Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.08.2019 16:50 | Správy | Zahraničné správy

Nabalí sa každý, kto má požadovanú sumu: Neuveriteľné, z akej kalamity urobili v Česku biznis

Lykožrútová kalamita je nešťastím pre životné prostredie a vlastníkov lesov, avšak aj vidina peňazí pre firmy, ktoré ju likvidujú. Teraz navyše aj pre jednotlivcov, ktorí s drevom nemajú nič spoločné.

Firma, ktorá lykožrútom postihnuté stromy rúbe pre spoločnosť Lesy ČR, totiž vydáva dlhopisy na nákup potrebných strojov. Vypláca 8-percentný úrok. Ako uviedol server iDNES.cz, náklady na likvidáciu lykožrúta sa šplhajú ročne do výšky miliárd korún. V dôsledku napadnutia lykožrútom sa vlani podľa údajov Českého štatistického úradu vyťažilo 25,69 milióna kubických metrov (m3) dreva. Z toho najväčší vlastník - Lesy ČR - vyrúbal 10,73 milióna m3, teda takmer 42 %.

Tento rok to bude pravdepodobne o niečo menej. "Lesy ČR vyťažili za prvých sedem mesiacov tohto roka 4 milióny m3 dreva napadnutého lykožrútom. Vo zvyšku roka počítame približne s rovnakým množstvom," povedala hovorkyňa Lesov ČR Eva Jouklová. "Tohtoročné náklady Lesov ČR na ťažbu a obnovu dreva odhadujeme na 700 miliónov Kč (27,16 milióna eur)," dodala.

Tam, kde jeden míňa, druhý zarába. Vlastníci lesov si totiž na likvidáciu lykožrútovej kalamity najímajú lesnícke firmy, pre ktoré je sanácia postihnutých lesov biznis. Napríklad firma Wood Union, ktorá je subdodávateľom jedného z víťazov tendrov, má toľko zákaziek, že vydáva už druhú emisiu dlhopisov. Získané peniaze použije na nákup strojov na spracovanie dreva a na aukcie dreva. "Zákazka, na ktorej pracujeme, je vyhraná a uzatvorená na 3,5 roka, a náš objemový cieľ - minimálny záväzok - je 4000 m3 mesačne," spresňuje šéf firmy Jaroslav Dvořák.

 

Ešte pred rozhodnutím pre dlhopisové financovanie skúšal Dvořák iné možnosti. Prvou voľbou bola banka. "Máme však krátku históriu, a tak jediné, čo mi ponúkli, bol kontokorent s úrokom 18 % ročne, navyše, v malom objeme," uviedol. "Skúšal som aj lízingovky, tam však zasa mali problém so staršími strojmi, ktoré som na začiatku kupoval. Dlhopisové financovanie je v porovnaní s tým výrazne lacnejšie a najmä, dosiahnem na objemy a účely, ktoré potrebujem," dodal.

Investori dostanú úrok celkovo šesťkrát, naposledy v polovici roka 2022. Minimálna investícia je pritom 50 000 Kč, výnos 8 % ročne. "Inzercia tejto emisie je o 20 % úspešnejšia než pri emisii s podobnými parametrami. Myslíme si, že je to vďaka tomu, že sa pán Dvořák s investormi osobne stretáva, priamo na mieste im ukáže stroje a výsledky," uviedol Ondřej Marek z portálu Dluhopisy.cz, kde sa cenné papiere dajú kúpiť.

A biznis s napadnutým drevom len tak neutíchne. Podľa hovorkyne Lesov ČR totiž možno v Česku lykožrútovú kalamitu očakávať aj v nasledujúcich rokoch, a to aj v prípade, že bude viac pršať. Aj spoločnosť Wood Union láka investorov na to, že vďaka lykožrútovej kalamite má ťažobné zákazky na šesť až 10 rokov dopredu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo