Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.08.2019 05:55 | Správy | Politika

Ministerka Kalavská sa postavila expremiérovi Ficovi: Demisia pre stopku reforme nemocníc?

Zdravotnícka reforma je v ohrození. Šéfka rezortu Andrea Kalavská (42) sa pri návrhu o rozdelení nemocníc vzoprela predsedovi Smeru Robertovi Ficovi (54).

 Na stredajšie rokovanie vlády nepredloží návrh ako ústavný, tak ako od nej požadoval expremiér, ale ako normálny zákon. Rozdiel je v tom, že v prípade ústavného zákona by museli počítať s hlasmi opozície a toľko skloňované možné rušenie niektorých oddelení nemocníc v jednotlivých mestách by nepadlo len na hlavu koalície. Smerácki poslanci tak zrejme reformu nepodporia a v prípade Kalavskej sa tak skloňuje aj slovo demisia. Kalavská sa ešte pred časom stretla s Ficom v straníckej centrále, odkiaľ odchádzala relatívne spokojná s tým, že urobí aj ústavnú verziu zákona o nemocniciach.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Teraz je všetko inak. Odmietavá reakcia odbornej verejnosti ministerku presvedčila, aby ho predložila v pôvodnej úprave. „Po niekoľkých dňoch práce sme napísali ústavný zákon, ktorý má dve strany a s ktorým sme neboli komfortní. Dostali sme aj 96 pripomienok, s ktorými sme museli súhlasiť, lebo sme si boli vedomí toho, čo nám vyčítali. Ale lepšie sme to nevedeli napísať,“ povedala Kalavská. Jej prekvapivý obrat rozhneval Fica, ktorý avizuje, že poslanecký klub smerákov za obyčajný zákon v parlamente nezahlasuje. „Ministerka Kalavská bola informovaná predsedom strany Smer-SD Robertom Ficom, že ak predloží návrh zákona o stratifikácii nemocníc obyčajným zákonom, poslanecký klub Smeru tento zákon nepodporí,“ vyhlásil hovorca strany Ján Mažgút. Premiér Peter Pellegrini konflikt medzi svojou podriadenou vo vláde a svojím nadriadeným v strane zatiaľ nechcel komentovať.

„K téme sa vyjadrí po rokovaní vlády v stredu,“ povedala premiérova hovorkyňa Patrícia Macíková s tým, že pre Pellegriniho je dôležitý výsledok, a nie forma. Premiér v minulosti označoval stratifikáciu nemocníc za svoju prioritu. Teraz to vyzerá, že pre nezhody Fica s Kalavskou zákon vôbec neprejde. Kalavská musela v pondelok čeliť aj otázkam o možnej demisii, keďže sama pred pár týždňami tvrdila, že reforma je pre ňu veľmi dôležitá. Priamo však neodpovedala. „Nechcem sa baviť o demisii. Pokiaľ sa bude dať, tak dlho to budem viesť v odbornej rovine a nebudem podmieňovať vytĺkaním politického kapitálu,“ skonštatovala.

 

Šéf Smeru začína mať v poslednom období problémy s disciplínou vo vlastných radoch. Prestávajú ho poslúchať vlastní ľudia. Po uniknutí správ, ktoré si medzi sebou vymieňali cez aplikáciu Threema Marián Kočner a Alena Zsuzsová a v ktorých sa Kočner chvastá svojím vplyvom a angažovanosťou v Smere, Fico adresoval výzvu na politickú zodpovednosť vplyvným ľuďom v štáte, aby zamedzili úniku informácií zo spisu. Ani tu sa však nedočkal podpory a chrbtom sa mu okrem generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, policajného prezidenta Milana Lučanského postavila dokonca aj jeho ministerka vnútra Denisa Saková. Na také niečo Fico nebol zvyknutý. V marci 2017 - vtedy premiér - Fico publikoval na sociálnej sieti pamätný telefonát, v ktorom kritizoval ozdravný plán bývalého riaditeľa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslava Kočana. Nepáčilo sa mu, že štátna poisťovňa chce šetriť na liekoch. Po Ficovej intervencii skončil plán v koši.

Čo navrhuje Kalavská

Stratifikácia - teda rozvrstvenie nemocníc - bude v praxi znamenať rušenie oddelení v nemocniach. Tie sa majú po novom rozdeliť do troch kategórií s tým, že v každej nemocnici by mali byť zachované len základné oddelenia a špecializované vyšetrenia sa budú robiť len v zdravotníckych zariadeniach vyšších kategórií. Centralizáciou niektorých výkonov chce ministerka zabezpečiť dostatočný počet potrebných zdrojov, sprofesionalizovať jednotlivé oddelenia, aby nedochádzalo k chybám a znížiť náklady. Zároveň by sa takýmto spôsobom malo v nemocniciach uvoľniť množsto lôžok, ktoré sa môžu využiť pri liečbe pacientov s chronickými ochoreniami.

Kto sa už vzoprel Ficovi

Otvoriť galériu
Šéf polície odmietol informácie o tom, že by bol, ako tvrdil Fico, na policajtov vyvíjaný politický nátlak v kauze Kuciak. „Hovoril som s vedením NAKA a ubezpečil som ich, že majú moju podporu a stojím za každým zákonným rozhodnutím policajtov,“ uviedol Lučanský s tým, že každý vyšetrovateľ je procesne samostatný, nad zákonnosťou drží ochrannú ruku prokurátor.

Otvoriť galériu
Fico vyzval tiež ministerku vnútra Denisu Sakovú, aby urobili poriadok, pokiaľ ide o orgány činné v trestnom konaní. Tá sa zastala svojich podriadených. „Nechajme orgány činné v trestnom konaní konať si svoju prácu,“ uviedla Saková.

Otvoriť galériu
Voči expremiérovej požiadavke sa ohradil aj Čižnár, ktorý považuje výzvy politikov z radov koalície či opozície za snahu o ovplyvňovanie orgánov činných v trestnom konaní.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, sita, Nový Čas, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
(ilustračné foto)
Kus žltého papiera vydražili za obrovskú sumu! Neuhádnete, čo je za tým
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Po nevídaných dažďoch vládla všade panika a strach.
FotoVáš Tip
Dubaj zasiahli najsilnejšie dažde za posledných 75 rokov: Chaosu a katastrofe čelia aj uviaznutí Slováci!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Nečakaná návšteva na Ukrajine! Aha, kto pricestoval do Kyjeva
(ilustračné foto)
Rusko spôsobilo na Ukrajine teror: Diali sa tam strašné veci! Hlásia množstvo obetí
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?