Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2019 13:09 | Správy | Zahraničné správy

Kauza Čapí hnízdo: Zverejnili rozhodnutie o zastavení vyšetrovania

Mestské štátne zastupiteľstvo (prokuratúra) v Prahe zverejnilo 90-stranové rozhodnutie českého štátneho zástupcu Jaroslava Šarocha v kauze Čapí hnízdo.

Žalobca v ňom vysvetľuje, prečo dôkazy vyšetrovateľov nestačili k tomu, aby sa politicky citlivá kauza okolo premiéra Andreja Babiša dostala pred súd. Dokument v plnom znení na svojej stránke vo štvrtok zverejnil portál iROZHLAS.cz.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii
"Skutok nie je trestným činom," píše sa v závere textu dokumentu, ktorý je z viac ako polovice začiernený v záujme ochrany osobných údajov. Šaroch sa najskôr venuje zhrnutiu celej kauzy, svoje zdôvodnenie začína písať až na siedmej strane. V rozhodnutí vysvetľuje, prečo nebral do úvahy závery európskych vyšetrovateľov. Ale aj to, že údaje v žiadosti o dotáciu, ktoré kriminalisti označili za hrubo skreslené, neboli dôležité.

Prokurátor v správe konštatuje, že sa podvodné konanie aktérov Čapí hnízdo nepodarilo preukázať. "Je evidentné, že skutok, pre ktorý sa viedlo trestné stíhanie, sa stal, avšak s ohľadom na vyššie uvedené som sa rozhodol tak, že som týmto uznesením trestné stíhanie menovaných obvinených (...) zastavil, pretože skutok nie je trestným činom," uzavrel pražský štátny zástupca po štyroch rokoch vyšetrovania tejto ostro sledovanej kauzy.

 

V zverejnenom dokumente je kompletne alebo takmer úplne zakrytých 46 strán, teda viac ako polovica textu. Na verejnosť sa okrem iného nedostali napríklad výpovede svedkov a obvinených alebo ich osobné údaje. Začierňovanie sa nedotklo iba dvoch strán. Vedúci Mestského štátneho zastupiteľstva (prokuratúry) v Prahe Martin Erazím 13. septembra oznámil, že v kauze podozrenia z dotačného podvodu v súvislosti s farmou Čapí hnízdo zastavil stíhanie všetkých osôb vrátane premiéra Babiša, ktorý vinu v kauze dlhodobo odmieta.

Uznesenie o zastavení stíhania ešte po stredajšom nadobudnutí právoplatnosti posúdi vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe, ktoré dohliada na prácu pražského mestského zastupiteľstva. Konečné slovo ale bude mať najvyšší žalobca Pavel Zeman. Ten jediný môže uznesenie zrušiť, pokiaľ by bolo v rozpore so zákonom. Príslušné rozhodnutie by musel prijať do troch mesiacov. Čas na to tak zrejme bude mať do polovice decembra.

Spor sa týkal toho, či mala farma Čapí hnízdo v stredných Čechách nárok na 50-miliónovú dotáciu z prostriedkov Európskej únie, respektíve či bola malým alebo stredným podnikom, ktorý mohol o takúto dotáciu žiadať. Podľa šéfa pražských žalobcov Martina Erazíma ním farma bola, justícia EÚ okrem toho takéto podniky vymedzila až dlho po čerpaní tejto dotácie. Kauzu Čapí hnízdo skúmali české orgány od konca roku 2015. Babiša vydala Poslanecká snemovňa opakovane na trestné stíhanie. Okrem Babiša čelili stíhaniu aj jeho manželka Monika, dcéra Adriana Bobeková, švagor Martin Herodes, ako aj bývalí členovia spoločnosti Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách