Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.08.2019 17:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Helen sa zobudila s bolesťou v krku: Myslela si, že sa len zle vyspala, osud jej nadelil niečo oveľa horšie

Život mladej ženy sa navždy zmenil po tom, ako kvôli zriedkavému ochoreniu zostala ochrnutá. Svojim bolestiam spočiatku nepripisovala veľkú váhu.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Helen Finchman z britského Walesu mala iba 21 rokov, keď sa prebudila s nepríjemnou bolesťou krku. Spočiatku si myslela, že sa len zle vyspala, píše portál LADbible. Len niekoľko hodín nato ju ťažoba na hrudi donútila ísť do postele. Začala panikáriť, a tak sa rozhodla zavolať si záchranku, ktorá sa za ňou okamžite vydala.

V čase, keď dorazili do jej domu, už nemohla ani chodiť a nasledujúci deň ju previezli do nemocnice vo waleskom meste Swansea, kde jej diagnostikovali zriedkavé ochorenie nazývané priečna myelitída. „Prišli mi na pomoc a ja som im len spadla do náruče a zmätene na nich hľadela, pretože som nechápala, prečo nedokážem stáť na vlastných nohách,“ hovorí teraz už 24-ročná Helen.

„Nasledujúci deň ma previezli do nemocnice Morriston v meste Swansea. Tam testovali moje reflexy, pričom po klepnutí do kolena mi malo vystreliť. Moja noha to však neurobila. Plakala som a nedokázala som si utrieť vlastné slzy,“ opisuje hrozivé chvíle Helen. Každý rok diagnostikujú vo Veľkej Británii rovnakú chorobu 300 ľuďom. V súčasnosti na ňu neexistuje žiaden liek.

 

Helen strávila 6 mesiacov v nemocnici a ďalších 12 musela rehabilitovať. Napriek tomu, že sa dokázala opäť rozhýbať a získala silu v rukách, musí žiť v špeciálne upravenom byte na prízemí a je odkázaná na pomoc iných. „Dokážem hýbať rukami do takej miery, že sa viem najesť, ale rozkrojiť jedlo alebo urobiť niečo podobné, už nedokážem. Potrebujem starostlivosť v plnej miere. Nedokážem byť nezávislá,“ opisuje svoj zdravotný stav Helen.

Blondínka dostáva odbornú starostlivosť 7 hodín denne. „Minulý rok, keď bolo skutočne horúco, som sa nemohla dostať von, aby som si posedela na slnku. Uviazla som vo vnútri a musela som počkať na svojho opatrovateľa. Musím sa spoliehať na to, že ma iní umyjú, oblečú, premiestnia, naložia a tiež vyložia z auta,“ hovorí Helen.

„Veľmi si vážim starostlivosť, ktorú mi poskytujú, ale rada by som bola schopná robiť veci sama ako ktorýkoľvek iný 24-ročný človek. Rada chodievam mimo domu, pretože som v ňom bola uväznená až príliš dlho,“ znejú slová krásnej blondínky. Tvrdí, že sa čo najviac zameriava na to, aby dokázala byť nezávislá, avšak 15 minútami fyzioterapie týždenne, ktorú jej poskytuje štát, to je mimoriadne ťažké.

Mám pocit viny za to, že musím žiadať o podporu iných, avšak nemám zlomeninu nohy, ktorá sa vylieči za 6 týždňov,“ znejú slová Helen. Jej priateľ Simon Green organizuje sériu podujatí, aby vyzbieral peniaze a pomohol Helen získať intenzívnu fyzioterapeutickú liečbu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nat

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?