Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2019 00:05 | Správy | Zahraničné správy

Mladučká aktivistka Greta Thunberg: Dievča, ktoré chce zachrániť Zem a nás všetkých

Zažívame vzrušujúcu dobu. Veci sa menia rýchlejšie ako kedykoľvek predtým. Nové vynálezy, nová nádej, ale aj nové bezpečnostné výz­vy a hrozby...

Svet 21. storočia ovplyvňujú vizionári, politici, finančníci, vedci, umelci i športovci, ktorí posúvajú svojimi činmi ľudstvo vpred. Práve im je venovaný seriál Velikáni našej doby. Jednou z nich je aj mladučká environmentálna aktivistka Greta Thunberg (16).

Fotogaléria
9
fotiek v galérii

V 16 rokoch dokázala zburcovať celý svet! Švédska školáčka Greta Thunberg neúnavne presviedča ľudí a vlády celého sveta, že musia konať, inak prídeme o svoj jediný domov - Zem. Pred pár dňami pricestovala do New Yorku, aby sa 21. septembra zúčastnila na klimatickom samite.

Otvoriť galériu

Keďže zo zásady necestuje lietadlom, pretože využívanie lietadiel podľa vedcov produkuje obrovskú uhlíkovú stopu a zhoršuje klímu, za veľkú mláku sa vydala na jachte poháňanej solárnou energiou. „Sľúbila som si, že urobím všetko, čo je v mojich silách, aby som niečo zmenila,“ tvrdí Greta a svojím príkladom ukazuje ľudstvu, že ak sa zač­nú všetci zaujímať o osud našej planéty, môžeme ju ešte zachrániť.

 

Ekologické korene

„Volám sa Greta, mám šestnásť, pochádzam zo Švédska a hovorím v mene klimatickej spravodlivosti,“ takto začína svoje silné prejavy copatá tínedžerka, ktorej sa za krátky čas podarilo niečo neuveriteľné. Motivovala milióny ľudí, aby vyšli do ulíc a protestovali proti politikom, ktorí klimatickú hrozbu neberú dostatočne vážne.

Otvoriť galériu

Známa sa stala po tom, ako minulý rok začala štrajk, prestala chodiť do školy a sadla si pred švédsky parlament. Stala sa tak inšpiráciou pre 1,6 milióna stredoškolákov, z 2 233 miest a zo 128 krajín, medzi nimi aj Slovákov, ktorí sa 15. marca 2019 pridali ku globálnemu štrajku, aby upozornili na environmentálnu krízu a kolaps ekosystémov. Bola to najväčšia demonštrácia proti klimatickým zmenám, akú kedy svet zažil.

Otvoriť galériu

Greta sa narodila v roku 2003 v Štokholme a má ešte jednu mladšiu sestru. Jej matkou je operná speváčka Malena Ernman, ktorá reprezentovala svoju krajinu v roku 2009 dokonca aj na Eurovízii. Otec - herec Svante Thunberg je vzdialeným príbuzným vynikajúceho švédskeho vedca, držiteľa Nobelovej ceny za chémiu Svanteho Arrheniusa (* 1859 - † 1927), ktorý sa zaslúžil o objavenie globálneho otepľovania. Vďaka nemu vedci dokázali, že emisie uhlíka z ľudskej činnosti naozaj otepľujú klímu.

Depresie

Greta sa dozvedela o globálnom otepľovaní, keď mala iba osem rokov, a to prostredníctvom dokumentu, ktorý pozerali v škole. „Moji spolužiaci boli znepokojení, keď pozerali film, no keď sa skončil, začali rozmýšľať nad úplne inými vecami. Mne to nedalo, to, čo som videla, mi zostalo v hlave,“ vyznalo sa dievča pre britský The Guardian.

Otvoriť galériu

Od toho momentu Greta nedokázala myslieť na nič iné, iba na to, ako sa naša milá modrá planéta rúti do záhuby. A to až tak, že sa u nej začali prejavovať depresie. Všetko ešte viac zhoršili jej ochorenia Aspergerov syndróm, čo je druh autizmu, a elektívny mutizmus. Obe poruchy môžu spôsobovať prehnané premýšľanie a následné úzkosti. „Stále dokola som rozmýšľala nad globálnym otepľovaním a pýtala som sa sama seba: Mám pred sebou nejakú budúcnosť?“ prezradila.

Otvoriť galériu

Jej zanietenie motivovalo aj jej rodičov - rovnako ako ich dcéra prestali jesť mäso a hoci jej mama ako operná speváčka vystupovala po celom svete, vzdala sa neekologického lietadla a na koncerty po Švédsku cestuje už len vlakom. Greta si uvedomila, že ak bude o svojich obavách z klimatických zmien hovoriť verejne, možno sa jej podarí ovplyvniť oveľa viac ľudí ako iba vlastných rodičov. „To bol moment, keď som si uvedomila, že môžem niečo zmeniť. Povedala som si, že depresiami strácam čas, a pritom by som mohla vykonať toľko dobra.“

Školský štrajk

V máji minulého roka noviny Svenska Dagbladet publikovali jej esej o klimatickej situácii s názvom – Vieme – a môžeme niečo urobiť. Zlom však prišiel až v auguste 2018. Spolu s aktivistom Boom Thorénom z Hnutia proti spaľovaniu fosílnych palív rozmýšľali, ako zvýšiť povedomie ľudí o globálnom otepľovaní. Thorén veril, že hlas mladých ľudí má obrovskú silu, a tak povzbudil Gretu, aby začala školský štrajk a prestala chodiť do školy. Veril, že protest bude mať podobnú silu ako štrajk stredoškolákov v USA, usporiadaný študentmi z Parklandu, ktorým pri krvavých úrokoch na pôde školy zahynulo17 spolužiakov. Demonštrácie viedli k účinnejšej regulácii strelných zbraní v USA.

Mladá aktivistka sa snažila prehovoriť na štrajk aj svojich spolužiakov, no keď nikoho nepresvedčila, 20. augusta 2018 začala s protestom sama. Vyzbrojená transparentom Skolstrejk for Klimatet (Školský štrajk za klímu), zobrala pod pazuchu letáky s niekoľkými faktami o klimatických zmenách a sadla si pred švédsky parlament. Na ďalší deň sa na to isté miesto vrátila štrajkovať znova. Tentoraz však už nebola sama. Gretu prišli podporiť ďalší ľudia, ktorí spolu s ňou v štrajku zotrvali až do 9. septembra – dňa konania parlamentných volieb.

Otvoriť galériu

Príbeh vzdorovitého dievčaťa obletel celý svet a odvážna tínedžerka začala dostávať ponuky vystupovať na rôznych klimatických konferenciách. Jej rodičia tým neboli úplne nadšení. Vedeli totiž, že pre svoje ochorenie zo seba niekedy nedokáže dostať ani slovo a nevedeli si predstaviť, ako by prejav pred masami dopadol. Greta sa však nedala odhovoriť. Vedela, že o klimatických zmenách musí rozprávať stoj čo stoj. „Moje ochorenie v podstate znamená, že hovorím, iba keď je to naozaj potrebné. Teraz je jeden z tých momentov,“ povedala o Aspergerovom syndróme na konferencii TED. Svoj prvý verejný prejav na Klimatickej konferencii v poľských Katoviciach zvládla bravúrne a odvtedy reční pred davmi bežne.

Gretu už prijali mnohí svetoví lídri, medzi nimi pápež František, exprezident USA Barack Obama či Jean-Claude Juncker, predseda Európskej komisie. „Predtým som sa cítila osamelá aj preto, že mám Aspergerov syndróm a nie som veľmi spoločenský typ, ale hlavne preto, že sa mi zdalo, že som jediná, koho zaujíma klimatická a ekologická kríza. Nikto, koho som poznala, sa o tieto veci nezaujímal a ja som si myslela, že som jediná. Takže teraz som rada, že v tomto boji nie som sama, a zdá sa mi, že môj život dostal v poslednom čase zmysel,“ povedala pre BBC školáčka, ktorá v 16 rokoch získala nomináciu na Nobelovu cenu mieru.

Odporcovia

Príbeh mladého dievčaťa chytil za srdcia veľa ľudí. Pre úplnosť však musíme povedať, že mnohí ľudia o jej dobrých úmysloch pochybujú. Klimatickí skeptici jej vyčítajú, že nie je vedkyňa, a že je iba dievčatko, ktoré sa dalo zmanipulovať dospelými. Keď v apríli vyzývala poslancov Európskeho parlamentu, aby začali radšej panikáriť ohľadom klimatických zmien namiesto toho, aby strácali čas hádkami o brexite, mnohí krútili hlavami.

„Viem, že niektoré strany ma tu dnes nechcú, pretože sa tak zúfalo nechcú baviť o klimatickej kríze... Je to v poriadku, ak ignorujete mňa, ale nemôžete ignorovať vedu,“ vyzvala ich. Dievčina v júli tohto roka vystúpila aj vo francúzskom parlamente. Poslanci konzervatívnych republikánov Guillaume Larrivé a Julien Aubert vyzvali na bojkot švédskej aktivistky a ozývali sa posmešky ako „prorokyňa v šortkách“. „Aby sme inteligentne bojovali proti klimatickým zmenám, nepotrebujeme apokalyptických guruov, ale vedecký pokrok a politickú odvahu,“ napísal Larrivé.

Otvoriť galériu

Iní zasa búrlivo komentovali jej ekologickú cestu do New Yorku. Tvrdili, že po jachtu sa budú musieť vydať ľudia lietadlom, aby ju dopravili nazad do Európy. Nehovoriac o tom, že jej ju požičal Monacký jachtársky klub. Takýto „eko“ prostriedok si môžu dnes dovoliť iba milionári. Ďalší jej vyčítajú, že to všetko robí len pre pozornosť a na konšpiračných weboch sa často objavuje názor, že mladé dievča využíva klimatická mafia, ktorá sa snaží vymyť dieťaťu mozog a zneužiť na získavanie investícií na zelený biznis. Na internete sa však objavili aj posmešky, ktoré si uťahujú z Gretinho zdravotného stavu.

Otvoriť galériu

Ak tvoji nepriatelia poukazujú na tvoj vzhľad a na to, v čom sa líšiš od ostatných, znamená to jediné. Nemajú sa čoho iného chytiť. A to je presne ten moment, keď si uvedomíš, že si vyhral,“ napísala Greta v reakcii na množiace sa klamstvá a posmešky. „Diagnostikovali mi Aspergerov syndróm, čo znamená, že sa trošku líšim od ostatných. A aby som to uviedla na správnu mieru, to, že som iná, je moja superschopnosť,“ hovorí Greta a za pravdu jej dávajú aj mnohí odborníci, podľa ktorých sú ľudia s Aspergerovým syndrómom mnohokrát inteligentnejší a na svet nahliadajú z úplne iného uhla.

Možno, že práve ten iný pohľad teraz ľudstvo potrebuje. Netreba zabúdať, že jedno odvážne a čisté dievča už v histórii doviedlo svoju krajinu k víťazstvu. Bude z malej Grety novodobá Jana z Arku? Ak áno, azda ju aj nás ostatných čaká lepší osud ako francúzsku národnú hrdinku.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ