Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.09.2019 08:57 | Prominenti | Domáci Prominenti

V SND to poriadne vrie: Veľká vzbura hercov! Dve slávne umelkyne však stoja bokom

Národný kultúrny stánok, Slovenské národné divadlo, sa už niekoľkýkrát otriasa v základoch. Herecká obec si totiž nechce dať skákať po hlave, preto sa ozýva hneď, ako cíti neprávosti.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Za jednu z nich považuje aj náhle a nečakané odvolanie Michala Vajdičku (43), ktorý viedol súbor od roku 2018. Umelcov to nenechalo chladných a spoločne poskytli vyhlásenie, v ktorom sa dožadujú jeho návratu na riaditeľskú stoličku. Pod výzvou svietia veľké herecké mená, avšak niektoré zvučné tam tiež chýbajú. Prečo sa niektorí rozhodli nepostaviť za Vajdičku?

 

Odvolávanie šéfa Činohry SND sa uskutočnilo začiatkom septembra veľmi nečakane. „Michal Vajdička bol generálnym riaditeľom Vladimírom Antalom oboznámený s dôvodmi odvolania súvisiacimi predovšetkým s nezvládnutím manažérskych povinností, čo bolo opakovane riešené upozorneniami na závažné porušenie pracovnej disciplíny,“ znelo v stanovisku divadla.

Otvoriť galériu
Ako sa však vyjadril bývalý šéf súboru, jeho prepustenie ho neprekvapilo „Čakal som to oveľa skôr, keďže som hlasným kritikom ministerky Laššákovej, ako aj generálneho riaditeľa divadla Antalu. A odôvodnenie, ktoré si vlastne vykonštruovali, lebo legislatíva im to umožňuje, akceptujem,“ reagoval pre Nový Čas Vajdička, ktorého vo funkcii nahradil Peter Kováč.

S odvolaním Vajdičku nie sú stotožnené ani odbory z divadla. „Základná odborová organizácia umeleckého súboru Činohry SND nesúhlasí s týmto krokom generálneho riaditeľa a považuje ho za nesprávny a neodborný,“ vyjadril sa šéf odborov, herec Branislav Bystriansky.

Otvoriť galériu

Stoja za Vajdičkom?

Za odvolaného riaditeľa sa postavili zvučné mená, medzi inými aj Ján Koleník, Ľuboš Kostelný, Zdena Studenková, Martin Huba a mnohí ďalší, ktorí vo svojom verejnom vyhlásení žiadajú prinavrátenie funkcie Vajdičkovi. „My, podpísaní členovia Činohry SND, protestujeme proti odvolaniu nášho riaditeľa a žiadame jeho návrat do funkcie. Dôvody, ktoré uviedol generálny riaditeľ SND, považujeme za irelevantné. Údajné manažérske zlyhanie Michala Vajdičku považujeme len za vykonštruovaný dôvod, ktorý má zakryť skutočný motív jeho odvolania, ktorým je buď jeho spoločenská angažovanosť, alebo osobná antipatia generálneho riaditeľa voči jeho osobe,“ píše sa v úryvku z verejného vyhlásenia hercov, pod ktorým svietia známe mená. Ako sa Novému Času podarilo zistiť, nie všetci sa rozhodli túto výzvu podporiť.

Neoblomný Antala

Dôvodom by malo byť práve vyjadrenie generálneho riaditeľa Antalu, ktorý sa v kuloároch vyjadril dosť jasne. „Spomenul, že výzvu hercov na vrátenie Michala do funkcie určite nevyhovie. Preto sa túto výzvu niektorí herci rozhodli nepodpísať, pretože je to zbytočné,“ dozvedeli sme sa z dobre informovaného zdroja z divadla. Medzi túto skupinu hercov sa tak zaradili aj herečky Zuzana Fialová či Božidara Turzonovová. Ani jedna z nich však na otázky Nového Času nereagovala.

 

Oficiálne vyhlásenie hercov vo veci odvolania Vajdičku z funkcie riaditeľa Činohry:

My, podpísaní členovia Činohry SND, protestujeme proti odvolaniu nášho
riaditeľa Michala Vajdičku a žiadame jeho návrat do funkcie. Dôvody, ktoré uviedol generálny riaditeľ SND Vladimír Antala, považujeme za irelevantné. Je nám, samozrejme, ľúto, že zo zdravotných dôvodov sa muselo v minulej sezóne zrušiť, resp. nahradiť toľko predstavení. Treba si však uvedomiť, že napriek tomu sa Činohre podarilo v roku 2018 dosiahnuť tržby 1 933 009 eur, čo je o 185 000 eur viac ako v predchádzajúcom kalendárnom roku. Na sezónu 2019/2020 bol predaný rekordný počet abonentiek. To sú výsledky, ktoré nedosiahla žiadna iná zložka SND, údajné manažérske zlyhanie Michala Vajdičku preto považujeme len za vykonštruovaný dôvod, ktorý má zakryť skutočný motív jeho odvolania, ktorým je buď jeho spoločenská angažovanosť alebo osobná antipatia generálneho riaditeľa voči jeho osobe. Pokiaľ generálny riaditeľ Vladimír Antala neodvolá svoje rozhodnutie, budeme musieť zvážiť ďalšie kroky smerujúce k zabráneniu ďalším autoritatívnym praktikám, ku ktorým sa súčasný dosadený generálny riaditeľ a ministerstvo kultúry uchyľujú.

Richard Stanke, Roman Poláčik, Milan Ondrík, Tomáš Maštalír, Eva Štrasserová, Jana Oľhová, Alexander Bárta, Ivan Vojtek, Ján Koleník, Jana Kopsová, Martin Šalacha, František Kovár, Dušan Tarageľ, Daniel Heriban, Táňa Pauhofová, Štefan Bučko, Naďa Bradáčová, Emília Vášaryová, Emil Horváth, Zdena Studenková, Dominika Kavaschová, Daniel Fischer, Daniel Majling, Anna Maľová, Richard Autner, Alena Horňáková, Dušan Jamrich, Martin Huba, Ľuboš Kostelný, Diana Mórová, Kamila Magálová, Ondrej Kovaľ, Jozef Vajda, Bohumír Majerský, Ján Gallovič

Bratislava, 5.9.2019

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pro, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Marián si na obale svojho obloženého rožku všimol istú kuriozitu.
FotoVáš Tip
Marián si kúpil obložený rožok, po odbalení ho čakal šok: To myslia vážne?! Slovenský internet rozdelil na dva tábory
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Najjednoduchšia prevencia voči chorobám: Začnite od rúk! Nemocnice poskytnú užitočné rady
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť
Herák hovorí, že ide o bludy a odmieta akúkoľvek spojitosť s obťažovaním.
Na exposlanca Heráka podal prokurátor obžalobu: Týka sa sexuálneho zneužívania viacerých žien
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Obyvateľ čelil medveďovi neďaleko cintorína! Po Tatrami zasadal krízový štáb: Dôjde aj na krajné riešenie?