Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.08.2019 01:00 | Správy | Servis | Trh práce

Veľká analýza platov na Slovensku: V akom veku zarábame najviac

Máte okolo štyridsiatky a zarábate viac ako kedykoľvek predtým? Vyzerá to tak, že práve vaša generácia je tá najúspešnejšia.

Analytici Tatra banky skúmali štatistické údaje o štruktúre miezd a dospeli k zaujímavej hypotéze. Ako sa vyvíja výška platu s vekom? A ako veľmi záleží na vzdelaní? Najvyššia mzda „starne“ spolu s jednou generáciou. Kým v roku 2008 ju mali Slováci vo veku 30 - 34 rokov, vlani to boli 35- až 39-roční a 40- až 45-roční. Zdá sa, že práve generácia dnešných štyridsiatnikov naplno profitovala z transformácie ekonomiky. „Ľudia, ktorí majú dnes 40 - 45 rokov, mali v roku 1998, keď sme na Slovensku spustili rozsiahle a aj bolestivé ekonomické reformy, 20 - 25 rokov a práve začínali svoju kariéru,“ hovorí ekonomický analytik Tatra banky Tibor Lörincz.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Lojalita a stabilita

„Aktuálne sa najvyššia mzda naozaj posúva s jednou generáciou zamestnancov, ktorá reprezentuje ľudí s vysokou mierou nasadenia, angažovanosti a postupu v kariérnom rebríčku,“ reaguje manažérka Jana Mesárová z personálnej spoločnosti Manuvia. Zamestnávateľom podľa nej ponúkajú nielen skúsenosti a odbornosť, ale aj lojalitu a stabilitu - na rozdiel od mladších ročníkov. Otázkou je, či na základe takéhoto vývoja možno predpokladať, že o desať rokov by u nás mohli najlepšie zarábať päťdesiatnici. Analytik si myslí, že áno, Mesárová nie. „Nepredpokladám, že najvyššia mzda bude starnúť ďalej s tou istou generáciou, a to najmä pre dravosť mladších ročníkov či nástup IT technológií, ktoré si vyžadujú ľudí z oblasti, ktorá je známa vyššími mzdami,“ dodáva Mesárová.

 

 Na západe si najviac cenia skúsenosti

Tibor Lörincz, ekonomický analytik Tatra banky

Krivka, akú má Slovensko, je nezvyčajná. V západných krajinách Európskej únie je pravidlom, že príjem dosahuje vrchol niekde v intervale 55 - 64 rokov. Po čase, pravdepodobne o 15 - 20 rokov, by takýto tvar krivky malo dosiahnuť aj Slovensko.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času
 

 

Firmy zľavujú z požiadaviek

Jana Mesárová, manažérka spoločnosti Manuvia

V rámci Slovenska rástli mzdy počas posledných rokov výraznejšie ako produktivita práce. Ľudia so základným vzdelaním sa vedia ľahšie uplatniť na trhu práce ako v pokrízových rokoch. Súvisí to najmä s nedostatkom disponibilnej pracovnej sily na Slovensku, stále sa znižujúcou mierou nezamestnanosti a so znižovaním požiadaviek zamestnávateľov na nekvalifikované pozície vo výrobe. V neposlednom rade k zvýšeniu miezd ľudí so základným vzdelaním prispelo aj zvyšovanie minimálnej mzdy a zákonných príplatkov. S vyšším stupňom vzdelania si aj zamestnávatelia viac vyberajú a trh produkuje viac ľudí s vysokoškolským vzdelaním, ktorí sa uplatnia aj na pracovných pozíciách, kde by postačovalo stredoškolské vzdelanie.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

 

Muži stále zarábajú o 20 % viac

Nie je nič nové, že medzi priemernými mzdami mužov a žien je značný rozdiel. Horšie je, že v priebehu času sa v podstate nezmenil. Kým v roku 2008 muži zarábali v priemere o 24 % viac ako ženy, v roku 2013 o 22,5 % a vlani o 22,1 %.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jozef Čavojec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu