Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.08.2019 17:10 | Správy | Domáce správy

Dlhotrvajúce zrážky spôsobili problémy: Ktoré obce bojujú s povodňami a kde platí výstraha?

V obci Kapušany v okrese Prešov v stredu vyhlásili tretí stupeň povodňovej aktivity.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Dôvodom bola stúpajúca hladina riek a nepriaznivá meteorologická prognóza. "Situáciu priebežne monitorujeme. Toky riek v obci neklesajú. Bol vyliaty potok Ladianka, čo spôsobilo zaliatie pivníc rodinných domov, ako aj domov. Protipovodňové valy sú premočené," uviedol predseda krízového štábu obce Kapušany Peter Palovič.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu výstrahu pred dažďom pre územie stredného, časť západného a východného Slovenska. SHMÚ vydal tiež výstrahu pred vetrom, dotýka sa južných oblastí východu Slovenska. Pre väčšinu okresov vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa s platnosťou do 20.00 h. Pre zvyšné okresy platí výstraha prvého stupňa, ktorá zahŕňa aj územia Nitrianskeho a Trenčianskeho kraja.

Obce Babie a Pavlovce vo Vranovskom okrese bojujú s povodňou

Následkom prívalových dažďov, ktoré na severovýchode Slovenska trvajú od utorka (13. 8.) večera, je v dvoch obciach okresu Vranov nad Topľou vyhlásená povodňová aktivita. V obci Babie je to druhý stupeň, v Pavlovciach tretí stupeň povodňovej aktivity. TASR o tom informoval vedúci odboru krízového riadenia vranovského okresného úradu Pavol Molčan.

 

Prívalové dažde napáchali v obci Pavlovce podľa jeho slov hneď niekoľko škôd. Došlo tu k zaplaveniu rodinných domov, zničeniu 200 metrov miestnej komunikácie. Podmylo a poškodilo tu i cestu III. triedy, bola narušená statika mosta cez Medziansky potok. Miestne komunikácie sú pokryté nánosmi bahna.

V obci Babie sa pasujú s podmytou a poškodenou cestou III. triedy, poškodenou krajnicou na miestnej komunikácii i s nánosmi bahna na nej a upchatými priepustmi. Ako Molčan ďalej uviedol, dažde tiež poškodili reguláciu miestneho potoka a zaplavili studňu pri materskej škole.

Podľa Molčanových slov odbor krízového riadenia nepretržite monitoruje situáciu v celom okrese, poskytuje metodickú pomoc starostom obcí a súčinnosť pri vykonávaní záchranných prác v obciach postihnutých povodňou.

Dážď na východnom Slovensku spôsobil vybreženie niekoľkých tokov

Pre dlhotrvajúce zrážky došlo v stredu na východnom Slovensku k vybreženiu niekoľkých vodných tokov. Pre TASR to povedal hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Marián Bocák.

Ako spresnil, k vybreženiu vodného toku Ladianka došlo v dolnej časti katastrálneho územia obce Lada v okrese Prešov. Voda zaplavila polia aj futbalové ihrisko. Starosta obce dopoludnia vyhlásil druhý stupeň povodňovej aktivity.

Tretí stupeň v stredu vyhlásila obec Pavlovce v okrese Vranov nad Topľou. "Vplyvom zrážkovej činnosti a povrchového odtoku došlo k vzostupu hladiny vody na toku s následným vybrežením," uviedol Bocák. Vybreženie vodného toku Sekčov vplyvom zrážok eviduje obec Fintice, ktorá rovnako vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity.

Povodňovú aktivitu v Košickom kraji od utorkového (13. 8.) večera vyhlásila jedna obec, a to Kobeliarovo v okrese Rožňava. Kým v noci na stredu išlo o tretí stupeň povodňovej aktivity, dopoludnia ho znížili. "Majú poškodené nejaké mosty a reguláciu miestneho Kobeliarskeho potoka. Museli tiež odstrániť nánosy bahna z komunikácií," povedala pre TASR Ingrid Lucová z odboru krízového riadenia Okresného úradu Rožňava.

V rámci východného Slovenska hladiny zodpovedajúce prvému z troch stupňov povodňovej aktivity prekračujú v okrese Košice - okolie tok Hornádu, a to vo vodomernej stanici Kysak, tok Torysy v Košických Oľšanoch a tok Olšavy v Bohdanovciach. Ide aj o tok Radomky v okrese Svidník vo vodomernej stanici Giraltovce. Uvádza to Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webovej stránke. "Prekročenie hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity neznamená, že stupeň povodňovej aktivity bol na toku vyhlásený," pripomína.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich
Na snímke predseda Výboru Národnej rady SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolf Huliak (SNS).
Fajčenie v kancelárii parlamentu! SaS podá návrh na odvolanie Huliaka
Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní