05.09.2019 23:10 | Správy | Zahraničné správy

USA zablokovali vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN: Odmietajú kritiku Izreala

Spojené štáty zablokovali vo štvrtok spoločné vyhlásenie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) z dielne francúzskej delegácie týkajúce sa napätia medzi Izraelom a šiitským militantným hnutím Hizballáh.

Washington odmietol, aby bola v texte akákoľvek kritika židovského štátu a naopak, požadoval, aby v ňom bolo odsúdené hnutie Hizballáh. S odvolaním sa na zdroje z diplomatických kruhov o tom informovala agentúra AFP.

V prvej verzii šesťbodového textu, do ktorého mala agentúra možnosť nahliadnuť, vyjadrovali členovia BR OSN "hlboké znepokojenie nad nedávnymi incidentmi" počas minulotýždňového konfliktu medzi Izraelom a Iránom podporovaným hnutím Hizballáh.

V pracovnej verzii textu, ktorý pripravilo Francúzsko, sa ďalej uvádzalo, že "členovia bezpečnostnej rady odsudzujú všetky narušenia Modrej línie, ako vo vzduchu, tak aj na zemi, pričom dôrazne vyzývajú všetky zúčastnené strany, aby rešpektovali prímerie".

Podľa spomínaného zdroja zablokoval Washington toto stanovisko dvakrát a dožadoval sa toho, aby bol v texte menovite odsúdený Hizballáh. Predstavitelia delegácie USA v tejto súvislosti ďalej zdôraznili, že nemôžu v žiadnom prípade podporiť vyhlásenie, ktoré by kládlo právo Izraela na sebaurčenie na rovnakú úroveň s Hizballáhom, ktorý považujú za "teroristickú organizáciu".

Časť členov BR OSN s americkým stanoviskom nesúhlasilo a text bol nakoniec zamietnutý, keďže akékoľvek spoločné vyhlásenie Bezpečnostnej rady musí podporiť všetkých jej 15 členov.

Izrael vystrelil v nedeľu na juh Libanonu vyše 40 rakiet po tom, ako armáda židovského štátu informovala, že z Libanonu bolo v nedeľu vypálených niekoľko protitankových striel na izraelskú vojenskú základňu a vojenské vozidlá.

K útoku sa prihlásilo Iránom podporované libanonské šiitské hnutie Hizballáh. Vyhlásilo, že zničilo izraelské "vojenské vozidlo" smerujúce do kasární Avivim a usmrtilo či zranilo jeho posádku. K incidentu došlo po tom, čo vodca libanonského šiitského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh sľúbil v sobotu odvetu za údajný minulotýždňový izraelský útok bezposádkovými lietadlami.

Údajný izraelský dron sa zrútil v južnej časti Bejrútu, ktorý je baštou hnutia Hizballáh, zatiaľ čo ďalší vybuchol a zrútil sa v blízkosti prvého. Izrael sa k nasadeniu dronov v Bejrúte neprihlásil. Modrá línia predstavuje demarkačnú líniu medzi Libanonom a Izraelom, ktorú v roku 2000 vytvorila OSN. Jej účelom bolo zistiť, či sa izraelské jednotky skutočne stiahli z celého územia Libanonu.

Viac k téme:

Chodeckí snúbenci Černý a Burzalová žijú olympijský sen: Nezastavila ich ani menštruácia!
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Eva Mišíková spomína na vyšetrovanie Černáka.
Exprokurátorka Mišíková o Černákovi: Akú má šancu na slobodu?! Aha, čo vylúčila
Otec Lucky - primátor Ľuboš Tomko je prezidentke nesmierne vďačný za podporu.
Pietna spomienka na zrazené dievčatá: Dojemné slová otca po strate milovanej Lucky († 17) vám zovrú srdce
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta