Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2008 13:14 | Správy | Domáce správy

SNP: Ľudovít Šramko nemal strach z ničoho, ani z komunistov

BRATISLAVA - Plukovník vo výslužbe Ľudovít Šramko sa počas SNP nebál pozerať do hlavní tankov.

Po vpáde sovietskych vojsk na územie Československa v roku 1968 sa nebál dokonca ani hovoriť pravdu komunistom. Bývalý stíhací pilot, ktorý prežil v 2. svetovej vojne pád lietadla i strelné poranenie, prežíval po udalostiach z konca šesťdesiatych rokov ťažké chvíle.

"Slúžil som v Malackách, na letisku Kuchyňa. Na jednom, aj na druhom konci dráhy boli tanky a museli sme robiť to, čo bolo od vtedajšieho velenia, (sovietskych) okupačných vojsk nariadené,“ uviedol. To, že ho po udalostiach z roku 1968 vyhodili zo strany, aj keď nebol žiadny funkcionár, mu až tak nevadilo.

Keď ho však chceli vylúčiť z armády povedal si svoje. "Bol som v Prahe, bola tam nejaká previerková záležitosť a tam mi jeden vtedajší súdruh oznámil, že mi hrozí prepustenie z armády. Ja som tam tak buchol na stôl, že všetci tí, nechcem hovoriť páprdovia vyšli von na chodbu, že čo sa to deje. Hovorím: 'Ja keď som sa nebál pozrieť do hlavní tankov v Slovenskom národnom povstaní, tak sa nebudem báť povedať pravdu do očí aj vám! Aj keď ma už prepustíte, tak dobre‘. Ale neurobili to,“ spresnil najskôr so zdvihnutým hlasom, neskôr s úsmevom Šramko.

O vyše dve desaťročia skôr, keď vypuklo Slovenské národné povstanie, slúžil v Piešťanoch ako poručík. "Spolu s kapitánom Haluzickým a nadporučíkom Drozdom, všetci už pomreli, sme organizovali odchod celej piešťanskej posádky, kde boli letci, do povstania,“ uviedol. Ako spresnil, 29. augusta boli všetky hangáre zavreté a lietadlá mali vypustené palivo.

Všetkým pilotom, vrátane pilotov tylového zabezpečenia, povedali, že idú do Povstania, ale musia počítať s tým, že budú bojovať ako vojaci. "My sme jednoznačne celá posádka piešťanská, bez jedného mrknutia oka, všetci šli,“ prezradil Šramko, z ktorého sa stal veliteľ pešej čaty. Letcov, ako samostatnú jednotku nasadili v Novej Bani a v okolí.

"Prvú noc som prežil v Badíne, v lese pod stanom a hneď na druhý deň nás nasadili ako organizovanú jednotku podľa pokynov velenia z Banskej Bystrice,“ priznal. V priebehu bojov ho pri prevoze munície aj postrelili. "Bol som v Novákoch pre muníciu s deviatimi nákladnými autami, čo bol
jediný spôsob ako ju dostať z tohto skladu. Po jeho okraji sa bojovalo, praskali mínomety, no napriek tomu sa mi ešte do siedmich vozidiel podarilo naložiť muníciu,“ spresnil Šramko.

Pri odchode síce sedem vozidiel prešlo, no posledným dvom sa to už nepodarilo. Šramko sedel v jednom z nich. "Išli sme proti frontu a práve vtedy útočili nemecké tanky. Jeden z nich, boli v ňom takzvaní desanti, to znamená, že vystúpili von a samopalmi, kto sa hýbal, všetko kosili. Ja som to vtedy dostal do ľavého pleca. Našťastie to bolo ľahké zranenie a úloha bola splnená. Poslednú muníciu, ktorú bolo možné v tom čase z tohto skladu získať som previezol do Martina,“ tešil sa plukovník vo výslužbe.

Napriek všetkým bojom a ohrozeniu života, mal na otázku, či mal niekedy strach iba jednu odpoveď. "Strach ... ja som pôvodne stíhací pilot v 2. svetovej vojne. Veľmi ťažkú haváriu som mal, našťastie to nezačalo horieť. Vojak ... zo dňa na deň žijeme, večer sme si zaspievali, keď sme boli ďaleko od domova a spomínali pri harmonike,“ dodal Šramko.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V seriáli Výnimočná Nikol dostáva do kolien ľudí svojím humorom.
Foto
Pauhofová prehovorila o svojom NÁVRATE z materskej: Ako zvláda pracovný kolotoč!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Čína a USA sú na nože! Posielajú si drsné odkazy, situácia sa zhoršuje: Čo je za tým?
ilustračné foto
Tretia svetová vojna?! Ukrajinský premiér varuje: Ak ich krajina nebude chránená, tak...
Český spevák Tomáš Hajíček havaroval na motorke.
Spevák známej českej kapely HAVAROVAL na motorke: Je vo vážnom stave
Na snímke slovenský hokejový reprezentant Michal Krištof počas tréningu.
Agent Krištofa páli do Slovákov: Plaťte im ako v KHL a budú hrať doma!
Ilustračné foto
Krádež na železničnej stanici v Humennom: Skupina mužov podliezla plot a začali rabovať!
Voda siahala do takej výšky, že takmer úplne zaplavila vozidlá, ktoré boli na cestách.
Foto
Katastrofálne záplavy v Dubaji: Sú za tým lietadlá rozprašujúce chemikálie?! Šokujúce zistenia
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie Beňa.
Aktualizované
Šutaj Eštok reaguje na zadržanie bývalého námestníka riaditeľa SIS Beňa: Čoho sa mal dopustiť?
ÚVZ SR upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov, nachádzajú sa medzi nimi aj známe značky.
Foto
ÚVZ varuje pred nebezpečnou kozmetikou: Ide aj o obľúbené značky! Ak ich máte doma, vyhoďte ich
Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo).
Poľský prezident sa stretol s Trumpom: Zvláštne, čo povedal!
Manželia Csémiovci mali spolu pekný vzťah.
FotoVáš Tip
Poradca Šutaja Eštoka sa ukázal na verejnosti: Prvá fotka od záhadnej smrti manželky!
Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk