Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.11.2019 05:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Video

Bývalá manželka Batthyányho Dagmar ukázala svoje bývanie: Jej dom dýcha umením

Dizajnérka Dagmar Batthyány (53) sa učila ešte u slávneho maliara Albína Brunovského. Celý jej dom v okrajovej štvrti Bratislavy preto hýri farbami a umením, všade sú maľby a originálny nábytok, ktorý sama vytvorila. V bujnej záhrade, kde sa cítite ako v džungli, si majiteľka spravila oázu pokoja.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

V dvojpodlažnom bratislavskom dome žije Dagmar so synom Matúšom už 13 rokov. „Predtým som bývala v paneláku na Trnávke, ale predajom inej nehnuteľnosti som si vyhliadla tento domček, ktorý bol v tom čase ako nehotové dielko,“ opisuje exmanželka herca Petra Batthyányho.

V dome má ateliér

„Som vyštudovaná žurnalistka, ale popri tom som študovala aj grafiku. Konzultácie na Vysokej škole výtvarných umení u profesora Stanislava Harangozóa a Albína Brunovského zanechali na mne také hlboké stopy, že som si vyvinula svoj vlastný štýl - pôvodne to bola maľba na sklo a neskôr to prešlo do viacerých materiálov. Veľmi ma láka práca s kovom a s drevom, pri dreve som sa zdržala trošku dlhšie, lebo je to materiál, ktorý je všestranne využiteľný a mňa funkcionalita mimoriadne zaujíma,“ začína svoje rozprávanie výtvarníčka, ktorá má plný dom svojich výtvorov. Väčšina originálnych umeleckých predmetov, ktoré vytvorí, však putuje do zahraničia.

 

„Robím pre viaceré firmy, tie nás umelcov držia nad vodou. Venujem sa návrhom nábytku, ktorý však nie je z masívu. Nábytok a doplnky z masívu, ktoré navrhujem a dotváram, napríklad opaľovaním a maľbou, sú originálne a individuálne kúsky objednané na mieru do domácnosti zákazníkov. Sú zaujímavé aj tým, že si odberateľ môže zaželať niečo, čo mu je vlastné. Nábytok z masívu je však v súčasnosti najviac vyhľadávaný, pretože remeslá nám, žiaľ, čoraz viac odchádzajú.“

Otvoriť galériu
Dagmar nám ukazuje svoje maľby a nábytok, ktorý vyrobila, a v jej dome možno na každom kroku niečo obdivovať. „Pracujem ešte aj s opaľovaným drevom a na prácu s ohňom treba grif a šikovnú ruku, pretože sa to nedá zopakovať dvakrát,“ vysvetľuje. Je praktické, že v dome, kde býva, má aj maličký ateliér. „Väčší stále budujem, dúfam, že budúci rok už bude.“

Tvorí najmä v záhrade

Celý dom si Dagmar zariaďovala sama. „Dizajn je priorita mojej tvorby, vypracovala som sa k tomuto názvu, pretože to vlastne zosúlaďuje všetku činnosť, ktorú robím, “ hovorí. Napriek tomu, že miluje tvoriť, svoj dom prerábala iba raz. „Samozrejme, nie som stopercentne spokojná s tým, ako to tu vyzerá, ale na zmeny zatiaľ nemám čas. Udržiavam to teda, ako sa dá, možno raz prikročím k väčším zmenám,“ vysvetľuje. Najviac času trávi v záhrade. „Tam tvorím, pracujem, neprekáža mi špina, smrad a dokonca tam v lete aj spím. Stráži ma môj pes Blška a mačka Pipa, ktorí na mňa celú noc pozerajú.“ Práca v záhradke, ale aj vyváranie v kuchyni ju veľmi upokojuje. „Nikdy preto nebudem mať pekné ruky, ani nechty,“ smeje sa a pokračuje.

Otvoriť galériu
„Veľmi rada varím a dávam prednosť zelenine a ovociu, syn je od narodenia vegetarián. Myslím si, že u mňa všetci radi jedia. Teraz sa trošku chválim, ale je to tak. Varím síce ako muž, bez receptu, pretože som rada kreatívna aj v kuchyni. Nikdy však nejem to, čo uvarím, len ochutnávam. Som blázon do čili, dávam ho takmer všade.“

V záhradke okrem neho pestuje iba bylinky, inak záhrada slúži na okrasu a na od­dych. Je v nej aj malé jazierko, ktoré vytvára aj zvukovú kulisu, a majiteľku veľmi upokojuje. „Som tu veľmi spokojná, dom mi vyhovuje po všetkých stránkach, presťahovať sa určite neplánujem.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Karin Kollárová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!