Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2019 23:12 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Sexuálny škandál operného speváka Placida Dominga: Kauza si už vypýtala svoju prvú daň

Filadelfský orchester zrušil pozvanie pre slávneho operného speváka Plácida Dominga (78), ktorý mal 18. septembra spievať na slávnostnom otvorení jeho koncertnej sezóny. Napísal to v utorok španielsky denník El País.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Denník pripomenul, že ide zatiaľ o prvé zrušené účinkovanie Dominga v novej sezóne odvtedy, ako sa objavila správa, že ho deväť žien obvinilo zo sexuálneho obťažovania. Na tieto obvinenia reagovala aj Opera Los Angeles (LA Opera), kde španielsky tenorista pôsobí ako generálny riaditeľ.

LA Opera chce najať advokáta z externého prostredia, aby prešetril obvinenia vznesené voči Domingovi. Oddelenie pre ľudské zdroje LA Opery ubezpečilo, že v tejto kauze bude postupovať v súlade so zaužívanými internými postupmi. V texte vyhlásenia LA Opery sa súčasne oceňuje Domingova práca v čele tejto inštitúcie. "Plácido Domingo bol v živote LA Opery tvorivou a dynamickou silou, pričom v umeleckom prostredí Los Angeles pôsobí viac ako tri desaťročia".

Domingovo účinkovanie na Salzburskom hudobnom festivale medzičasom v utorok potvrdila jeho prezidentka Helga Rabl-Stadlerová. Uviedla, že Domingo bude spievať v opere Luisa Miller od Giuseppeho Verdiho, a to 25. a 31. augusta. Rabl-Stadlerová pred novinármi spresnila, že Plácida Dominga pozná "už viac ako 25 rokov". Dodala, že od začiatku na ňu okrem svojich umeleckých schopností zapôsobil aj úctivým správaním sa ku všetkým pracovníkom festivalu. Domingo podľa nej "pozná všetkých po mene - od vrátnika po sekretára (festivalu) a vždy ďakuje aj za tú najmenšiu pomoc." Spresnila, že "keby sa obvinenia proti nemu vyskytli aj v sídle festivalu" v Salzburgu, určite by o tom vedela.

 

Agentúra AP v utorok zverejnila správu, že deväť žien - osem speváčok a jedna tanečnica - obviňuje tenoristu zo sexuálneho obťažovania. K jednotlivým prípadom malo dôjsť v priebehu uplynulých 30 rokov - od začiatku 80. rokov 20. storočia. Jedna zo žien tvrdí, že Domingo dal svoju ruku pod jej šaty, ďalším trom vnútil svoje bozky. Ženy uviedli, že spevák sa dopustil aj ďalších nevhodných gest, napríklad im pri obede položil ruku na koleno. Sedem z deviatich žien obviňujúcich Dominga uviedlo pre agentúru AP, že na ich kariéru malo nepriaznivý vplyv, keď odmietli jeho milostné návrhy. Niektoré dokonca povedali, že úlohy, ktoré im sľúbil, nikdy nedostali, lebo s ním už nemohli spolupracovať.

Všetky ženy boli v čase údajného obťažovania veľmi mladé, na začiatku svojej umeleckej kariéry. Domingo označil tieto obvinenia za "mimoriadne bolestné a nepresne vykreslené". Dodal: "Bol som presvedčený, že všetky moje kontakty aj vzťahy boli vždy vítané a dobrovoľné." Uznal tiež, že "dnešné normy a štandardy sú veľmi odlišné od minulosti". Dodal, že mal "šťastie a česť" pôsobiť v opere viac ako 50 rokov, a uviedol, že sa bude aj naďalej držať "najvyššieho štandardu."

Plácido Domingo, pochádzajúci zo Španielska, bol jedným z najuznávanejších tenoristov 20. storočia. Aj neopernému publiku sa stal známym, keď spolu s Lucianom Pavarottim a Josém Carrerasom spoločne vystupovali na koncertoch, na ktorých často účinkovali i hviezdy populárnej hudby. V posledných rokoch sa hlas speváka, ktorý roky žije v manželskom zväzku, zmenil na barytón. Domingo vytvoril viac ako 100 albumov a získal 14 prestížnych ocenení Grammy. Začiatkom tohto roka absolvoval svoje štvortisíce vystúpenie v kariére trvajúcej viac ako 60 rokov. Väčšinu svojej kariéry strávil v Spojených štátoch, kde neskôr pôsobil ako generálny riaditeľ Opery Los Angeles.

Podozrenia na Domingovu adresu sú najnovšie zo série obvinení zo sexuálneho obťažovania či nevhodného správania, ktoré ich obete vznášajú voči osobnostiam z oblasti kultúry a šoubiznisu. Tieto kauzy položili základ celosvetovému hnutiu známemu ako #MeToo apelujúcemu na ženy, aby podali svedectvo o nevhodnom správaní, ktorému boli vystavené.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO