Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2019 06:15 | Správy | Zahraničné správy

USA chcú v Ázii rozmiestniť rakety, odveta prišla hneď: Ostré slová od čínskej vlády

Čína varovala Spojené štáty pred rozmiestnením rakiet stredného doletu v Ázii a Tichomorí a vyzvala amerických spojencov v regióne, najmä Japonsko, Južnú Kóreu a Austráliu, k opatrnosti.

Pentagon podľa svojho šéfa plánuje rozmiestniť tieto rakety v Ázii v priebehu mesiacov. "Čína nezostane ľahostajná a bude nútená prijať odvetné opatrenia, ak Spojené štáty v tomto regióne rozmiestnia rakety stredného doletu odpaľované zo zeme," vyhlásil pred novinármi generálny riaditeľ odboru kontroly zbrojenia ministerstva zahraničia Fu Čchung.

Americký minister obrany Mark Esper v sobotu uviedol, že by podporil skoré rozmiestnenie rakiet stredného doletu v Ázii. "Áno, chcel by som to urobiť," odpovedal Esper na otázku novinárov, či by Pentagon podporil rozmiestnenie rakiet v Ázii. "Bol by som radšej, keby to bolo v priebehu mesiacov ... Tieto veci ale môžu trvať dlhšie, než čakáte," doplnil Esper pri svojej návšteve v austrálskomnSydney, kde začal svoju týždennú návštevu Ázie a Oceánie.

Kde by mali rakety byť rozmiestnené, Esper nespresnil s tým, že to bude záležať na rozhovoroch so spojencami a na ďalších faktoroch. Zároveň minister poznamenal, že by Čína nemala byť počínaním USA príliš prekvapená vzhľadom k tomu, že "80 percent jej arzenálu tvoria systémy rakiet stredného doletu", a USA tak len chcú mať podobné kapacity.

 

Spojené štáty a Rusko oficiálne opustili v piatok zmluvu o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF). Washington rozhodnutie od dohody odstúpiť zdôvodnil jej porušovaním zo strany Ruska. Moskva obvinenia odmietla.

Dojednanie medzi ZSSR a USA z roku 1987 zakazovalo výrobu, skúšky a rozmiestňovanie rakiet s doletom od 500 do 5500 kilometrov. Po jej podpise zničili oba štáty 2692 pozemných balistických rakiet a rakiet s plochou dráhou letu s konvenčnou aj jadrovou náložou. Sovietske rakety boli v 80. rokoch rozmiestnené aj v Československu.

Americký prezident Donald Trump vyjadril presvedčenie, že sa podarí uzavrieť novú zmluvu, do ktorej by okrem Ruska bola zahrnutá aj Čína. Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok uviedol, že Rusko rozmiestni nové rakety stredného doletu, iba ak tak urobia Spojené štáty, a vyzval k naliehavým rokovaniam, ktoré by zabránili chaotickým pretekom v zbrojení. Fu povedal, že Čína nemá v úmysle uzavrieť trojstrannú dohodu o kontrole zbrojenia s USA a Ruskom, ale bude aj naďalej zapojená do multilaterálnych diskusií o odzbrojení.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie