Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.09.2019 06:00 | Správy | Domáce správy

Marián Kočner má na krku ďalšie obvinenie: Čo mu hrozí za motáky?!

Sype sa to naňho z každej strany. Polícia obvinila Mariána Kočnera z ďalšieho trestného činu. Muži zákona vyhodnotili jeho pašovanie odkazov, tzv. motákov z väzenia ako pokus o marenie spravodlivosti.

V lístočkoch, ktorými si mal chcieť vybaviť slobodu, sa spomínali rôzne vplyvné mená, medzi nimi napríklad „RF“, tieto iniciálky sedia na expremiéra Roberta Fica, priezvisko „Mamojka“ sa zase zhoduje s menom ústavného sudcu. Ako môžu Kočnerovi motáky priťažiť?

Fotogaléria
15
fotiek v galérii

„Vyšetrovateľ národnej protizločineckej jednotky NAKA obvinil Mariána K. z pokusu zločinu marenia spravodlivosti. V jednom prípade sa mal pokúsiť o sfalšovanie dôkazu v kauze zmeniek,“ uviedla polícia na sociálnej sieti s tým, že sa má obvinenie týkať tzv. motákov.

O tom, že sa Kočner snaží cez lístočky vybaviť priepustku z basy, informoval médiá ešte koncom roka 2018 anonym. Motáky mal preňho spoza mreží pašovať v málo kontrolovanej prílohovej obálke spisu právnik Andrej Šabík, ktorý to však dlhodobo popiera a tvrdí, že v danej veci ho zatiaľ polícia ani nekontaktovala.

Papieriky polícii doručil svedok Peter Tóth, ktorému ich mal do jeho rúk odovzdať práve advokát Šabík. „Naďalej trvám na tom, že Mariánom Kočnerom písané motáky z vyšetrovacej väzby vynášal advokát Andrej Šabík,“ napísal na svojom webe koncom júla Tóth. Šabík sa objavuje vo viacerých Kočnerových kauzách vrátane Technopolu či bytovky Glance House.

 

Čo bolo v motákoch

Muž obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka sa mal chcieť z basy dostať cez svoje vplyvné kontakty. Vyšetrovanie Kočnerových káuz ukázalo, že mal záľubu v prezývkach a krycích menách. Nevyhol sa im ani v motákoch. „Chcem vedieť, prečo zlyhal Mamojka! RF to mal vybaviť,“ písalo sa v jednom z motákov. Priezvisko Mamojka má aj sudca Ústavného súdu. Ten bol súčasťou senátu, ktorý v minulosti rozhodoval o Kočnerovej väzbe. Iniciálky RF sedia zase na expremiéra Roberta Fica. Táto zakázaná konverzácia s vonkajším svetom mala prebiehať od konca júna 2018 až do konca septembra.

Kočner mlčí

Na to, či Kočner žiadal vo väzbe pomoc od Fica, Kaliňáka alebo špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, sa priamo Kočnera na súde tento týždeň opýtal aj špeciálny prokurátor Ján Šanta. „Ja nepotrebujem pomoc nikoho... K tejto veci sme pred rokom žiadali vypočutie a konfrontáciu so svedkom, ktorý to uvádza, a musím povedať, že napriek tomu, že milión ostatných vecí sa rieši, či mi prišiel list, ďalších 55 vecí, ktoré údajne pochádzajú z môjho telefónu, tak rok som nebol v tejto veci vypočutý. Ani ja, ani nikto, koho svedok označil. Na túto otázku nebudem odpovedať,“ reagoval obžalovaný.

Jeho právnikovi sa obvinenie z pokusu marenia spravodlivosti nepozdáva. „Vyznieva minimálne zvláštne odstup vznesenia obvinenia od predpokladaného spáchania skutku, ktorý presahuje rok, na čo klient poukázal pri poslednom pojednávaní, a teda polícia len zakrýva tieto fakty,“ reagoval na obvinenie Kočnerov obhajca Marek Para. „Za marenie spravodlivosti hrozí páchateľovi v tomto prípade až osem rokov,“ uviedol právnik Róbert Bános.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!