Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.09.2019 03:00 | Správy | Politika

Bugára opúšťa Fedor, minister Sólymos sa chce vzdať funkcií: Kríza v Moste-Híd?!

Koalícia prišla o väčšinu! Vládne strany sa budú musieť odteraz pri presadzovaní zákonov spoliehať na nezaradených poslancov.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Situáciu zapríčinil poslanec Mosta-Híd Martin Fedor, ktorý opustil klub pre „množstvo populistických návrhov“. Šéf Mosta Béla Bugár (61) má však aj vážnejší problém. Stranu opustil bývalý europoslanec József Nagy (51) a jeho minister životného prostredia László Sólymos sa chce podľa našich informácií vzdať straníckych funkcií.

Mostu-Híd hrozí, že sa prvýkrát od svojho založenia nedostane do parlamentu. Prieskumy bugárovcom prisudzujú iba tesne nad 4 percentá. Čelní predstavitelia sa situáciu snažia riešiť tým, že rokujú s promenšinovo orientovanými stranami o spájaní. Zatiaľ sa im však väčší úspech nepodaril. Rokovania s SMK, ktoré má v prieskumoch podobné výsledky ako Most, stroskotali a práve to má byť dôvodom, pre ktorý sa má chcieť minister Sólymos dnes na sneme vzdať straníckych funkcií.

Zo strany z rovnakého dôvodu vystúpil v piatok aj bývalý europoslanec József Nagy. Šéf evnirorezortu informáciu nepotvrdil, viac však prezradila hovorkyňa Mostu Klára Debnár. „Svoju podpredsednícku funkciu uvoľní mladšiemu kolegovi,“ uviedla s tým, že narozdiel od Nagya minister dokáže akceptovať rozhodnutie väčšiny a zo strany neodchádza.

 

Koalícia prišla o väčšinu

Z poslaneckého klubu Mosta-Híd odchádza aj poslanec Martin Fedor. Svoje rozhodnutie oznámil už aj Bugárovi. „Korektne sme sa rozišli. Svoju budúcnosť som nikdy nespájal s touto stranou. Myslím si, že práve tesne pred voľbami, keď vidíme množstvo populistických návrhov, ktoré sa hrnú z dielne vládnej koalície, nemám síl bojovať proti takýmto opatreniam,“ vysvetlil Fedor, ktorý nikdy nebol členom strany.  On, podobne ako Katarína Cséfalvayová (34), prišiel do Mosta zo strany Sieť. Aj ona je predmetom odchodových špekulácií a hovorí sa o tom, že obaja zakotvia v novej strane exministra Tomáša Druckera.

Poslanec Erik Toomáš (44) zo Smeru v strate parlamentnej väčšiny problém nevidí. „Ja to zatiaľ považujem len za technickú záležitosť, pretože možno oficiálne nemá koalícia väčšinu, ale dlhodobo už vládnu koalíciu v parlamente, vrátane zákonov, podporuje skupina nezávislých poslancov,“ povedal Tomáš. Myslel tým napríklad Alenu Bašistovú, Martinu Šimkovičovú, Rastislava Holúbeka alebo Petra Marčeka.

 

Odchody z Mosta

Otvoriť galériu

Spoluzakladateľ strany Most-Híd ju opustil po tom, čo bugárovci vstúpili po voľbách v roku 2016 do koalície so Smerom a SNS. Založil si novú menšinovú stranu Maďarské fórum.

 

Otvoriť galériu

Po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky skončila ako ministerka spravodlivosti a neskôr pre nesúhlas s politikou koalície odišla aj z poslaneckého klubu Mosta.

 

Otvoriť galériu

Odišiel z poslaneckého klubu Mosta-Híd a vládnej koalície krátko po vražde novinára. Do parlamentu sa dostal na kandidátke strany Sieť, odkiaľ prestúpil k bugárovcom.

 

Otvoriť galériu
Martin Fedor (45)
Zdroj: anc

Ďalší odídenec z Procházkovej Siete svoj odchod z Mosta zdôvodnil narastajúcim populizmom vládnych strán v predvolebnom období. Špekuluje sa, že posilní novú stranu Tomáša Druckera.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo