Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.09.2019 07:45 | Tip od Vás | Slovensko

Historická stanica v Tatranskej Lomnici chátra už 20 rokov: Toto je dôvod, prečo s ňou doteraz nič neurobili!

Historická budova údolnej stanice lanovky v Tatranskej Lomnici je už viac ako 20 rokov nevyužívaná a naďalej chátra. Jej vlastníkom je spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR), ktorá mala s objektom svoj zámer, vlani sa tam dokonca zrealizoval aj pamiatkový výskum.

Pôvodný zámer revitalizácie celej oblasti v okolí Grandhotela a botanickej záhrady počítal s rekonštrukciou celej budovy a jej využitím ako multifunkčného priestoru pre reštauráciu, múzeum s projekciou, obchod a sociálne zariadenia, priblížil zámer riaditeľ strediska Vysoké Tatry Dušan Slavkovský.

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

Pri príležitosti 75. výročia lanovky vyzbierali prostriedky na nevyhnutné pamiatkové výskumy a ideovú súťaž. Pôvodný zámer využitia objektu ako multimediálneho kultúrno-muzeálneho priestoru s ďalšími službami však u pamiatkarov neprešiel a investor narazil na výrazné obmedzenia. Väčšina z plánovaných aktivít by sa totiž musela riešiť novou prístavbou. Keďže v tejto chvíli nie je jasné, ako bude vyzerať okolie objektu, nie je namieste realizácia akýchkoľvek iných zásahov bez toho, aby sme vedeli, ako zapadnú do konceptu, skonštatoval Slavkovský.

Otvoriť galériu

Dodal, že ich dlhodobým zámerom je zachovať technologické zariadenie lanovky, ide totiž o najstaršie zachované zariadenie osobnej visutej lanovky na Slovensku. Slavkovský tiež upozornil, že spoločnosť si uvedomuje kultúrno-spoločenskú hodnotu celého objektu, ktorý by si mal nájsť svoje miesto v celom stredisku. Pre jeho lokalizáciu však bez zatraktívnenia okolia a jeho ďalšieho využitia bude veľmi náročné nájsť zmysluplný projekt, ktorý by zabezpečil jeho životaschopnosť. Sme veľmi radi, že v spolupráci s Tatranským okrášľovacím spolkom sa podarilo oživiť a zachrániť budovu Encián na Skalnatom plese a boli by sme veľmi radi, keby sme boli rovnako úspešní aj v tomto prípade. Vnímame iniciatívu aj z radov vlastných zamestnancov, ktorí prikladajú ruku k dielu a prichádzajú s aktivitami a nápadmi, ako pomôcť budove pri jej záchrane, dodal Slavkovský.

 

Objekt si vyžaduje komplexnú rekonštrukciu rovnako, ako to bolo v prípade objektu Encián na Skalnatom plese. Je potrebné riešiť strechu, okná, kúrenie, sanáciu murovaných konštrukcií a spracovanie režimu odvodnenia celého okolia stavby. Budovu priebežne kontrolujeme a zabezpečujeme tak, aby nedochádzalo k jej ďalšiemu poškodzovaniu. Staticky podľa našich preverení ohrozená nie je, ubezpečil hovorca TMR Marián Galajda s tým, že finančná náročnosť pamiatkovej obnovy stanice zatiaľ nebola vyčíslená. Na príklade Enciánu je však podľa neho zrejmé, že by išlo minimálne o šesťciferné sumy.

Otvoriť galériu

Pamiatkový úrad odporúča pristúpiť k obnove objektu na základe jeho vizualizácie z rokov 1945 - 1946 so zapracovanými dispozičnými zmenami. Budova bola totiž postavená ešte v rokoch 1936-1937, o desať rokov neskôr však prešla firmou Wiesner obnovou po tom, ako ju zničili ustupujúce nemecké vojská. Základný pôdorys objektu stanice, ako aj podlažnosť by mali ostať zachované a prípadná nová prístavba bude riešená ako novotvar pri nástupišti, jasne architektonicky odlíšený od pôvodnej budovy.

Stavba údolnej stanice lanovky je posledným dielom architekta Dušana Jurkoviča, ktorý je autorom aj ďalších tatranských historických budov. Dodávateľom technického zariadenia a realizátorom stavby bola firma Wiesner. Podľa pamiatkarov vyniká nerušivým osadením v teréne i podriadením dispozície funkcii budovy a autor návrhu pri tejto budove kvalitne skĺbil výnimočnosť miesta s architektonickým vyjadrením a požiadavkami technickej prevádzky. Z pohľadu technickej hodnoty bola stanica prvou budovou tejto funkcie na Slovensku a zároveň prvou osobnou stanicou visutej lanovej dráhy.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí