Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.09.2019 03:00 | Správy | Politika

Expremiéra Fica preveruje NAKA: Dopustil sa trestného činu?

Utrhol sa z reťaze. Predseda Smeru Robert Fico (54) sa po tom, čo Najvyšší súd SR odsúdil kotlebovského poslanca Milana Mazureka (25) za rasistické reči v rádiu, otvorene zastal myšlienok, ktoré vyslovil.

Voči šokujúcim vyjadreniam Fica sa krátko nato postavila nielen opozícia, ale aj jeho koaliční partneri. Expremiérove vyjadrenia už preveruje aj NAKA, ktorá rieši, či sa nedopustil schvaľovania trestného činu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Fico sa rasizmu Mazureka rozhodol zastávať štyri dni po vynesení rozsudku, o ktorom samotný prokurátor Tomáš Honz povedal, že „bolo potrebné rasistického extrémistu pána Mazureka za jeho verbálne vyjadrenia voči rómskej komunite odsúdiť“. Kotlebovec tak prišiel o 10 000 €, ale aj o poslanecký mandát. Expremiér napriek tomu hovorí, že „Mazurek povedal to, čo si myslí takmer celý národ“.

„Ak popravíte niekoho za pravdu, urobíte z neho národného hrdinu. Ak má byť rozsudok Najvyššieho súdu meradlom toho, čo je pri výrokoch na adresu Rómov trestným činom, to rovno môžu orgány činné v trestnom konaní vojsť do akejkoľvek krčmy na Slovensku a všetkých hostí vrátane ležiacich psov pozatvárať,“ nechal sa počuť Fico.

 

Kritika koalície

Jeho slová nenechali chladnými opozíciu, ktorá podala trestné oznámenie, ale ani jeho koaličných partnerov. „Zvolebnieva sa a Robert Fico opäť vyťahuje protirómsku rétoriku. Chápem jeho nervozitu, ale ani tá ho neoprávňuje k tomu, aby rozdúchaval národnostné vášne,“ povedal podpredseda Mostu Ábel Ravasz.

Pridala sa aj SNS, ktorá zvyčajne Smer nekritizuje. Tentokrát zostali šokovaní z Fica, ktorý obdivuje prejavy extrémizmu Mazureka. „Veríme, že náš koaličný partner si uvedomuje, že podpora extrémizmu v akejkoľvek podobe je vysoko spoločensky nebezpečná a nie je akceptovaná ani v Bruseli, ani v Moskve,“ skonštatovali.

Rieši ho NAKA

Fico sa po tvrdej kritike rozhodol svoje slová zmierňovať. Pre Pravdu povedal, že ide o mylnú myšlienku, že by sa zastával Mazureka. „Mne ide o pokrytectvo. A to pokrytectvo je v tom, že keď sa bavíte v kuloároch, keď sedíte v rodine, keď sa bavíte s kýmkoľvek o rómskej otázke na Slovensku, že je to vážny sociálny problém, tak počúvate tie najradikálnejšie vyjadrenia. A potom sa zrazu zapne kamera, červené svetlo a ľudia stratia svoj zmysel pre odvahu a názory a sú pokryteckí,“ vysvetľoval Fico s tým, že by bol nerád, ak by sa spochybňovala protifašistická orientácia Smeru. Napriek Ficovému kajaniu sa sa už jeho výrokov chopila NAKA. „Národná kriminálna agentúra sa vyjadreniami zaoberá,“ povedal hovorca Policajného zboru Michal Slivka.

 

Dopustil sa trestného činu?

Robert Bános, advokát

- Podľa Trestného zákona o formu trestnej súčinnosti schvaľovania trestného činu sa jedná v prípade, ak niekto verejne schvaľuje trestný čin alebo verejne vychvaľuje pre trestný čin jeho páchateľa. V danom prípade teda orgány činné v trestnom konaní musia skúmať nielen to, či predmetné výroky boli prednesené verejne, ale či tieto výroky možno považovať aj za schvaľovanie trestného činu, ako to má na mysli Trestný zákon. V opačnom prípade môžu dospieť aj k záveru, že sa jednalo iba o verejné vyjadrenie názoru bez naplnenia danej skutkovej podstaty. Páchateľovi v prípade preukázania viny hrozí odňatie slobody až na jeden rok.

 

Ide mu o hlasy fašistov

Grigorij Mesežnikov, politický analytik

- Tri možnosti prichádzajú do úvahy, prečo to robí. Fico potrebuje kotlebovcov ako politickú zálohu. Istá forma spojenectva medzi Smerom a ĽSNS sa skloňuje dlhšie, ak aj nie koalícia, tak nepriama podpora. Spolupracovať s kotlebovskou stranou by však Fica stálo napríklad aj členstvo v Strane európskych socialistov alebo dokonca rozkol vo vlastnej strane, keďže nie každý tam takéto kroky schvaľuje. Pravdepodobnejšie preto je, že časť voličov Kotlebu sa takýmito rečami snaží zlanáriť na svoju stranu. Nie som si istý, či to dokáže, lebo každý vidí, že s rómskou problematikou za 12 rokov vo vláde nič neurobil. Inou možnosťou je, že to tak cíti, namočil tým však do toho všetkých Slovákov. Nie je možné, aby zodpovedný politik niečo takéto uvádzal v pozitívnom zmysle.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Dnes je ich vzťah už minulosťou.
Foto
Andrej Babiš šokoval rozchodom: O odlúčení sa už dlhšie špekulovalo! TOTO má byť dôkaz
Kim pri príležitosti dokončenia druhej fázy výstavby bytových jednotiek symbolicky prestrihol červenú pásku.
Foto
Kim Čong-un ako HIPSTER alebo sa len snaží schovať KILÁ navyše?! FOTO ako sa ohákol na akciu
Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť