Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.09.2019 19:00 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVáš Tip

Mária naletela pochybným majstrom: Pozrite sa na tú zmluvu! Za sfušovanú opravu zhrabli 400 €

Zažila hrozný prístup! Mária Gajdová (77) žije so psíkom v staršom dome na bratislavských Kramároch. Ten však chátra a potrebuje opravy. Obmedzený rozpočet jej dovoľuje investovať len do najnutnejších opráv.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Jednou z vecí v havaríjnom stave bol aj balkón, na ktorom chcela vymeniť dlažbu. Na ulici práve robili výkopové práce a jeden robotník rómskeho pôvodu jej zazvonil, či niečo nepotrebuje výhodne opraviť. Súhlasila a tým sa začali jej problémy.

Bývalá doktorka farmácie sa potešila, keď jej Radoslav G. zazvonil a ponúkol svoje služby. „Povedal, že mi rýchlo a lacno opraví podbeh a kachličky na balkóne. Išlo mi hlavne o kachličky, lebo tie sa už drolili,“ povzdychla si Mária. Skôr než sa dohodli, požiadala Radoslava o živnostenský list, aby mala istotu, že je vyučený. „Vypýtal si odo mňa čistý papier, dal naň pečiatku svojej firmy a spísali sme akúsi zmluvu. V tej rýchlosti som si nevšimla, že tam nie je telefónne číslo a adresa je až v Nedanovciach (okr. Partizánske),“ vraví nešťastná žena.

Otvoriť galériu

Chcela, aby odstránil staré kachličky a až potom položil novú dlažbu. „Všetko napísal do tej akože zmluvy. Za materiál si vypýtal zálohu 100 € a práca bude stáť ďalších sto. Na stovku mi dal príjmový doklad,“ ukazuje Mária dokumenty. Z dôchodku si nasporí len 15 € mesačne, na 200 € tak šetrila vyše roka.

 

Požičala si od suseda

Netrvalo ani 15 minút a Radoslav bol späť aj s materiálom. Priviedol si aj pomocníkov. „Chcela som vidieť blok od kúpy materiálu. Vždy to zahovoril,“ pokrútila hlavou dôchodkyňa. Do hodiny boli hotoví, no zarazilo ju, že nové kachličky položili na staré. Namiesto vysvetlenia sa dozvedela, že má doplatiť ďalšie peniaze. „Povedal, že mu mám dať ešte 200 €. Ukázala som mu to, čo napísal, ale na to sa rozkričal, že som rasistka a nedoprajem Rómom. Zľakla som sa a dala mu ešte dve stovky, ktoré som si požičala od suseda,“ vysvetľuje Mária. Dvojica odišla tvrdiac, že zvyšnú prácu dokončia. „Neozvali sa a telefónny kontakt neviem nájsť. Chcela by som tých 400 € naspäť. Na políciu som nešla, lebo sa bojím, že mi niečo urobia,“ uzavrela Bratislavčanka, ktorá musí dať sfušovanú dlažbu prerobiť.

Otvoriť galériu
Provizórne spísaná zmluva.
Zdroj: Maroš Herc, Nový Čas

Nový Čas zistil, že spomínaný Radoslav má problém aj v zdravotnej poisťovni, kde má nedoplatok 2 849,37 €. Oslovili sme Obecný úrad v mieste sídla jeho firmy. „Nedanovce 74 je bývalý rodinný dom, kde už dávno nikto nežije. Radoslav Gombár tu voľakedy býval, ale už tu nebýva a žiadna taká firma tu už nesídli,“ informovali nás na obecnom úrade.

 

Mala by to reklamovať a dať podnet SOI

Adam Puškár, advokát

Otvoriť galériu
Adam Puškár, advokát
Zdroj: Maroš Herc, Nový Čas

- Aj zmluva ručne písaná môže byť platná a zákonná. Zhotoviteľ - Radoslav Gombár – RADOVANTRANS má podľa výpisu zo živnostenského registra živnostenské oprávnenie len na „Prípravné práce k realizácii stavby“, čo sú práce iného druhu ako položenie novej podlahy atď. V tomto prípade by zhotoviteľ mohol páchať aj trestný čin neoprávneného podnikania. Poškodená by mala podať písomne zhotoviteľovi reklamáciu na nekvalitne odvedenú prácu a podnet SOI pre nezákonnú agresívnu obchodnú praktiku, kedy do podpisu zmluvy klientku nútil a zvážiť aj podanie trestného oznámenia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, gh

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!