Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.08.2019 12:00 | Správy | Domáce správy

Vláda po dlhých prázdninách konečne v pracovnom tempe: 8 zákonov, ktoré odklepli po 7 týždňoch voľna

Majú po prázdninách. Ministrov a premiéra čakalo po 7-týždňovej letnej prestávke 50 materiálov, ktoré bolo treba prerokovať.

Na stretnutí vládnych predstaviteľov sa riešilo aj niekoľko kontroverzných tém, ktoré v uplynulých týždňoch vyvolali vášne verejnosti. Dlho sa čakalo napríklad na to, ako sa Peter Pellegrini (43) postaví k návrhu stratifikácie nemocníc, kde jeho ministerka zdravotníctva Andea Kalavská (42) koná v rozpore s príkazom jej straníckeho šéfa Roberta Fica (54). Aj v tomto prípade však našli šalamúnske riešenie.

Otvoriť galériu

 

Ministerstvo obrany

1. Vojaci zarobia o percento viac

 

V súčasnosti podľa tabuľkových počtov chýba v armáde niekoľko tisíc profesionálov. Ministerstvo obrany sa snaží vojenčinu zatraktívniť a navrhlo preto, aby mohli byť profesionálni vojaci odmeňovaní na základe výkonu funkcie, nie iba za vojenskú hodnosť, ako to bolo doteraz. Vláda s návrhom súhlasila a tak by si vojaci mohli finančne prilepšiť o jedno percento ročne za každý rok výkonu štátnej služby. „Tak, ako sa snažíme našim vojakom zabezpečiť tú najmodernejšiu techniku, aby mohli plniť svoje úlohy kvalitne a efektívne, tak, samozrejme, platí, že za túto prácu musia byť adekvátne ohodnotení,“ povedal minister obrany Peter Gajdoš. V prípade schválenia parlamentom by novela mala nadobudnúť účinnosť od 1. februára 2020. Stálo by to v roku 2020 približne 79,5 milióna eur, v roku 2021 asi 103,7 milióna eur a v roku 2022 okolo 118,3 milióna.

Otvoriť galériu

Ministerstvo financií

2. Odobratie vodičáka za nezaplatené dane

Možnosť v rámci daňovej exekúcie zadržiavať vodičák je o krok bližšie k realite. Návrh novely daňového poriadku z dielne ministerstva financií taktiež schválili. Odobratiu vodičáka sa vyhnú len tí hriešnici, ktorí sú vodičmi z povolania. „To znamená, že ak ide o daňový subjekt, ktorý je napríklad vodičom autobusu, tomuto vodičský preukaz zadržaný nemôže byť, nakoľko je potrebný na výkon jeho povolania,“ uvádza sa v návrhu.

Otvoriť galériu

Ministerstvo životného prostredia

3. Zákaz slamiek aj vatových tyčiniek do uší

Paličky z balónov, vatové tyčinky do uší, slamky, plastové taniere či príbory a miešadlá na nápoje. Tieto veci by ste už od roku 2021 nemali nájsť v slovenských obchodoch. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch z dielne ministerstva životného prostredia, ktorú v stredu schválila vláda. „Na Slovensko sa ročne dovezie 14-tisíc ton neobalových plastových výrobkov, pričom významnú časť z tohto objemu predstavujú práve plastové slamky, taniere, príbory a ďalšie produkty. Tieto jednorazové plasty sa vo veľkej väčšine na Slovensko dovážajú a u nás končia ako odpad,“ uviedol minister životného prostredia László Sólymos z Most-Híd.

Otvoriť galériu

Ministerstvo zdravotníctva

4. Reforma nemocníc prešla len čiastočne

V reforme, ktorú ministerstvo zdravotníctva nazýva aj Zdravá zmena, ide o najväčšiu zmenu v nemocničnej starostlivosti na Slovensku za posledných 15 rokov. Očakáva sa, že sa reforma stretne s nesúhlasom magistrátov aj časti obyvateľstva, pretože niektoré nemocnice by mohli prestať vykonávať niektoré zákroky. Šéfka zdravotníctva Kalavská (nominantka Smeru-SD) pri presadzovaní zákona lobovala aj u šéfa Smeru Fica, ktorý chcel reformu v podobe ústavného zákona. Kalavská mu nevyhovela a vláda sa zachovala šalamúnsky. Návrh zákona neschválila celý a podporila ho len v malej časti tak, aby prešiel na septembrovú schôdzu parlamentu. „Vytvára sa tým priestor, aby pani ministerka využila ten mesiac na to, aby sa pokúsila stretnúť s predstaviteľmi parlamentných strán a pokúsila sa nájsť širší politický konsenzus,“ vysvetlil premiér Peter Pellegrini.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, Nový Čas, dcy

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo