Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2019 10:33 | Správy | Domáce správy
Foto

Celoštátne oslavy 75. výročia SNP v Banskej Bystrici: Vyvrcholili vojenskou prehliadkou

Preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov sa vo štvrtok o 10.00 h v areáli Pamätníka Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici začali celoštátne oslavy 75. výročia SNP.

Zúčastňujú sa na nich všetci traja najvyšší ústavní činitelia SR, poslanci Národnej rady (NR) SR, zástupcovia politických strán, diplomatických zborov v SR, združení a organizácií. Na slávnostnom zhromaždení vystúpili s príhovormi prezidentka Zuzana Čaputová, predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Do parku pod Pamätníkom SNP si prišli hrdinstvo bojovníkov v SNP uctiť tisícky ľudí, ktorí do mesta pod Urpínom pricestovali z celého Slovenska.

Fotogaléria
36
fotiek v galérii

"Je to jeden z posledných rokov, keď si výročie SNP môžeme pripomenúť aj s priamymi účastníkmi. Bude ich tu možno desať - 12, preto sem treba prísť, aby sme vzdali úctu ešte žijúcim účastníkom a rovnako tým, ktorí v boji padli alebo už zomreli," konštatoval pre TASR generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

Po oficiálnej časti osláv na návštevníkov od 15.00 h čakala vojenská prehliadka, počas ktorej uvideli viac ako 1500 profesionálnych vojakov rozdelených v 35 pochodových zostavách a viac ako 200 kusov bojovej techniky, vrátane 15 kusov leteckej. Má to byť široká škála bojovej techniky pozemných, vzdušných, špeciálnych síl, Vojenskej polície a ďalších. Naposledy sa podobná prehliadka konala pred viac ako desiatimi rokmi. Ako zdôraznil minister obrany Peter Gajdoš (SNS), vojaci si chceli takto uctiť pamiatku hrdinov, ktorí bojovali za rovnaké princípy a idey, ktoré sú dnes piliermi vojenských tradícii SR - boj za mier, demokraciu, rovnosť a najmä boj proti fašizmu.

Popoludňajší program bude pokračovať hudobnými vystúpeniami a premietaním filmu Povstanie. V rámci večerného galaprogramu, ktorý sa začína od 20.30 h, vystúpia speváci Richard Müller, skupina Desmod, Kristína, Miroslav Dvorský či súbory Lúčnica a SĽUK. Polícia návštevníkov upozorňuje, aby si na oslavy nebrali so sebou žiadne ostré a kovové predmety, zbrane, keďže pri vstupných bránach sú kontroly a môže sa stať, že im nebude umožnený vstup.

 

Polícia ich tiež vyzýva, aby boli ostražití, dávali si pozor na svoje osobné veci a v zaparkovaných autách nenechávali žiadne cennosti. Rodičov zasa, aby nespúšťali svoje deti z dohľadu ani na chvíľu, pretože v dave ľudí sa môžu ľahko stratiť. "Akékoľvek poznatky k možnému narušeniu priebehu osláv je potrebné bezodkladne oznámiť na najbližší útvar Policajného zboru alebo na známe telefónne číslo 158. Taktiež v prípade ohrozenia života, zdravia a majetku je nutné kontaktovať linky tiesňového volania - 112, 158, 155, 150. V prípadoch súvisiacich s oslavami SNP môžu občania využiť služby informačnej linky, ktorej cieľom je odľahčiť štátne tiesňové linky. Číslo infolinky je 0800 242 000," zdôraznila banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Petra Kováčiková.

Banskobystričanov počas celého dňa čakajú výrazné obmedzenia aj v mestskej hromadnej doprave. Autobusy pre uzáveru cesty I/66 popri Hrone počas celodenných osláv fungujú formou kyvadlovej dopravy bez cestovných poriadkov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka