Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.08.2019 04:00 | Správy | Zahraničné správy

Nečakané odhalenie o pilotovi, ktorý pristál na poli: Hrdina je kapitánom iba rok

Hrdinský pilot Damir Jusupov (41) bol dlhé roky úradníkom. Pilotný preukaz získal len pred 6 rokmi a kapitánom je iba rok. Napriek tomu bravúrne zvládol núdzové pristátie na poli a zachránil životy 234 ľudí.

Damir Jusupov je pôvodom Tatár. Jeho otec bol pilotom vrtuľníka a aj on odmalička túžil po lietaní. Keď sa prvýkrát snažil stať pilotom, nevzali ho zo zdravotných dôvodov. Stal sa teda mestským úradníkom v Jekaterinburgu.

Svojho sna sa však nevzdal. Splnil si ho ako 32-ročný, keď začal študovať za pilota civilného letectva. Lietať začínal na dvojplošníkoch An-2. V roku 2013 získal pilotný preukaz a presedlal na prúdové dopravné lietadlá v spoločnosti Ural Airlines. Spočiatku bol druhým pilotom, pred rokom sa stal kapitánom Airbusu A321.

Otvoriť galériu
Nalietaných má 2 000 hodín. Núdzová situácia ho však nijak nezaskočila. Po nehode reportérom povedal, že na simulátore takýto prípad mnohokrát nacvičovali. „Boli sme mentálne i profesionálne pripravení. Máme simulátor v Jekaterinburgu v našej firemnej pilotnej škole. Vďaka získaným skúsenostiam sme boli schopní úspešne pristáť,“ povedal.

 

Takto to znie jednoducho, vo vzduchu to však bola poriadna dráma. Všetko sa zbehlo veľmi rýchlo. Krátko po štarte po zrážke s kŕdľom vtákov začal horieť ľavý motor. „Najprv sme sa rozhodli otočiť a pristáť na letisku. Potom som videl, že zlyháva aj druhý motor. Výkon motorov nebol dostatočný na to, aby sme pokračovali v lete, nestačil ani na udržanie výšky, ktorú sme vtedy mali – a tá nebola veľká. Nebol čas. Preto som sa rozhodol pristáť priamo pred seba,“ popísal stroho Damir Jusupov kritické okamihy.

Otvoriť galériu
Po dosadnutí v kukuričnom poli sa lietadlo chvíľu šmýkalo po bruchu a potom sa zastavilo. Posádka rýchlo dostala von pasažierov – čo tiež mnohokrát predtým nacvičovali. Posledný išiel kapitán. „Keď som po evakuácii pasažierov vystúpil aj ja, obišiel som lietadlo. Skontroloval som, aké sú škody a uistil som sa, že všetci sú v bezpečnej vzdialenosti. Potom som sa vrátil do kokpitu, kde som mal telefón a odtiaľ som zavolal svojej žene,“ uzavrel kapitán.

Mnohí ľudia ho označujú za hrdinu, ale on to vidí inak. „Úprimne? Vôbec sa necítim ako hrdina, pretože som urobil to, čo som musel: zachrániť lietadlo, cestujúcich a posádku,“ vraví. Jeho manželka Natalia, s ktorou majú dve deti, to prežívala emotívnejšie.

„Bola som v panike, v očiach som mala slzy. Naše malé dieťa sa ma snažilo upokojiť a vravelo: Mami, neplač!“ povedala Natalia Jusupová o telefonáte od manžela po havárii. Ruského pilota teraz prirovnávajú k Chesleymu Sullenbergerovi, ktorý v roku 2009 núdzovo pristál s lietadlom na rieke Hudson v New Yorku. Jeho lietadlo sa vtedy tiež krátko po štarte zrazilo s kŕdľom vtákov. Všetkých 155 cestujúcich vtedy prežilo.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, bar

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi