Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2019 11:55 | Správy | Politika

Aké sú majetky politických strán: Štedré príspevky od štátu aj od rôznych darcov

Štedré príspevky od štátu aj od rôznych donorov! Ministerstvo vnútra zverejnilo výročné správy politických strán a hnutí, ktoré ukazujú, ako šafárili zväčša s našimi peniazmi.

Najbohatšou stranou zostáva stále Smer, ktorý sa môže pochváliť majetkom v celkovej hodnote viac ako 11 miliónov eur, nasledovaný je hnutím OĽaNO a stranou Sme rodina Borisa Kollára.

Milióny z našich daní si rozdeľujú strany, ktoré vo voľbách dosiahli viac ako 3 percentá. Ministerstvo vnútra aj tento rok zverejnilo hospodárenie 56 z nich. Z informácií sa dá vyčítať, aký majetok strany obhospodarujú, aké mali minulý rok výdavky či koľko záväzkov nestihli zaplatiť. Z údajov je zrejmé aj to, koľko dostali zo štátneho rozpočtu, od svojich členov či donorov.

Jednoznačne najlepšie je na tom strana Smer, ktorá sa môže pochváliť majetkom vo výške viac ako 11 miliónov eur a najvyšším štátnym príspevkom. Druhý najväčší kus zo štátnej kasy na základe výsledkov volieb odhryzla SaS - viac ako 1,2 milióna eur a treťou najbohatšou stranou z tohto hľadiska bolo Matovičovo hnutie OľaNO s viac ako 1,1 milióna eur.

 

Naopak, najmenej dostalo KDH, ktoré sa síce do parlamentu nedostalo, ale na státisícové dotácie nárok má, keďže prekročili o 3 % kvórum. Naopak, najštedrejšiu členskú základňu má strana SPOLU, kde sa im podarilo vyzberať viac ako150-tisíc eur. Finančné dary za viac ako 300-tisíc zase prijali v neparlamentnom Progresívnom Slovensku, ktoré však vlastní majetok len v hodnote niekoľkých desiatok tisíc eur.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Na čo míňali

Otázku, na čo míňali najviac peňazí, sme zaslali všetkým stranám, ktoré majú reálnu šancu dostať sa po budúcich voľbách do parlamentu. Odpoveď prišla však len z niektorých centrál. „V roku 2018 sme vynaložili finančné pro- striedky najmä na bežné prevádzkové náklady, ako aj na propagáciu dosiahnutých výsledkov a opatrení pre ľudí. Čo sa týka ušetrených prostriedkov, tie využijeme v tomto roku na predvolebnú kampaň do parlamentných volieb,“ prezradila hovorkyňa Mosta Klára Debnár. „Principiálne sme najviac finančných pro- striedkov vynaložili na kampane uplynulých volieb a kúpu kancelárskych priestorov pre stranu,“ ozrejmila Michaela Jurcová za Sme rodina.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

PS zase tvrdí, že peniaze išli najmä na mzdy zamestnancom a „služby spojené s chodom hnutia“. K majetkovým pomerom SaS sa vyjadril aj generálny manažér strany Roman Foltin. Uviedol, že najviac financií vynaložili na volebnú kampaň, mzdy a nájomné. „Najväčšiu časť majetku strany tvoria autá, reklamné stany, nábytok a interiérové zariadenie,“ dodal.

Systém odmeňovania by sa mal zmeniť

O tom, že strany by nemali byť financované zo štátneho rozpočtu, sa tu hovorí už roky. V parlamente takýto návrh zákona však nikdy neprešiel. Politológ Ján Baránek hovorí, že nové strany nemajú rovnakú štartovaciu dráhu. „Tu by som urobil zmeny a zliberalizoval by som financovanie. Pretože je jasné, že nové strany sú závislé od darov a tu je priestor na korupciu,“ vysvetlil Baránek s tým, že by to bolo oveľa transparentnejšie. Odborník tvrdí, že volebný zákon by bolo treba kompletne prekopať. Na pováženie podľa neho je aj to, či by strany, keď už sú financované štátom, nemali ísť do parlamentu už po dosiahnutí 3 % kvóra.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila
Jozef († 61) sa zrútil z manipulačného chodníka na betón.
Foto
Jozef († 61) sa zrútil zo 6 metrov na betón: Po páde ešte komunikoval! Ako k tragédii došlo?
O hrade v Banskej Štiavnici porozpráva rytier, ktorý je sprievodcom.
Foto
Cestovanie časom pri Banskej Štiavnici: Návrat do 13. storočia! Neuveríte, o čo ide
Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite
Vlajka Kataru (ilustračné foto).
Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa: Môžu za to konflikty? Najhoršie na tom skončí táto krajina!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Česko a Belgicko bijú na poplach! Prstom ukazujú na Rusko: Hrozné, do čoho majú zasahovať
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia