostrova. Okrem toho, že ich vyhodili z izby, kde mali osobné veci, hotel si vzal na pomoc aj ochrankárov a žiada zaplatiť už raz uhradenú sumu za ubytovanie.

Zvykli sme si, že každý rok skrachuje nejaká cestovka, ale nie je bežné, aby zo dňa na deň zanikla najstaršia cestovná agentúra založená v roku 1841. Za 178 rokov sa etablovala na svetovom trhu a našla si klientov v pobočkách takmer každej vyspelej krajiny. Na Slovensku pôsobila prostredníctvom dcérskej firmy Neckermann. Ročne jej služby využívali tisícky našincov. Medzi nich patrí aj Bratislavčan Karol Anyalai, ktorý sa s priateľkou vybral na dovolenku na malebný Cyprus.

Za pobyt mali platiť dvakrát

 

Po prílete na Cyprus a ubytovaní sa v hoteli Sentido Cypria Bay nič nenasvedčovalo tomu, že by sa ich vysnívaná dovolenka mohla zmeniť na nočnú moru. Všetko sa zmenilo zo dňa na deň, keď cestovka Thomas Cook skrachovala. V hotelových rezortoch po celom svete vypukla panika, nevynechajúc hotel Sentido Cypria Bay. Na recepcii sa zhromaždil dav nahnevaných dovolenkárov.

Otvoriť galériu

„Vedenie hotela žiadalo od hostí, aby zaplatili plnú sumu ubytovania. Za noc si účtujú 175 €, za desaťdňovú dovolenku tak pýtali 1 750 €,“ prezradil pre Denník N rozhorčený dovolenkár Karol Anyalai. Majiteľov hotela podľa neho vôbec nezaujímalo, že svoj pobyt mal zaplatený cez dcérsku spoločnosť Thomasa Cooka - Neckermann. Na základe toho kontaktoval právnika aj slovenského konzula na Cypre. „Na konzuláte mi povedali, že majú viac sťažností, ale žiaden hotel sa nezachoval ako tento,“ dodal Anyalai. „V súčasnosti sú s touto kanceláriou 12 naši občania na Cypre. Skupina je aj v Turecku (20) a v Mexiku (5),“ uviedol Juraj Tomaga z ministerstva zahraničných vecí.

Strachujú sa o zájazdy

V neistote ostali aj ďalší Slováci, ktorí majú kúpené zájazdy na Cyprus. „Odlet máme naplánovaný na 8. októbra, ale neviem nič viac,“ povedala Adriana (28).

Čo znamená krach najstaršej cestovky 

Je to začiatok konca lacných letov?

Nie, podľa nemeckého experta na letecký cestovný ruch Geralda Wissela chcú ľudia naďalej lietať a cestovať. Cestovný trh rastie aj pre organizované zájazdy. Thomas Cook zabudol zainvestovať do vlastných hotelov a lodí a prespal trend individuálneho cestovania.

Akú rolu zohráva ochrana životného prostredia?

Zväz správcov insolventnosti sa obáva, že v budúcnosti skrachujú ďalšie cestovné kancelárie. Nové poplatky pre klímu ich poženú do finančnej tiesne.

Je tomu na vine brexit a ministerský predseda Boris Johnson?

Pre BILD FDP uviedol expert pre turizmus Macel Klinge, že veľký podiel na aktuálnej situácii má aj politická situácia okolo brexitu. Pre brexit vznikli masívne neistoty na britskom cestovnom trhu.

Dostali manažéri spoločnosti COOK vyplatené bonusy?

Podľa denníka Mirror zarobil šéf koncernu Peter Fankhauser (58, Švajčiar) počas svojho 5-ročného šéfovania okolo 9,4 milióna eur a z toho 3,3 milióna ako bonus. Aj ostatní manažéri dostali milióny. John McDonnell, finančný expert strany Labour, žiada ich spätné vyplatenie. Ako reagovala burza? Konkurencia sa môže tešíť, kurz TUI stúpa.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Nový Čas, bild

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú