Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.09.2008 12:00 | Správy | Domáce správy

VIDEO: Slovensko drží štátny smútok

BRATISLAVA - Štátny smútok vyhlásila vláda v súvislosti s haváriou slovenského autobusu v Chorvátsku, ktorá si vyžiadala 14 obetí.

Vlajky sú na pol žrde od poludnia dnešného dňa. "Rozsah dopravnej nehody a počet obetí nás oprávňuje na myšlienku, aby sme vyhlásili štátny smútok," povedal premiér Robert Fico na tlačovej konferencii po dnešnom mimoriadnom zasadnutí vlády.

222169

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš informoval, že identifikácia zosnulých by mala byť dokončená v utorok 9. septembra. Potom bude možné oficiálne informovať príbuzných a v spolupráci s príslušnými poisťovňami pripravovať prevoz tiel na Slovensko. V chorvátskej Rijeke sa momentálne nachádza minister zdravotníctva Richard Raši, ktorý bude o udalostiach vládu podrobne informovať na najbližšom zasadnutí.

Štátny smútok v SR vyhlasuje podľa zákona o štátnych symboloch SR a ich používaní vláda, a to v prípade úmrtia prezidenta SR, úmrtia predsedu Národnej rady SR a úmrtia predsedu vlády SR. Kabinet však môže vyhlásiť štátny smútok aj vtedy, ak ide o citový otras spoločnosti vyvolaný smrťou osoby s mimoriadnym vplyvom na verejný život alebo ide o vykonanie pietnej spomienky na tragicky zahynuté osoby na území alebo mimo územia Slovenska.

Pri vyhlásení štátneho smútku rozhodnutím vlády Slovenskej republiky sa spúšťa štátna vlajka na pol žrde.


V súvislosti s vyhlásením štátneho smútku sa nebudú môcť ľudia do stredajšieho (10.9.) poludnia zapojiť do žiadnych hazardných hier a svoj program upravujú niektoré divadlá i televízie.

Stávková spoločnosť Fortuna SK oznámila, že všetky jej pobočky, ako aj internetové a SMS stávkovanie budú od dnešnej dvanástej hodiny do stredy dopoludnia zatvorené.

Hovorkyňa národnej lotériovej spoločnosti Tipos Barbora Písecká pre TASR uviedla, že lotériové hry sa môžu podľa zákona ďalej prevádzkovať, týka sa to len hazardných hier či stávok na športové výsledky. "Herňa internetových stávok bude vypnutá od 12. hodiny," dodala.

Rovnako dnes nebudú odvysielané informácie o vyžrebovaných číslach, tie sa tipujúci dozvedia až po skončení štátneho smútku. Podľa jej slov robí spoločnosť všetky kroky pre to, aby sa presunulo na iný čas odvysielanie okamžitej lotérie s doplnkovou TV hrou Čierna alebo biela.

Stávkovanie pozastavila tiež internetová stávková kancelária DOXXbet.sk. "Všetkých šesť prevádzok na Slovensku bude počas štátneho smútku zatvorených," priblížila marketingová manažérka Casino Slovakia Jana Mišíková.

Svoje dnešné predstavenie Čardášovej princeznej, ktoré malo byť o 19. h a rovnako stredajšie o 10. h ruší Štátne divadlo Košice. Zakúpené vstupenky možno vrátiť v pokladni divadla, prípadne zameniť za vstupenky na neskôr uvedenú operetu.

Slovenské národné divadlo nebude podľa hovorkyne Zuzany Golianovej upravovať svoj program, keďže dnes nehrá žiadnu komédiu. V historickej budove SND si môžu diváci pozrieť Verdiho operu Nabucco.

V Štúdiu národného divadla dnes hosťuje amatérsky súbor z Prievidze, ktorý sa predstaví hrou Bertolta Brechta Malomeštiakova svadba. "SND pristupuje solidárne k štátnemu smútku a budeme mať stiahnuté čierne vlajky na pol žrde," reagovala Golianová.

Zmenu programu neplánuje ani nitrianske Divadlo Andreja Bagara (DAB), upravili by ho v prípade, keby uvádzali komediálny titul. "Dopoludnia sme mali predstavenie pre školy, ktoré sa už nedalo presunúť," priblížila hovorkyňa DAB Hana Kocincová.

TV Joj prerušila o 12. h na minútu svoje vysielanie a uviedla spomienkový klip. Ďalšie vysielanie pokračuje podľa pôvodnej programovej ponuky.

V programe STV budú na Jednotke vynechané zábavné relácie Hopla, 5 proti 5 a večerné Drišľakoviny, Čierna alebo biela, ktoré nahradia dokumentárne programy a večer inscenácia Jozefa Cígeľa Hronského "Katarína Hudáková odišla na večnosť".

TV Markíza dnes odvysiela o 21.20 h Reflex špeciál venovaný tragédii slovenského autobusu v Chorvátsku, po ňom ide romantická dráma Mesto anjelov. Vypustí zábavné relácie Priateľky, Na streche a Sedem s r.o.

K 24-hodinovému smútku sa pripojil dnes napoludnie aj Slovenský rozhlas, a to symbolickým šesťsekundovým tichom. Z programu na jednotlivých okruhoch budú vynechané príspevky, relácie a hudba, ktoré by mohli smútok narušiť.

Podľa zákona o hazardných hrách bude dnes a v stredu zakázaný "príjem vkladov, stávok, vyplácanie výhier, žrebovanie a iné úkony smerujúce k určeniu výsledku hazardnej hry". Rovnaké obmedzenie ako v čase štátneho smútku platí aj na Veľký piatok a 24. a 25. decembra. Svoju vysielaciu štruktúru počas ostatného štátneho smútku upravovali aj médiá.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti