Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.08.2019 21:20 | Prominenti | Domáci Prominenti

Zomrel spevák Ďuďo († 46) zo skupiny Hex: Svoj statočný boj nakoniec prehral

Tak veľmi chcel žiť... Ťažko chorý spevák a zakladateľ skupiny Hex Peter Dudák († 46) zvádzal nerovný boj s rakovinou pankreasu. Žiaľ, fanúšikov skupiny v stredu zasiahla smutná správa. Ďuďo podľa informácií Nového Času svoj najťažší boj v živote prehral.

O jeho trápení dlho vedeli iba najbližší. Zvesti o Ďuďovej chorobe prenikli na verejnosť v októbri minulého roka a postupne sa prejavovali aj na jeho pochudnutej postave. O mesiac neskôr sa spolu s kolegami z kapely objavil v rádiu, kde síce na rozdiel od ostatných sedel na stoličke, ale na budúcnosť sa pozeral optimisticky.

Fotogaléria
16
fotiek v galérii

„V lete som absolvoval operáciu a následne rekonvalescenciu. Teraz podstupujem liečbu onkologického ochorenia, postupne sa dostávam do formy a začínam koncertovať s kapelou,“ priznal minulý rok v novembri spevák a o svojej ťažkosti odvtedy nehovoril. Rovnako jeho zdravotný stav nekomentovala ani kapela. Správu o úmrtí Denníku N potvrdil člen skupiny Tomáš „Yxo“ Dohňanský.

Spevák, autor hudby a producent Peter Dudák mal hudobné vzdelanie. Od šiestich rokov sa učil hrať na klavír a vyštudoval Vysokú školu múzických umení. S kapelou v tomto roku oslavoval 30 rokov na hudobnej scéne.

"S Ďuďom sme boli medzi siedmou a ôsmou triedou v pionierskom tábore. Vtedy strašne fičala Tublatanka a my sme si hovorili, že by sme aj my mali založiť kapelu. Tak vznikla skupina Hexenšus, a neskôr, keď sme to začali brať trochu vážnejšie, tak sme to skrátili na Hex, aby to lepšie vyniklo," spomínal začiatkom leta Tomáš "Yxo" Dohňanský. "Pre mňa bol dôležitý moment v prvej triede na gymnáziu, kedy sme boli na výlete vo vtedy ešte východnom Nemecku a tam som po prvýkrát počul skupinu Cure. A doniesol som si odtiaľ nahratú kazetu. Tým sa zmenil môj hudobný vkus, ktorý som priniesol aj do našej tvorby. Rád si spomínam na revolučné mesiace, kedy sme nacvičovali náš prvý koncert v tejto zostave," povedal vtedy Peter "Ďuďo" Dudák.

Začiatky Hexu sú totožné s nástupom demokracie na Slovensku. Práve v roku 1989 začali skúšať. Členom skupiny, vtedy ešte študentom, tak prišlo vhod, že sa v novembri 1989 veľmi nechodilo do školy. Voľný čas využili na nácviky. Prvý koncert odohrali Hex 17. februára 1990 v bratislavskej Petržalke. Odvtedy má kapela za sebou tisícky koncertov, desiatky úspešných hitov, deväť štúdiových, dva výberové albumy a získala mnohé významné hudobné ceny. Zloženie kapely sa nezmenilo, tvorili ju Peter "Ďuďo" Dudák, spev, gitara, klávesy, Martin "Fefe" Žúži, gitara, Tomáš "Yxo" Dohňanský, basová gitara a Tibor "Tybyke" Szabados, bicie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: voj, TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene