Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.09.2019 12:20 | Správy | Zahraničné správy

Dojímavý boj o život bábätka, ktoré sa v Brne narodilo mozgovo mŕtvej žene († 27): Dojčí ho príbuzná

Lekári vo Fakultnej nemocnici Brno oslavujú raritný prípad, keď sa im podarilo 117 dní udržať životné funkcie mozgovo mŕtvej tehotnej ženy a následne porodiť zdravé dievčatko.

Ako prezradili v pondelkovej tlačovej správe, 27-ročnú ženu letecky previezli 21. apríla na Oddelenie urgentného príjmu do FN Brno po tom, ako ju našli v bezvedomí. Záchranári udržali dychovú aktivitu a po vyšetrení CT jej zistili rozsiahle krvácanie v ľavej mozgovej hemisfére. Následne sa zastavila spontánna dychová aktivita a klinické neurologické vyšetrenie potvrdilo areflexiu, teda smrť mozgu.

Od tej chvíle vyvinuli lekári spolu s nelekárskymi zdravotnými pracovníkmi Kliniky anestéziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny FN Brno a Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity (LF MU) spolu s lekármi Gynekologicko-pôrodníckej kliniky FN Brno a LF MU všetko úsilie, aby žene zaistili stabilizáciu vitálnych funkcií a mohli zachrániť plod v tele matky.

Zaviedli komplexnú dlhodobú resuscitačnú starostlivosť, ktorá štandardne zahŕňa starostlivosť o funkcie srdca, pľúc a obličiek. Súčasťou bola maximálna snaha o zachovanie integrity kožného povrchu a prevencia proti infekčných komplikáciám. Špeciálnu pozornosť venovali problematike výživy s cieľom zabezpečiť energetické potreby matky a optimálny rast a vývoj plodu.

V pondelok 24. júna gynekologické konzílium potvrdilo hmotnosť plodu 980 gramov s nádejou, že sa vyvíja. V júli sa ukázalo, že liečbu nastavili dobre, keďže plod naberal na hmotnosti, ktorá v polovici júla dosiahla 1500 gramov. Obetavú a profesionálnu prácu poskytoval aj tím nelekárskych zdravotných pracovníkov. Vo štvrtok 15. augusta, na Deň Brna, v Centrálnych operačných sálach FN Brno cisárskym rezom ukončili graviditu v 34+3 týždni tehotenstva. Dievčatko malo po narodení hmotnosť 2130 gramov a meralo 42 centimetrov.

Ako prezradili zástupcovia FN Brno, žena strávila v nemocnici do pôrodu necelých 17 týždňov. Jej klinickú smrť zapríčinila cievna malformácia a následné krvácanie. Počas pobytu v nemocnici nastali štyri razy infekčné komplikácie, ktoré si vyžadovali nasadenie cielenej antibiotickej liečby. Všetky lieky museli zvoliť s ohľadom na plod. Podľa ich informácií podobných prípadov opísali na svete približne 20, no tento je výnimočný v dĺžke hospitalizácie a s tým súvisiacou veľkosťou plodu, ktorú sa im podarilo dosiahnuť. Informácie agentúre SITA poskytol Pavel Žára z Centra komunikácie FN Brno.

Lekári urobili maximum, aby dieťaťko zachránili. Starali sa o srdcovú činnosť, pľúcne a obličkové funkcie, bojovali s infekciami, výživu zostavovali aj s ohľadom na vývoj plodu. Niekoľkokrát týždenne, neskôr denne monitorovali plod ultrazvukom. Pokúšali sa podporovať normálny vývoj dieťaťa, napríklad pohybovali nohami matky, aby simulovali chôdzu. "Babička čítala rozprávky dieťaťu po celú dobu tehotenstva," uviedol Roman Gál, prednosta kliniky anestéziológie, resuscitácie a intenzívnej medicíny pre ČTK.

 

Stav dieťaťa, ktoré dostalo meno Eliška, bol po pôrode dobrý. "Zostalo v starostlivosti neonatológov 14 dní a potom odišlo s oteckom domov," uviedol prednosta gynekologicko-pôrodníckej kliniky Pavel Ventruba. Dievčatko začala dojčiť jej príbuzná, tiež novopečená matka. Otec dievčatka označil jej narodenia za zázrak. Teraz si zvyká na rolu otca dvoch malých detí na plný úväzok. "Ďakujem vám, že ste mi vychádzali vždy maximálne vo všetkom v ústrety, boli ochotní a citliví a zdieľali so mnou môj smútok súčasne s nádejou, že sa podarí zachrániť naše bábätko," odkázal zdravotníkom. Život matky skončil po pôrode dieťaťa. Lekári ju za prítomnosti rodiny odpojili od dýchacích prístrojov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?