Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Zázrak v Nízkych Tatrách: Diabetika Pavla zasiahol blesk, život mu zachránil čin kamarátov

Dráma so šťastným koncom. Od katastrofálnej búrky s tragickou bilanciou v Západných a Poľských Tatrách neprešiel ani týždeň a do štatistiky mohol pribudnúť ďalší mŕtvy.

V Nízkych Tatrách pod sedlom Príslop v stredu popoludní zasiahol blesk päťčlennú skupinu turistov. Jeden z nich - Pavol (45) upadol do bezvedomia a len duchaprítomnosť jeho kolegov mu zachránila život.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Keď sa skupina diabetikov rozhodla ísť na sústredenie v turistickom stredisku Krpáčovo v podhorí Nízkych Tatier, ani vo sne by im nenapadlo, že budú musieť bojovať o život. Piati z nich sa totiž vybrali na výlet po hrebeni. Išli po modro značenom chodníku v oblasti sedla Príslop. Po druhej hodine ich zasiahla búrka a do skupiny udrel blesk.

Pavol (45) ostal ležať v bezvedomí so zástavou srdca. Keď horskí záchranári prijali žiadosť o pomoc, bolo 14.38 hod. „O súčinnosť sme okamžite požiadali leteckých záchranárov z Banskej Bystrice. No pre pretrvávajúcu búrku nebolo možné sa s pomocou vrtuľníka dostať až k postihnutým. Naši záchranári HZS smerovali k zraneným terénnymi autami cez Zadné Dereše a ďalej pešo,“ povedal Novému Času jeden zo zasahujúcich záchranárov Peter Zingor.

Počasie sa našťastie trochu umúdrilo a leteckým záchranárom sa podarilo lokalizovať zranených. „S pomocou palubného navijaka bol k nim spustený lekár, ktorý najťažšie zranenému poskytol neodkladnú zdravotnícku pomoc. V tom čase už bol pri vedomí, no utrpel mnohopočetné popáleniny na ramene, hrudníku, bruchu a dolných končatinách,“ opisuje záchranár rozsah zranení na tele Pavla s tým, že ho vrtuľníkom previezli do nemocnice v Banskej Bystrici.

 

Vedeli rýchlo pomôcť

K zraneným sa záchranárom podarilo dostať po hodine chôdze hrebeňom. „Ošetrili sme troch ľahšie zranených turistov a keďže sa mohli hýbať, odprevadili sme ich k autu, ktoré ich odviezlo do Krpáčova, kde boli ubytovaní. Odtiaľ už pokračovali do nemocnice samostatne,“ upresnil Zingor. Podľa neho za svoj život môže vďačiť Pavol práve svojim kamarátom, ktorí ho kriesili do príchodu zdravotníkov.

„Nevídame často ľudí zachovať sa tak duchaprítomne a odborne v krízovej situácii. Nebyť rýchlej a účinnej pomoci jeho kolegov, ktorí mu poskytli okamžite laickú resuscitáciu a v krátkom čase sa im podarilo u neho obnoviť životné funkcie, ktovie či by dnes žil. Majú môj veľký obdiv a vďaku,“ dodal skúsený záchranár. Duchaprítomnú reakciu Pavlovych kamarátov, ktorí mu zachránili život, komentoval aj prezident Zväzu diabetikov Slovenska. „Počas našich školení, edukačných sústredení a stretnutí sa venujeme prvej pomoci mnoho hodín, k tomu patrí aj resuscitácia. Našich členov učíme, ako majú reagovať a byť v tomto smere nápomocní,“ uviedol Jozef Borovka.

Podobný scenár sa v Tatrách odohral aj minulý štvrtok. Aj vtedy sa búrka začala tvoriť okolo 14.00 hod. a blesky zasiahli viacerých turistov. Vtedy však o život prišlo 5 ľudí, ktorí sa z túry už nikdy nevrátili. Staré pravidlo, že v lete treba na túry vyrážať zavčasu ráno a byť späť v doline tesne poobede, je stále platné. Skúsený horal a horský vodca Jaro Michalko si preto spomenul na poveru. „Niekedy sa hovorilo, že podľa letnej búrky v Tatrách si môžete nastavovať hodinky. Jej čas je práve po druhej hodine po obede,“ vraví horský vodca.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, iglu, den

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí