Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2019 14:35 | Správy | Politika

Odborári žiadajú o pomoc premiéra: Pellegrinimu odovzdali petíciu za záchranu oceliarstva

Petíciu zamestnancov košickej hutníckej spoločnosti U. S. Steel za pomoc pri záchrane oceliarskeho priemyslu na Slovensku i v Európe odovzdali v stredu odborári premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD).

Stalo sa tak počas stredajšieho výjazdového rokovania v obci Čaňa v okrese Košice-okolie.

Petíciu spustili v košickom U. S. Steel 22. júla. "Trvala sedem týždňov, podpísalo ju 8834 zamestnancov aj s dcérskymi spoločnosťami," uviedol pre novinárov predseda Rady odborov OZ KOVO v hutníckom podniku Juraj Varga. Petíciu podľa neho podporilo podpismi aj vyše 200 zamestnancov Oravských ferozliatinárskych závodov a uznesením aj odborári vo fabrike v Krompachoch, Železiarňach Podbrezová a hlinikárni v Žiari nad Hronom.

Petícia je zameraná na férové podnikanie v Európe v hutníckom odvetví, s dôrazom na sociálne vplyvy na zamestnancov a ich rodiny. Nasledovala po tom, ako vedenie U. S. Steel Košice oznámilo, že do konca roka 2021 zníži počet zamestnancov pracujúcich v oceliarňach a jej dcérskych spoločnostiach o 2500. "My sme tú petíciu spísali preto, aby sme chránili pracovné miesta a aby sa to nestalo," povedal Varga.

K znižovaniu stavov zamestnancov pristúpila firma vzhľadom na zlú situáciu na trhu s oceľou, pričom poukázala na dôsledky vysokého importu ocele z krajín, ktoré nemusia dodržiavať pravidlá platné v Európe a nie sú súčasťou európskeho systému obchodovania s emisiami.

 

Signatári petície okrem iného premiéra žiadajú o osobnú angažovanosť pri hľadaní a presadzovaní konkrétnych riešení, ktoré pomôžu zachrániť oceliarsky priemysel. "Ak predstavitelia Európskej únie (EÚ) nepodniknú urýchlené kroky na vytvorenie férového prostredia na podnikanie v Európe s rovnakými podmienkami pre všetkých a vláda Slovenskej republiky nepomôže pri zvyšovaní konkurencieschopnosti na Slovensku, najmä v oblasti ceny energií, tak, aby oceliarsky priemysel dokázal prekonať výzvy a prekážky, ktorého ho devastujú, naša budúcnosť bude spočítaná," uvádza sa v petícii.

"Zodpovednosť za ten stav, ktorý je dnes vo fabrike, má manažment, nie vláda," zdôraznil predseda OZ KOVO Emil Machyna s tým, že odborári len hľadajú možnosti, ako pomôcť riešiť danú situáciu.

Podľa platnej kolektívnej zmluvy v U. S. Steel Košice nemôže dôjsť k hromadnému prepúšťaniu. Varga informoval, že na základe dohodnutého motivačného balíka z júla odišlo z oceliarní viac ako 200 pracovníkov v dôchodkovom veku. Podľa ďalšieho motivačného programu z augusta, ktorý ponúkal zamestnancom na dobrovoľný odchod ako bonus, v závislosti od odpracovaných rokov, až 12-násobok ich platu, odišlo z podniku dosiaľ zhruba 700 ľudí. "Viac ako 820 zamestnancov bolo žiadateľov, drvivá väčšina odišla k 2. septembru, ďalších približne 70 bude odchádzať v priebehu ďalších mesiacov," priblížil.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Foto
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Foto
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce