Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.09.2019 06:00 | Správy | Politika

Rasista Mazurek sa môže do parlamentu dostať opäť: Advokát vysvetlil, ako môže svoj trest zahladiť

Prvý poslanec fašistov právoplatne odsúdený za extrémizmus! Milana Mazureka (25) uznal Najvyšší súd vinným z hanobenia rasy za jeho rasistické vyjadrenia na adresu rómskej komunity v rádiu Frontinus.

Mazurek zároveň vynesením rozhodnutia prišiel o mandát v parlamente, no paradoxne ak zaplatí pokutu 10 000 €, tak sa tam môže budúci rok vrátiť.

Mazurek prišiel o poslanecké kreslo kvôli relácii rádio Frontinus ešte v októbri 2016. V živom vysielaní používal hanlivé vyjadrenia na adresu Rómov či islamských imigrantov. Na hlavnom pojednávaní sa mu tiež nepáčilo, že súdny znalec má židovský pôvod. V apríli minulého roka odsúdil Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici Mazureka za prečin hanobenia národa a rasy a vymeral mu peňažný trest 5 000 eur. Kotlebov poslanec sa voči verdiktu odvolal a vo veci rozhodol v utorok Najvyšší súd.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ten potvrdil extrémistický trestný čin Mazureka, ale zdvojnásobil mu výšku finančného trestu na 10-tisíc eur. Ak zákonodarca nezaplatí čaká ho polročné väzenie. Verdikt Najvyššieho súdu je právoplatný a Mazurek tým pádom prišiel o svoj poslanecký mandát. „Prvostupňový súd vykonal dokazovanie správne. Pokiaľ ide o výrok o výške trestu, tak odvolací súd skonštatoval, že finančný trest vo výške 5 000 eur je neprimerane nízky v porovnaní s majetkovými pomermi poslanca,“ zdôvodnil verdikt predseda senátu Peter Paluda.

 

Mazurek nič neľutuje

Teraz už exzákonodarca ĽSNS bol pripravený na všetky varianty rozhodnutia súdu, ale svoje výroky na adresu Rómov neľutuje ani s odstupom času. „Nemám dôvod niečo ľutovať. Nevyjadroval som sa k celému etniku. Vyjadroval som sa ku konkrétnym ľuďom, ktorí sa sami rozhodli žiť asociálnym spôsobom života,“ povedal Mazurek s tým, že o tom, čo bude robiť po odchode s parlamentu, ešte nerozmýšlal.

„My to nemôžeme vnímať inak ako snahu umlčať jedného z najaktívnejších poslancov Národnej rady a ukázať aj tým ďalším našim poslancom, že hovoriť veci, ktoré nie sú politicky korektné, môže byť posudzované ako spáchanie trestného činu,“ okomentoval verdikt súdu Mazurekov stranícky šéf Marián Kotleba. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry súhlasí s rozhodnutím súdu.

„Bolo potrebné rasistického extrémistu, pána Mazureka za jeho verbálne vyjadrenia voči rómskej komunite odsúdiť. NS SR výšku peňažného trestu zvýšil, čím čiastočne vyhovel môjmu odvolaniu. Uvítam, ak bude bezproblémový a voľný priechod spravodlivosti v oblasti extrémistickej kriminality aj v budúcnosti,“ vyhlásil prokurátor Tomáš Honz.

 

Do Národnej rady SR sa môže vrátiť

Róbert Bános, advokát

- Keď zaplatí finančný trest vo výške 10-tisíc eur, tak tým sa mu trest zahladí. Keby nezaplatil a išiel by vykonávať ten trest - teda odsedel by si polroka - tak to je úplne iný inštitút potom. V zásade je to zaplatenie peňažného trestu obdobné, ako keby dostal podmienečný trest odňatia slobody a v rámci skúšobnej doby nič nespáchal. Súd vtedy vysloví, že sa osvedčil, a tým pádom sa mu ten trest zahladí. On teraz príde o mandát, ale v ďalších voľbách je už jeho trest zahladený a môže sa znova uchádzať o poslanecké kreslo.

 

Čo povedal Mazurek v rádiu Frontinus

„Prioritná téma v súčasnosti pre mňa je tá problematika cigánskeho teroru na východnom Slovensku.“

„V Spišskej Belej je tá osobitná škola asi z 95 % tvorená týmto etnikom (rómskym, pozn. red.). Keď sa tam otvorili dvere - vyleteli - bolo to jednoducho, ako by sme boli v zoologickej záhrade.“

„150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?