Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2019 14:30 | Prominenti | Nový Čas Víkend
Foto

Spoznajte príbehy najväčších pokladov Múzea SNP: Uniforma železného kapitána a puška vrastená do stromu

Nemí svedkovia hrdinských bojov proti fašizmu! Vo štvrtok si pripomenieme 75. výročie od vypuknutia Slovenského národného povstania.

 Pre väčšinu je to už iba kapitola z našich dejín, dodnes však žijú svedkovia hrdinstiev i zbabelosti druhej svetovej vojny. Centrom Povstania bola Banská Bystrica a tam sa nachádza aj Múzeum SNP, kde uchovávajú exponáty s pohnutými príbehmi. Spoznajte aspoň niektoré z nich. 

Fotogaléria
28
fotiek v galérii

Otvoriť galériu
Ján Juraj Stanek bol veliteľom povstalcov, ktorí v septembri 1944 zastavili postup Nemcov pri Telgárte. Do histórie sa zapísal ako Železný kapitán z Telgártu. „Možno poznáte seriál Povstalecká história, kde Staneka stvárnil Andy Hryc. Na tú dobu vynikal vzrastom - bol to mohutný muž, to môžete vidieť aj podľa jeho rovnošaty. Po Povstaní zostal v horách ako partizán, no v decembri bol zajatý protipartizánskou jednotkou Edelweiss. Zvyšok vojny strávil v nemeckom zajatí a po vojne znovu slúžil v československej armáde. Dnes je vnímaný ako veľmi kontroverzná postava slovenskej histórie, pretože napriek jeho neodškriepiteľným zásluhám v SNP jeho povesť pošramotila spolupráca s komunistickou tajnou bezpečnosťou ŠTB,“ prezrádza historik.

 

Otvoriť galériu
Režisér: Bielik (vľavo) zachytil SNP vo svojej naozajstnej podobe.
Zdroj: digitálny archív Slovenskej národnej knižnice
Legendárny slovenský herec a režisér Paľo Bielik má nemalú zásluhu na tom, že si SNP môžu aj pomocou filmu pripomínať ešte mnohé ďalšie generácie. Ako filmár sa totiž k odboju sám pripojil. „Vo vitríne vidíte ďalší zaujímavý exponát, je to rukávová páska filmárov československej armády. Počas SNP sa zhodou okolností na povstaleckom území nachádzal štáb Paľa Bielika, ktorý nakrúcal na Horehroní etnografický film. Filmári sa rozhodli, že sa prihlásia na veliteľstve povstaleckej armády a budú k dispozícii ako frontoví filmoví reportéri.

Dostali teda takéto oficiálne pásky, vďaka ktorým mohli chodiť po bojisku a mohli filmovať činnosť povstaleckej armády. Jednoducho boli priamo v ohnisku bojov, kde dokumentovali priebeh Povstania,“ vysvetľuje Uhrín a pokračuje, že hoci toho nafilmovali veľa, zachovala sa iba časť. „Keď sa Povstanie končilo, materiály zakopali na cintoríne v Ponikách. Keď to po vojne vyzdvihli, značná časť bola poškodená, takže sa zachovalo iba málo autentických záberov, no aj z toho mála Paľo Bielik urobil v roku 1946 dokumentárny film Za slobodu.“

 

Otvoriť galériu
Nález -Takúto pušku našli lesníci v horách nad Nižnou Bocou
Zdroj: digitálny archív Slovenskej národnej knižnice
Jedným z najznámejších exponátov Múzea SNP je bezpochyby puška vz. 24 vrastená do stromu. „Našli ju lesníci v roku 1973 nad obcou Nižná Boca. Našťastie zvolili citlivý prístup a pamiatku zachovali. Pracovníci múzea zverejnili v novinách výzvu, že ak niekto vie, aký príbeh táto puška skrýva, nech sa prihlási. Netrvalo dlho a ozvali sa niekdajší povstaleckí vojaci. Tvrdili, že pušku si odložili medzi dva mladé stromy, keď niesli jedného zraneného spolubojovníka na ošetrovňu. Keďže na ňu zabudli, ako stromy takmer 30 rokov rástli, puška vrástla do ich dreva,“ prezrádza príbeh zbrane historik.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu