Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.08.2019 11:55 | Správy | Domáce správy

Za popravu prokurátora Žilinku a jeho rodiny mali dostať vrahovia 100 000€: Zachránila ich drobnosť

Nechutné detaily z objednávky vraždy. Špeciálna prokuratúra na pondelkovej tlačovke priznala, že nezákonne lustrovanými boli aj ľudia z jej radov.

Jedným z tých, ktorí mali tú smolu, že upadli do Kočnerovej nemilosti, mal byť aj prokurátor Maroš Žilinka. Ten teraz pre český týždenník Respekt opísal šokujúce zistenia z vyšetrovania objednávky jeho popravy. V súčasnosti sú už obvinení štyria ľudia - presne tí istí, ktorí majú mať podľa polície na svedomí aj Jána Kuciaka († 27) so snúbenicou. Suma za likvidáciu Žilinku mala byť 70 000 eur, terčom mali byť ale aj jeho deti a manželka, pričom na hlavu každého z nich bola vypísaná odmena ďalších 10 000 €! Vyšetrovanie vraždy Jána Kuciaka ukázalo, že okrem neho bolo políciou lustrovaných ďalších 28 novinárov. To však nie je všetko. Preverovaní boli, aj napriek tomu, že je to oveľa zložitejší proces, aj prokurátori. Malo by ísť napríklad o bývalého prvého námestníka Generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho a špeciálneho prokurátora Maroša Žilinku. Práve druhý menovaný sa rozhodol prehovoriť a pre český Respekt opísal nechutné detaily z príprav jeho vraždy.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

„Objednávka bola na moju osobu tak, že moja vražda je priorita, ale ak sa podarí zneškodniť aj príslušníkov rodiny, za každú ďalšiu hlavu je odmena desaťtisíc eur. Príslušníci rodiny boli v objednávke špecifikovaní ako manželka a dve deti,“ vyhlásil šokovaný Žilinka, ktorý má aj dnes pridelenú ochranku. Na hlavu samotného Žilinku mala byť vypísaná odmena 70-tisíc eur, celkovo teda išlo o 100 000 €. Podľa plánu páchateľov mal zomrieť v jednom aute spoločne s exministrom Danielom Lipšicom. „Je to bežná technika páchateľov pri plánovaní vrážd viacerých osôb, pretože je to z technického hľadiska ľahšie vykonať na jedenkrát,“ uviedol v TA3 Žilinka. Z plánovania jeho vraždy je obvinené dobre známe vražedné komando Zsuzsová-Szabó-Marček-Andruskó. Meno objednávateľa sa zatiaľ skloňuje len v rovine podozrení - a to Mariána Kočnera.

 

Zabiť, nejde uplatiť

Žilinkova vražda nevyšla podľa jeho vlastných slov najmä preto, že vrahovia nemali dobrú adresu. Trvalé bydlisko, ktoré svietilo v záznamoch pri Žilinkovom mene zrejme nebolo skutočným miestom pobytu prokurátora. „Hľadali ma v bydlisku, ktoré je síce na mňa napísané, ale nebývam tam,“ povedal Žilinka. Dôvodom objednávky jeho vraždy podľa neho môže byť to, že žije usporiadaný život a nebol vydierateľný. „Žijem takým spôsobom života, že ma nie je čím kompromitovať. Zistením, že chodím večer venčiť psa, alebo sa idem previezť na bicykli, ma nikto nemôže kompromitovať. Nechodím, kam by som nemal, nestretávam sa, s kým by som sa nemal, a to sa zle hľadajú kompromitujúce materiály,“ myslí si Žilinka a dodáva: „Objednávateľ pri objednávke mojej vraždy uviedol, že uňho to nevieme zariadiť peniazmi, tak ho zlikvidujte... Neviem si to vysvetliť inak ako čin choromyseľnej osoby. Alebo tam bola taká hlboká nenávisť. A možno ide o kombináciu obidvoch: nenávisti aj chorého mozgu. Iné možnosti podľa mňa neexistujú.“

Najlepšie vysvedčenie

Objednávka Žilinkovej vraždy prišla bez varovných signálov. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry totiž vylučuje, že by ho niekto v minulosti vydieral a viac než snaha o jeho zlikvidovanie ho desí skutočnosť, že terčom vrahov mala byť aj jeho rodina. „S tým, že mám povolanie, v ktorom človeku hrozí nebezpečenstvo, som zmierený. A aké lepšie vysvedčenie môžem ako prokurátor dostať ako to, že si so mnou takáto osoba neporadí peniazmi ani inak a jediným spôsobom, ako mi zabrániť v práci na prípade, je ma zlikvidovať. Za toto vysvedčenie mu ďakujem. Ale objednať si vraždu detí a ženy, to je otrasné,“ povedal.


Kočner vedel o razii policajtov u neho vo firme

Podľa najnovších správ z Kočnerovej komunikácie v aplikácii Threema so svojou volavkou Alenou Zsuzsovou mal obvinený podnikateľ informácie o tom, že bude mať vo firme policajnú raziu. Správy, ktoré zverejnil Denník N ukazujú, že niekto mu vynášal aj podrobnosti o vyšetrovaní vraždy novinára. Úkony sa týkali káuz Technopol aj falšovania zmeniek. Správa je zo dňa 14. mája 2018, čiže z času, keď Kočnera ešte nezatkli. Kauzu zmeniek, za ktorú je Kočner vo väzbe, dostal nový vyšetrovateľ po tom, čo sa ten starý zranil. Z komunikácie vyplýva, že mal podrobné informácie o príchode policajtov.

Otvoriť galériu

K: Ráno dôjdu pandle na návštevu hľadať zmenky. P..u nájdu, dajú si kaffe a pôjdu do p..e. Takže sa možno chvíľu nebudem hlásiť. Ale kľud, všetko je pod kontrolou. Ale samozrejme, že hlásenie o akcii prišlo :) (skoro ráno)

K: Všetko bude OK. Sme nachystaní. (po ôsmej)

K: Všetko vyriešené, na domovku nemali odvahu :))) Len mi zavolali, že mám dôjsť do fi rmy, že mi chcú niečo doručiť. Amatéri. Ráno reálne prišli policajti do jeho fi - my s tým, že chcú vydať zmenky, ktoré sú podľa polície falošné. Kočner povedal, že ich nemá.

 

Kto je Maroš Žilinka (49)

- Elitný prokurátor bol do roku 2010 zástupca riaditeľa odboru ekonomickej kriminality Úradu špeciálnej prokuratúry.
- V čase, keď ministerstvu vnútra šéfoval Daniel Lipšic tam pôsobil ako štátny tajomník.
- V roku 2012 kandidoval za KDH do parlamentu v predčasných voľbách.
- Dozoruje kauzu Technopol, kde Kočnerovi hrozí stíhanie.
- V prípade Kočnerovej kauzy Donovaly kritizoval prokurátorku Máriu Trstenskú za nesprávny postup a že nezačala vo veci trestné stíhanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo
Investment theme stockmarket and finance business analysis stockmarket with digital tablet
Nemecká a francúzska ekonomika budú rásť pomalšie, ako sa očakávalo: Odhad rastu eurozóny je zrušený
Mliečna cesta ukrýva ešte mnoho tajomstiev (ilustračné foto).
Astronómom sa podaril veľký objav v Mliečnej ceste: Takéto niečo sa podarí raz za život
Ilustračné foto.
Trpíte bolesťou chrbta? Môže ísť o VÁŽNE ochorenie! Kedy treba okamžite vyhľadať POMOC
Ilustračné foto
Ukrajina zverejnila počet nezvestných: To číslo trhá srdce! Smutné slová Kyjeva
Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!