Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2019 08:00 | Správy
Špeciálny projektSponzorované

4 tipy, ako odhaliť podvod s kryptomenami

V ostatnom čase sa objavilo viacero spoločností, ktoré umožňujú investovanie do kryptomien. Ako si však medzi nimi nájsť takú, na ktorej seriózny prístup sa môžeme spoľahnúť? A ako odhaliť tie, s ktorými môžeme naletieť? Prinášame štyri znaky, ktoré by sme si rozhodne mali všímať.

1. Ak niekto sľubuje zaručený výnos, tak klame!

Iba dve veci na svete má človek s istotou zaručené: prvou je, že zomrie a druhou je povinnosť platiť dane. Vo svete financií môžeme ešte hovoriť o zaručenom výnose vo forme úrokov na sporiacich účtoch alebo termínovaných vkladoch v bankách – tu však o zaujímavom výnose v súčasnosti nemôže byť ani reči.

Pokiaľ ide o kryptomeny, musíme si uvedomiť, že ide o investovanie, ktoré sa vo finančnom svete radí medzi rizikovejšie. Čo znamená, že na jednej strane takáto investícia môže dosiahnuť vysoké výnosy, ale na strane druhej hrozí aj možnosť straty. Preto ak vám niekto ponúka zaručený výnos, jedná sa pravdepodobne o podvod. „Zaručený výnos pri investícii do kryptomien jednoducho neexistuje. Ak vám to niekto tvrdí, mýli sa, alebo vás vedome zavádza. Výnosy pri investíciách do kryptomien nemôžu byť garantované, pretože nikto nevie s úplnou istotou, ako sa bude trh kryptomien vyvíjať,“ vysvetľuje Juraj Forgács, zakladateľ a CEO Fumbi Network .

Otvoriť galériu

2. Nezávislá kontrola je najdôležitejšia

Na Slovensku sa vyskytli aj také investičné ponuky, ktoré niesli znaky pyramídových hier. Tie sa vyznačujú tým, že v skutočnosti sa nikam neinvestuje, ale starší klienti sú vyplácaní z vkladov novších klientov (tzv. Ponziho schéma). Kryptomeny pri nich slúžia iba ako lákadlo, na ktoré podvodníci lákajú dôverčivých.

Pri investovaní do kryptomien si preto vždy overte, či investičná spoločnosť podlieha nezávislej kontrole. Kryptomeny nepodliehajú bankovej regulácii, o to dôležitejší je preto dôveryhodný a nezávislý audit. Ak totiž audítor potvrdí, že klientské kryptomeny sú skutočne nakúpené a bezpečne uskladnené, potom sa podvodu báť nemusíte.  „Naša spoločnosť pravidelne realizuje nezávislý audit kryptomenových peňaženiek našich klientov. Spolupracujeme so spoločnosťou SGS (Sociéte Générele de Surveillance), ktorá je najväčšou svetovou organizáciou v oblasti kontroly, overovania, skúšobníctva a certifikácie systémov. Vďaka tomuto nezávislému auditu, ktorý je potvrdený aj certifikátom, môžeme klientov ubezpečiť, že spoločnosť Fumbi má prostriedky svojich klientov vždy pod kontrolou,“ vysvetľuje Martin Trník, bezpečnostný expert spoločnosti Fumbi.

3. Sídli firma na Slovensku, alebo v daňovom raji?

Možnosť investovať do portfólia kryptomien ponúkajú aj firmy, ktoré sídlia v zahraničí. Človek, ktorý sa rozhodne spolupracovať so zahraničnou spoločnosťou, by si mal dať pozor najmä na to, či firma ponúka samotné kryptomeny, alebo iba podiel v neregulovanom indexovom fonde. Taká investícia môže niesť obzvlášť veľké právne riziko. Ak sa navyše slovenský podnikateľ schováva za zahraničné schránkové firmy, mala by sa vám rozsvietiť červená kontrolka.

Napríklad investovanie do kryptomien v spolupráci so spoločnosťou Fumbi Network je riadené právom Európskej únie a Slovenskej republiky.  „Sme slovenská spoločnosť so sídlom v Bratislave. Naši klienti sú priamymi a výlučnými vlastníkmi svojich kryptomien, ktoré vidia na našej webstránke vo svojom profile. Tie nie sú zahrnuté do majetku a účtovníctva samotnej spoločnosti,“ deklaruje Juraj Forgács.

Otvoriť galériu
Fumbi Network
Zdroj: FUMBI Network

4. Osamotený hráč, alebo spoločnosť, ktorá spolupracuje so silnými a
serióznymi partnermi

Je veľmi dôležité, aby sme sa o spoločnosti, s ktorou budeme realizovať svoje investície do virtuálnych mien, dozvedeli čo najviac informácií. Navštívme jej webstránku. Pozorne si ju preštudujme, nenechajme sa omámiť esteticky príťažlivým dizajnom a ľúbezným obsahom. Všímajme si aj také detaily, či sa spoločnosť prezentuje ako samostatný hráč, alebo pri svojom pôsobení spolupracuje aj s inými inštitúciami, či sa združuje v odborných spoločenstvách, ktoré majú kultivovať trh a riešiť jeho problémy. Či poslanie a misia spoločnosti je širšia, než len samotné podnikanie s cieľom dosiahnutia svojho zisku. „Ak spoločnosť nemá žiadnych partnerov, môže to znamenať, že s ňou nikto nechce spolupracovať. Čím dlhšie je spoločnosť na trhu, tým je tento ukazateľ dôležitejší,“ hovorí Juraj Forgács.

Fumbi Network je slovenská spoločnosť, ktorá vyvinula celosvetovo unikátne riešenie na jednoduché a bezpečné investovanie do kryptomien. Jeho tajomstvo spočíva vo Fumbi algoritme, ktoré z vyše 2000 existujúcich kryptomien vytvára dynamické portfólio, tvorené z viac ako 25 TOP kryptomien. Dynamický algoritmus v pravidelných intervaloch sleduje a prepočítava, ako sa vyvíjajú ceny kryptomien, a tak dokáže kopírovať nielen pohyby jednotlivých virtuálnych mien, ale aj celého trhu. Hodnota portfólia závisí od celkovej hodnoty kryptomien, nie od ich individuálnych cenových pohybov. Ako investori vo Fumbi Network tak zarábame na raste celého trhu ako takého. Fumbi spolupracuje v rámci FinTech Hubu s NBS, čím zabezpečuje súlad s legislatívou pri ponúkaní investovania do kryptomien pre širokú verejnosť. Spolu s asociáciou Blockchain Slovakia organizuje verejné prednášky. Fumbi je finalistom súťaže Central European Startup Awards o najlepší stredoeurópsky startup v oblasti FinTech.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Špeciálny projekt

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo