Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.09.2019 12:15 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Znalci zavádzali o príčine smrti Moniky a Klárky († 36, † 8) v prospech Kramného: Spoznali svoj trest

Znalci Igor Fargaš a Radek Matlacha dostali na Krajskom súde v Ostrave za skreslený znalecký posudok v kauze Petra Kramného trest väzenia s podmienečným odkladom na dva roky a päťročný zákaz činnosti.

Súd dospel k názoru, že sa znalci dopustili krivej výpovede a nepravdivého znaleckého posudku. Podľa sudkyne Petry Ritterovej obaja vedome skreslili závery posudku v prospech Kramného, ​​ktorý bol odsúdený za to, že v roku 2013 na dovolenke v egyptskom hoteli zavraždil elektrickým prúdom svoju manželku a dcéru.

Rozsudok nie je právoplatný. Obaja znalci sa v pojednávacej sieni odvolali. Prípad tak prejedná Krajský súd v Ostrave. "S rozsudkom absolútne nemôžem súhlasiť. Odvolávam sa ihneď," povedal Matlacha. Rovnako sa rozhodol aj jeho kolega. Šesťdesiatjedenročný Fargaš a štyridsaťsedemročný Matlacha znalecký posudok z odboru súdneho lekárstva vypracovali na objednávku advokátky Kramného. Podľa sudkyne vypracovali a následne súdu predložili posudok na základe nepravdivých záverov a boli si toho vedomí.

"Tvrdili v ňom vymyslené skutočnosti, iné významné skutočnosti neuviedli vôbec," povedala Ritterová. Dodala, že znalci sa snažili zneprehľadniť dokazovanie a rozhodnutie súdu ovplyvniť v prospech obžalovaného. "Spochybnili príčinu smrti po zásahu elektrickým prúdom. Zle vyhodnotili histologické preparáty," povedala s tým, že v rozpore s pitevným nálezom účelovo vykonštruovali, že príčinou smrti matky a dcéry bola otrava či s ňou súvisiaca dehydratácia.

 

Fargaš pred súdom nedostatky posudku pripustil, vysvetľoval ich tým, že nemali dosť času a prístup ku všetkým dôkazom. Nejasnosti chceli s kolegom vyriešiť pred súdom.

Podľa rozsudku Krajského súdu Kramný zavraždil príbuzných v egyptskom hoteli elektrickým prúdom v lete 2013. Počas procesu sa snažil senát presvedčiť, že všetci trpeli zdravotnými problémami. Rodina sa podľa neho stala obeťou otravy. Znalci Matlacha a Fargaš túto verziu potvrdili v posudku, a podľa obžaloby tak nepravdivo svedčili v Kramného prospech. Posudok oboch znalcov iní odborníci spochybnili s tým, že obsahuje tak závažné chyby, že svedčí buď o úplnom amaterizme alebo úmyselnom jednaní.

Kramný bol za vraždu svojej manželky a dcéry na dovolenke v Egypte odsúdený na 28 rokov väzenia. Obžaloba vychádzala z posudku expertov ostravského ústavu súdneho lekárstva, podľa ktorých Kramný svoju ženu a dcéru zabil elektrickým prúdom. Znalci Matlacha a Fargaš v posudku obhajoby uviedli ako najpravdepodobnejšiu príčinu úmrtia otravu z jedla, hoci možnosť smrti po zásahu elektrickým prúdom úplne nevylúčili.

Tretí, revízny posudok ale ako príčinu smrti opäť jednoznačne určil zásah elektrickým prúdom a znalec František Vorel takisto povedal, že u niektorých záverov znalcov Matlachu a Fargaša to vyzerá, že ide buď o základnú neznalosť alebo o úmyselné skreslenie. Krajské štátne zastupiteľstvo potom na základe záverov revízneho posudku podalo podnet polícii, ktorá oboch znalcov obvinila.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke českí policajti náhodne kontrolujú osobné motorové vozidlá na česko-slovenskej hranici.
Obnovia sa kontroly na hraniciach Česka a Slovenska? Rakušan podotkol jednu vec
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
Close up of seatbelt with damaged webbing in door frame of crashed car.  Broken auto glass on rain soaked roadway and inside car.
Desivá nehoda cestou do školy: Auto s maturantkami sa prevrátilo! Zasahovali záchranári
Félix (22) sa dočká nového a omnoho väčšieho výbehu.
Váš Tip
Dojaté chovateľky aj návštevníci: Medveď Félix z bratislavskej ZOO spravil prvé krôčiky v novom výbehu! Sledujte to
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?