Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Anna (80) je najstaršou lekárkou na Spiši, do penzie sa nechystá: Pacientov si berie aj domov

Zaslúži si obdiv a uznanie. Lekárka Anna Hájeková zo Spišskej Novej Vsi oslávila pred týždňom 80. narodeniny pri plnom zdraví a vo výbornej mentálnej aj fyzickej kondícii. V neďalekých Rudňanoch je už vyše 40 rokov obľúbenou všeobecnou lekárkou pre dospelých.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Sympatická lekárka promovala v Košiciach ešte v roku 1963. Odvtedy už viac ako polovicu života trávi podstatnú časť svojich dní v baníckej obci Rudňany. „Rozhodovala som sa medzi baníctvom a medicínou. Myslím, že som si vybrala dobre, pretože stále sa venujem pacientom a pritom som aj medzi baníkmi. Zväčša bývalými, ale v prostredí, kde sa ťažilo. Ja sama som bola asi 15-krát v bani,“ priznala stále vitálna doktorka, ktorá do Rudnian prišla v roku 1979 na polročný záskok a v januári tam bude už 41 rokov.

Túto prácu má rada, zvykla si na ľudí a jej milí pacienti na ňu. „Som tu v podstate doma. Keď som dosiahla reálny dôchodkový vek, povedala som si, že doma sedieť nebudem. Rada robím a smrtka ma tak či tak raz dobehne,“ usmieva sa A. Hájeková, ktorej rozum podľa vlastných slov stále dobre slúži a nohy ju nosia.

Otvoriť galériu
Pacienti sú náročnejší

„Rada čítam, niekedy som robila ručné práce, no veľa voľného času nemám, lebo mám aj služby na pohotovosti. Neunavuje ma to, som zvyknutá byť medzi ľuďmi a pomáhať im. Radšej si z práce zoberiem karty pacientov domov a tam dorábam čo treba, lebo keby videli moje auto pred ambulanciou, stále by som mala nával pacientov,“ prezradila skúsená lekárka, ktorá sa za peniazmi neženie.

 

„Milionárka zo mňa nikdy nebude, ale snažím sa každému vyhovieť, aby bol zdravý. Musím byť aj psychológom, no dnes sú pacienti náročnejší ako kedysi. Ak sami prídu aj s tým, čo im je, odkážem im, aby sa vyliečili sami,“ spomenula oslávenkyňa, ktorá v robote využíva aj počítač. „Neviem, či si tykáme, no základné veci ovládam a ostatné nie je moja parketa.“

Doktori vo vysokom veku

Otvoriť galériu
Karol Mika
Zdroj: Zdeněk Kovář
V roku 2017 písal Nový Čas o praktickom lekárovi pre dospelých Karolovi Mikovi z Banskej Bystrice. Prezradil, že celým životom ho sprevádzali dve lásky - medicína a maľovanie. „Pre mňa je dar Boží, že robím službu, ktorú naozaj mám rád,“ prezradil nám vtedy doktor, ktorý mal približne tisíc pacientov.

Otvoriť galériu
Juraj Bober
Zdroj: Zdeněk Kovář
Uznávaný profesor zasvätil život Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Za viac ako 50 rokov kariéry odoperoval vyše 22-tisíc pacientov a stále je vo forme, písali sme o ňom v roku 2018.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
(ilustr. foto)
Neuveriteľný nález v Lešti z obdobia II. svetovej vojny: Čo s nimi teraz bude?!
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Aktualizované
Je rozhodnuté: Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Národná rada Slovenskej republiky.
Poslanci zvolili nového člena Súdnej rady SR: Stal sa ním tento muž
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov zasahovali na zámku.
FotoVáš Tip
Poplach v centre Zvolena: Na zámku zasahovalo osemdesiat hasičov a dobrovoľníkov!