Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.08.2019 08:00 | Správy | Politika

Šéfka zdravotníctva mieri do parlamentu presviedčať poslancov: Podporia Kalavskej reformu nemocníc?!

Nechce sa vzdať bez boja. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (42) ostatné týždne vysvetľuje svoju reformu zdravotníctva, ktorá má prebiehať počas nasledujúcich 12 rokov. Paradoxne jej najväčšie vrásky na čele vyvolal šéf strany, ktorá ju do vlády nominovala - Robert Fico (54).

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Ten odmieta podporiť zákon v podobe, v akej ho navrhla Kalavská. Ministerka sa však nevzdáva a s premiérom sa dohodli na tom, že najbližší mesiac bude presviedčať parlamentné strany, aby jej zákon podporili. Podarí sa jej niečo vyrokovať? Vláda na svojom ostatnom rokovaní neschválila tzv. stratifikáciu nemocníc, keďže v Smere sa nedohodli na tom, či ju vôbec prijmú. Reforma má podľa Kalavskej zabezpečiť kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť tým, že sa budú jednotlivé nemocnice viac špecializovať.

Predseda Smeru Fico však začal hovoriť o tom, že môže dôjsť k rušeniu oddelení, čo si jeho strana nechce vziať na triko. Pôvodne sa tak s Kalavskou dohodli, že reformu predloží vo forme ústavného zákona, na ktorý bude potrebovať aj hlasy opozície. Ministerka to však odmietla urobiť a má podporu aj svojho nadriadeného - premiéra Petra Pellegriniho. „Ak bojujeme za dobré veci, tak musíme mať chuť, ochotu a odvahu na zmeny možno aj mesiac pred voľbami,“ zdôraznil Pellegrini.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Kalavská sa tak rozhodla, že sa pokúsi nasledujúci mesiac nájsť široký konsenzus medzi politickými stranami, ktoré by jej zákon v parlamente schválili. Podporu chce hľadať aj u kotlebovcov, keďže je pre ňu podstatné, aby stratifikácia prešla. „Je tu priestor pre to, aby som presvedčila politických partnerov,“ povedala ministerka. Fico napriek tomu tvrdí, že takáto reforma nemôže byť prijímaná len obyčajnou väčšinou poslancov. Analytik INESS Martin Vlachynský hovorí, že reforma bola pripravená dobre. „Dokonca s pomocou svetovo uznávaných zahraničných konzultantov, a mala veľmi širokú podporu,“ tvrdí. „Bohužiaľ, stalo sa presne to, čoho sa mnohí obávali - odborná diskusia sa zmenila na politickú a to nikdy nedopadne dobre,“ uzavrel.

 

Otvoriť galériu

Dnešná podoba je z odbornej stránky neprijateľná. S ministerkou sa rád opäť stretnem.

Otvoriť galériu
Andrej Danko
Zdroj: anc

Počkáme si na stanovisko vlády SR a zjednotenie postoja Smeru - SD a ministerky. Pani ministerka nemôže ísť politicky proti strane, ktorá ju nominovala. SNS je proti rušeniu nemocníc. Do parlamentu nemôže ísť návrh, ktorý spochybňuje samotný Smer - SD.


Otvoriť galériu

Táto zmena podľa nás do ústavy nepatrí. Teraz, keď sa ministerka Kalavská vrátila k pôvodnému zámeru rezortu, a stratifikácia prichádza do NR SR formou bežného zákona, s koaličnými partnermi budeme rokovať o tejto možnosti.


Sloboda a Solidarita

 Ak bude stratifikácia predložená v takom znení, ako bola prezentovaná a nebude mať nečakané nedostatky, v prvom čítaní ju ako obyčajný zákon podporíme. Najneskôr do druhého čítania budeme žiadať dopracovanie časového nároku pacienta na jednotlivé výkony.

Otvoriť galériu
Martin Beluský
Zdroj: anc

Ak budeme pozvaní na stretnutie, tak prídeme, ale zatiaľ nič také neprišlo. Zatiaľ sa k zákonu staviame zdržanlivo, počkáme, čo príde do NR SR.

Otvoriť galériu

Od začiatku sme komunikovali tak, že nevyhnutnú reformu nemocničnej siete Slovensko potrebuje, ale musí sa realizovať až po tom, ako ministerstvo zákonne zadefinuje nárok pacienta.

Otvoriť galériu

Sme pripravení diskutovať o takej odbornej téme ako je stratifikácia nemocníc. Ak bude definitívny návrh rozumný, t. j. bude v ňom riadne zakotvený nárok pacienta na odbornú a časovo dostupnú zdravotnú starostlivosť, vieme si predstaviť jeho podporu.

 

O čo ide pri reforme nemocníc

- nemocnice sa rozdelia do troch kategórií a určí sa, aké typy zdravotných úkonov sa v nich budú vykonávať

- zdravotnícke zariadenia sa tak budú viac špecializovať - zámerom je, aby operácie vykonávali čo najčastejšie, aby nedochádzalo k zbytočným chybám

- zdravotné poisťovne zmluvne nezabezpečia výkony, ktoré nesplnia stanovené kritériá

- prípadné uvoľnené kapacity v nemocniciach potom využijú na ich vyššiu špecializáciu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásny zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!
(ilustračné foto).
Francúzska polícia zadržala tínedžera: Čoho sa chcel dopustiť? Svoj neľudský plán avizoval verejne!
(ilustračné foto).
Grécko zablokovalo pravicovej strane účasť v eurovoľbách: Chceli vyhrať podvodom? Ich lídrom je trestaný muž!
(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí