Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.08.2019 08:00 | Tip od Vás | Slovensko

Odborníci na vodiace psy varujú pred nebezpečenstvom: Zdanlivo nevinnou vecou môžete ublížiť nevidiacim!

Slogan Nekŕmte nás, pracujeme! je mottom kampane, pomocou ktorej chcú nevidiaci naučiť ľudí, ako sa majú správne správať k ich vodiacim psom. Psy v postroji, ktoré oddane vedú svojho pána, často vzbudzujú sympatie a okoloidúci sa ich neraz snažia pohladkať, alebo dokonca kŕmiť.

Neuvedomujú si pritom, že nevidiaceho tak môžu dostať do veľmi nebezpečnej situácie. Podľa Kataríny Štulajterovej z Výcvikovej školy pre vodiace a asistenčné psy sú vodiace zvieratá v postroji maximálne sústredené na svoju prácu. Akékoľvek vyrušenie môže spôsobiť, že si nevšimnú prekážku alebo koniec chodníka a svojho majiteľa tak vystavia riziku pádu alebo dopravnej nehody.

„Naše psíky sú veľmi milé a vyzerajú byť priateľské, takže ľudia často neodolajú tomu, aby sa im prihovorili alebo ich pohladkali. Ale keď ich niekto okrikuje alebo hladká, tak ich vyruší a potom sa môže stať niečo, čo klienta naozaj ohrozí. Takéto veci rozhodne netreba robiť, prípadne sa najprv treba spýtať majiteľa psa,“ vysvetlila Štulajterová.

Otvoriť galériu
Negatívne skúsenosti majú viacerí majitelia vodiacich psov. „Často sa mi stáva, že idem prejsť cez zebru, a zrazu ma chytí za ruku pán a ide ma previesť. Musím mu slušne povedať, že pes mi pomôže a on mi svojou snahou toho psa mätie. Alebo mi pes označí schody a ľudia mi hovoria, že môžem ísť, ale ja viem, že musím postáť. Často sa mi stáva, že chcú psa, keď je v postroji, hladkať, tak im hneď poviem, že nemôžu, pretože pracuje. Ale niektorí už vedia, že to nemajú robiť, pretože občas počujeme mamičky, ako hovoria svojim deťom, že psík sa nehladká, lebo pomáha tete,“ hovorí o svojich skúsenostiach Eva Kaletová.

Nevidiacim sa dokonca stáva, že niektorí ľudia sa pokúšajú vodiaceho psa kŕmiť. Podľa Štulajterovej v takom prípade hrozí, že psa môžu celkom pokaziť a zmariť tak dlhé týždne jeho špeciálneho výcviku. „Jednej našej klientke v električke kŕmili jej psa rožkami. Ten pes si potom na to rýchlo navykne. My ich trénujeme na to, aby neňuchali, nebehali, nejedli to, čo nájdu na ulici, a keď verejnosť toho psa pokazí, tak nevidiaci má problém skontrolovať, či psík ide presne alebo sa obzerá po nejakom jedle,“ povedala Štulajterová.

 

Jej slová potvrdila aj majiteľka vodiaceho psa Eva Barániková. „Naozaj to kŕmenie a hladkanie psa na verejnosti je veľmi rušivé. Mám s tým, žiaľ, skúsenosti. Ja mám do istej miery aj zrakovú kontrolu, ale človek, ktorý vôbec nevidí, veľmi ťažko identifikuje, prečo ho pes ťahá niekam inam, ako je zvyknutý, iba preto, lebo mu niekto núka niečo na jedenie. Takže apelujeme na ľudí, aby takéto veci nerobili,“ zdôraznila Barániková.

Podľa cvičiteľov psov si verejnosť musí uvedomiť, že vodiace zvieratá nie sú domáci miláčikovia ani roboty. „Sú to živé tvory, ktoré musia s nevidiacim spolupracovať. Nie je to tak, že by pes bol automat, ktorý sa zapne a zavedie klienta priamo do práce. Ten nevidiaci musí ovládať trasu, ktorou chce ísť, a dáva psovi povely. Dôležité je, že pes zastavuje napríklad na schodoch, na okrajoch, pri terénnych prekážkach a vie aj vyhľadať zastávku, smetiak alebo lavičku na sedenie. Je to pre neho práca, pri ktorej musí byť maximálne koncentrovaný, preto by ľudia vodiaceho psa v postroji v žiadnom prípade nemali oslovovať, hladkať, alebo nebodaj kŕmiť,“ pripomenula Štulajterová.

{{ question.text }} *
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí