Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2019 08:45 | Šport | Cyklistika
FotoVideo

Cyklistický svet oplakáva smrť mladého pretekára († 22): Po etape zrušili dekorovanie najlepších!

Štyridsiaty ôsmy kilometer pred cieľom 3. etapy Okolo Poľska sa čiernymi písmenami zapíše do 76-ročnej histórie týchto pretekov.

Mladý Belgičan Bjorg Lambrecht († 22) z neznámeho dôvodu zišiel z cesty na mieste, kde bola priekopa a tvrdo narazil do betónového priepustu. Zasiahnutá bola hlava, trup, hrudník aj brušná dutina. Náraz bol taký tvrdý, že mu spôsobil zástavu srdca aj dýchacích ciest.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

"Resuscitovali sme ho priamo na mieste. Snažili sme sa urobiť všetko, čo bolo v našich silách. Preprava vrtuľníkom nebola možná, a tak bol prevezený našou ambulanciou do nemocnice v Rybníku. Smeroval ihneď na operačný stôl, lenže tam zomrel na následky ťažkého poranenia hrudníka a brucha. Bolo tam aj krvácanie zo sleziny a pečene, k tomu pneumotorax hrudníka. Nemali sme šancu ho zachrániť. Nikdy som nič podobné nezažil a to som na pretekoch Okolo Poľska čosi najazdil," opísal smutné okamihy lekár pretekov Ryszard Wisniewski na športovom webe Sport.pl.

Víťazom etapy sa stal Nemec Pascal Ackermann z tímu Bora-Hansgrohe, ktorý si poistil aj pozíciu lídra pretekov, ale organizátori operatívne zrušili slávnostnú ceremóniu odovzdávania dresov. "Nebol to pád v stokilometrovej rýchlosti v zjazde z kopca, čo sa občas stáva. On zišiel z neznámeho dôvodu z obyčajnej širokej cesty. Cyklistika je šport, v ktorom riskujete veľa. Je mi to veľmi ľúto," uviedol riaditeľ pretekov Okolo Poľska Czeslaw Lang. K ďalšiemu pokračovaniu podotkol: "Naše podujatie určite bude pokračovať, ale dnes sme zrušili dekorovanie najlepších. Takto sme si uctili pamiatku Bjorga Lambrechta. Keď sme sa to všetci dozvedeli, šťastná atmosféra v cieli bola razom preč. Navždy si budeme všetci pamätať, že cyklista menom Bjorg Lambrecht súťažil na našich pretekoch a vo veku 22 rokov tu ukončil svoj život."

 

Medzi prvými cyklistami, ktorí prejavili kondolenciu, bol skúsený nemecký šprintér André Greipel. "Odpočívaj v pokoji Zápalková škatuľka. Nemôžem uveriť, aký tragický dokáže byť náš šport. Všetky moje myšlienky sú s Bjorgovou rodinou," napísal Greipel na twitteri.

Pridal sa aj Lambrechtov krajan a až doteraz tímový kolega z Lotto-Soudal Tiesj Benoot. "Mladý a tvrdo pracujúci talentovaný pretekár a najmä super chlapec. Budeš mi chýbať Zápalková škatuľka. Odpočívaj v pokoji kamarát môj," vyznal sa z pocitov vlaňajší víťaz talianskej klasiky Strade Bianche.

K nesmiernej tragédii sa vyjadrili medzi prvými aj belgickí novinári na pretekoch Okolo Poľska. "Je to obrovská strata pre tím Lotto-Soudal aj celú belgickú cyklistiku. Boli sme všetci v eufórii po štvrtom etapovom triumfe na záver Tour de France na Elyzejských poliach a osem dní neskôr roníme slzy. Tento chlapec mal byť budúcnosť belgickej cyklistiky," uviedol televízny komentátor Michel Wuyts na portáli sporza.be. "Spoločne s Remcom Evenepoelom a Jasperom Philipsenom bol práve Lambrecht jedným z troch pilierov, na ktorých mala stáť belgická cyklistia v ďalších rokoch. Bol výborný vrchár, explozívny v kopcoch, ale aj s dobrým šprintérskym záverom. Na svoj vek bol zrelý pretekár a budúcnosťo tímu Lotto-Soudal," pridal sa rozhlasový reportér Carl Berteele.

Svoj obrovský potenciál Bjorg Lambrecht viackrát stihol dokázať okrem juniorskej kategórii aj medzi dospelými. Na prestížnych jednorazových pretekoch Amstel Gold Race skončil tento rok šiesty a o tri dni neskôr na ďalšej jarnej klasike Valónský šíp finišoval dokonca ešte o dve priečky lepšie. V tradičnej generálke cyklistov pred Tour de France, na podujatí Critérium du Dauphiné, jednoznačným spôsobom získal biely dres pre jazdca do 25 rokov. Ďalšie vynikajúce výsledky vo svojej kariére už nepridá.

Úprimnú sústrasť rodine a kolegom vzdali na sociálnych sieťach aj mnohí ďalší cyklisti a funkcionári. "Zničujúce správy. Moje myšlienky sú s Bjorgovou rodinou a priateľmi. Je to také smutné," napísal víťaz Tour de France 2018 Geraint Thomas. "Neskutočne smutný deň pre cyklistiku. Naše myšlienky sú s rodinou, priateľmi, kolegami a všetkými, ktorých sa dotkla táto tragická správa. RIP Bjorg!" uviedli predstavitelia tímu CCC. "Dnes nemôžeme hovoriť o ničom inom, len o tragickej smrti Bjorga Lambrechta. Rodine i priateľom želám veľa síl, som s vami," napísal Kolumbijčan Fernando Gaviria. "Veľmi smutný deň tu v Poľsku i v celom cyklistickom svete. Naše myšlienky a súcit sú s rodinou, priateľmi a tímovými kolegami Bjorga Lambrechta. Odpočívaj v pokoji. Nech tvoja hviezda žiari tak jasne, ako si žiaril v cyklistike," pridal sa Brit Mark Cavendish.

Organizátori sa v reakcii na tragédiu rozhodli neutralizovať utorňajšiu 4. etapu. "Organizátori, jury a tímy sa tak rozhodli, aby sme vzdali úctu Bjorgovi. Etapu sme skrátili na 133,7 km a záverečný okruh bude len jeden. Akékoľvek ďalšie rozhodnutia o utorňajšej etape budeme komunikovať po dohode s tímom Lotto-Soudal," píše sa vo vyhlásení organizátorov, ktorí zároveň zrušili všetky sprievodné akcie vrátane detských pretekov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, SITA, juk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt