Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2019 11:25 | Správy | Domáce správy

Nahnevaní rodičia uspeli: Ombudsmanka sa bude zaoberať poplatkami za deti v škôlkach

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová sa bude zaoberať odlišnými poplatkami za deti v materských školách na základe ich trvalého pobytu.

S problémom sa na ňu obrátili rodičia dotknutých detí. Ombudsmanka preto požiadala o stanovisko mestskú časť Bratislava-Petržalka, Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR a tiež Generálnu prokuratúru SR, ktorá nepovažuje poplatky na základe trvalého pobytu za diskriminačné. Informovala o tom na sociálnej sieti.

"Rodičia nesúhlasia s tým, že sumy sú výrazne rozdielne a líšia sa len na základe miesta trvalého pobytu detí. Pri preskúmavaní podnetu som sa stretla s problémom odlišného postoja viacerých inštitúcií k ústavnej akceptovateľnosti takejto právnej úpravy," uviedla Patakyová. Stanovisko zaujme po doručení vyjadrení a ich vyhodnotení.

"Zvážim aj uplatnenie svojich ďalších kompetencií vrátane možnosti iniciovať konanie o súlade právnych predpisov na Ústavnom súde SR," povedala ombudsmanka.

 

Združenie miest a obcí požiadalo Generálnu prokuratúru SR o stanovisko v dôsledku rozdielneho názoru MŠVVaŠ SR pri určovaní výšky mesačného príspevku zákonného zástupcu so zohľadnením trvalého bydliska. Generálna prokuratúra tvrdí, že o diskrimináciu v tomto prípade nejde.

Téma rozdielnych poplatkov za škôlku podľa trvalého bydliska rezonovala v nedávnom období i prostredníctvom medializovaných prípadov z bratislavských mestských častí Petržalka a Staré Mesto. Poslanci najväčšej bratislavskej mestskej časti 25. júna rozhodli o tom, že rodičia bez trvalého pobytu v mestskej časti budú za škôlku platiť od novembra 2019 mesačne 100 eur, pre miestnych zostane poplatok v doterajšej výške 30 eur. Aj nerezidenti však môžu požiadať o 70-percentnú zľavu.

Podobnú úpravu vo svojom všeobecnom záväznom nariadení prijali aj poslanci Starého Mesta. Podľa ich rozhodnutia budú rodičia s trvalým pobytom v Starom Mesto dlhšom ako jeden rok platiť mesačne 45 eur, ostatní 90 eur. Rozhodnutia, ktoré vyvolali búrlivú diskusiu, vychádzajú z problému nedostatočných kapacít predškolských zariadení a snahy zabezpečiť prijatie čo najväčšieho počtu detí s trvalým pobytom v danej mestskej časti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!