Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.09.2019 00:00 | PR články

Bobuľoviny z lesa alebo z obchodu: Viete, ktoré si vybrať a prečo?

Myslíte si, že maliny či čučoriedky, ktoré nazbierate v lese alebo kúpite od predavačov pri ceste, sú zdravšie ako tie v obchode? Konzumácia bobuľového ovocia z voľnej prírody má viac nástrah, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Pritom máme na Slovensku niekoľko farmárov pestujúcich bobuľoviny vysokej kvality, ktoré nájdeme už aj na pultoch obchodných reťazcov.

\n

Hoci je v súčasnosti "trendy" čerpať zdroje priamo z prírody, nezodpovedným prístupom môžeme narobiť škodu sebe i prírode samotnej. „Pre tunajšie živočíchy sú lesné plody nenahraditeľným zdrojom potravy, mnohé lokality sú však už vyzbierané do poslednej bobule. Okrem toho zostáva v lese po nájazdoch zberačov len spúšť a často aj odpadky,“ hovorí Jozef Šumichrast zo Zväzu zeleninárov a zemiakarov Slovenska. Zberačov tiež často stretávame popri cestách, kde predávajú nazbierané lesné plody. Vo väčšine prípadov sa však pri zbere neriadia žiadnymi hygienickými zásadami.

Drobné ovocie potrebuje vysoké štandardy

Drobné bobuľové ovocie prichádza do častého a priameho kontaktu s rukami. Úradný vestník Európskej únie odporúča riadiť sa pri práci s ovocím niekoľkými zásadami hygienami, a to najmä mať čisté ruky pred zberom aj počas neho, v prípade potreby používať čisté rukavice či vyhnúť sa správaniu, ktoré môže ovocie kontaminovať, a to fajčeniu, konzumácií potravín či kýchaniu a kašľaniu.

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok

Slovenskí  pestovatelia a dodávatelia , ktorí pracujú s ovocím na dennej báze, preto dodržiavajú prísne hygienické štandardy. Martin Dokupil zo spoločnosti BoniFructi, ktorá dodáva bobuľoviny do Kauflandu, hovorí: „Všetci naši pestovatelia sú profesionáli s certifikátom GlobalGAP, vďaka ktorému si zákazníci môžu byť istí, že ovocie dosahuje akceptovateľnú úroveň bezpečnosti a kvality. Sme radi, že sú na Slovensku reťazce ako Kaufland, ktoré dokážu oceniť prácu slovenských farmárov a ponúknuť im potrebný priestor.“ Dokupil vysvetľuje aj dôvod, prečo sa v našich končinách môžeme tešiť z ovocia vynikajúcej chuti: „Treba si uvedomiť, že na Slovensku máme výnimočné klimatické podmienky pre pestovanie bobuľovín. Teplotné výkyvy, kedy je cez deň teplo a v noci chladno, pozitívne vplývajú na arómu ovocia a prifarbenie, za ktoré vďačíme antioxidantom. V prímorských oblastiach so stabilnou teplotou nemá ovocie takú chuť ako u nás a nie je ani tak vyfarbené.“

Dostupnosť bobuľovín je dôležitá

Kaufland má vo svojej ponuke aktuálne 7 druhov bobuľovín. „Zákazníci u nás nájdu slovenské jahody, čučoriedky, maliny, černice, ríbezle, ale i brusnice. Sortiment plánujeme neustále rozširovať, pretože oceňujeme vysokú úroveň slovenských plodov. Rovnako cítime potrebu podporovať domácich pestovateľov a podieľať sa tak na rozvoji ovocinárstva na Slovensku. Chceme ponúkať ľuďom ovocie, ktoré je zdravé, chutné a ktoré bolo odjakživa prirodzenou súčasťou našich jedálničkov,“ uvádza hovorkyňa spoločnosti Kaufland Lucia Langová.

Výživová hodnota bobuľovín je skutočne vysoká. Obsahujú antioxidanty, flavonoidy a široké spektrum vitamínov. Čučoriedky sú vďaka kombinácii antioxidantov a relatívne nízkeho obsahu cukru dokonca považované za superovocie, ríbezle sú skvelé pri tvorbe krviniek a používali sa od nepamäti pri chudokrvnosti. „Je dôležité mať prístup k takémuto ovociu aj v lokalitách, kde sa bežne nenachádza. Preto je viac ako dobré, že obchodné reťazce dbajú na jeho dostupnosť,“ vysvetľuje Šumichrast. V pestovaní bobuľovín navyše vidí možnosti rozvoja pre malých a začínajúcich farmárov. „Z relatívne malej plochy je možné získať veľmi žiadaný a kvalitný produkt. Zároveň sú náklady na vybudovanie takejto plochy oveľa nižšie, ako pri budovaní sadu a v podstate okamžite prinášajú úrodu, ktorú možno aj prostredníctvom obchodných reťazcov veľmi dobre predávať. Určite by si zaslúžilo oveľa väčšiu pozornosť zo strany štátu, aby umožnila rozvoj malých fariem.“

Vďaka obchodným reťazcom ako Kaufland môže ktokoľvek prispieť k podpore slovenských farmárov a oceniť prácu, ktorej sa venujú.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke