Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Samkova († 7) zúfalá rodina chce poznať pravdu: Prečo po 4 dňoch v nemocnici zomrel?

Malý Samko († 7) z Jakubian (okr. Stará Ľubovňa) roky zápasil s metabolickou poruchou. Stačila bežná choroba a v tele chlapčeka sa začala tvoriť život ohrozujúca látka.

Pred dvomi rokmi prekonal kómu a rodina si myslela, že najhoršie je už za nimi. Netušili, že jeho nedávny silný kašeľ bude predzvesťou veľkého nešťastia. Usmievavý chlapček zomrel po 4 dňoch v nemocnici. Nešťastní blízki tvrdia, že počas boja o jeho život zažili len neochotu zdravotníckeho personálu.

Otvoriť galériu

Aj malé podlomenie zdravia stačilo k tomu, že v Samkovej krvi sa začal nadmerne tvoriť amoniak. „Bol nachladený, mal zapálené hrdlo, a tak mu ošetrujúca lekárka predpísala sirup a nosné kvapky. Videla som, že je ospalý a slabý. Jeden deň sme počkali, či mu lieky zaberú,” hovorí so slzami v očiach Samkova mama Darina. Na ďalší deň sa zdravotný stav jej milovaného synčeka zhoršil.

Okamžite sa vybrali do nemocnice v Starej Ľubovni s obavami, či mu opäť nestúpol amoniak v krvi, čo neskôr lekári aj potvrdili. „Mal vysoké teploty. Dali mu infúziu, no doktorke sme hovorili, že potrebuje glukózu. Vieme to zo skúseností, tak ho v podobných prípadoch liečili aj v Bratislave, kam chodil na pravidelné kontroly,” opisuje nešťastná Darina.

 

Prosili na kolenách

Keďže sa chlapčekov stav nezlepšil, podpísali reverz a odviezli ho do popradskej nemocnice. „Primárku sme tam na kolenách prosili, aby ho previezli do Bratislavy, kde sú na túto chorobu najlepší experti,” plače Samkova mama. Podľa nej lekárka z hlavného mesta už bola na príchod malého pacienta pripravená. Primárka ich však ubezpečovala, že transport nie je nevyhnutný.

„Vraj v Bratislave urobia to isté, čo by urobili v Poprade. Samka sme teda nechali tam,” dodala mama s tým, že na ľubovniansku lekárku podali trestné oznámenie pre zanedbanie starostlivosti. O štyri dni neskôr, v piatok 13. septembra, sa rodina dozvedela najhoršiu správu v živote: ich milovaný Samko v nemocnici zomrel. „Dodnes nevieme, čo sa presne stalo, chceme len spravodlivosť. Budeme bojovať o to, aby sme sa dozvedeli pravdu,” uviedla skormútená rodina.

Neliečiteľne chorý

Prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová potvrdila, že vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia. Zároveň nariadil vykonať prehliadku a pitvu tela pre stanovenie presnej príčiny smrti. K prípadu sa za Ľubovniansku nemocnicu vyjadril jej riaditeľ Peter Bizovský.

Otvoriť galériu
„Medzi úmrtím dieťaťa a poskytnutím zdravotnej starostlivosti v našej nemocnici nie je žiadna príčinná súvislosť. Pacient trpel vrodenou, geneticky podmienenou metabolickou poruchou. Dôsledkom tohto ochorenia je vážne postihnutie energetického metabolizmu organizmu, čo limituje výkonnosť organizmu ako celku a tiež jednotlivých orgánov a systémov,” vyjadril sa Bizovský s tým, že ochorenie nie je v súčasnosti liečiteľné a liečba je len symptomatická.

Podľa riaditeľa ho na detskom oddelení hospitalizovali až 37-krát. „Keďže dieťa zomrelo v inom zdravotníckom zariadení, nepoznáme konkrétne príčiny jeho úmrtia,” dodal Bizovský. Popradská nemocnica sa k prípadu nevyjadruje. „V danej veci je vedené trestné konanie. Nemocnica Poprad, a. s., sa preto nebude v tejto otázke vyjadrovať,” uviedol generálny riaditeľ nemocnice Peter Petruš.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Patrik Struk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete