Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2019 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Biely cukor, med či agávový sirup: Ktoré sladidlo je najzdravšie?

Sladká chuť je takmer určite najobľúbenejšia na svete, miluje ju snáď každý. Hoci všetci vieme, že veľa cukru škodí zdraviu aj postave, obvykle neodoláme.

A tak sa snažíme nájsť tie zdravšie varianty. Reklama nám ich ponúka pomerne dosť, tak ako si vybrať? Odborníci z českého portálu vimcojim sa pozreli na jednotlivé sladidlá podrobnejšie.

1. Javorový sirup - 10,5 KJ/1 g

Voňavý a chuťovo zaujímavý sirup získaný zahustením miazgy javora cukrového. „Javorový sirup má v porovnaní s inými sladidlami najvyššie zastúpenie minerálnych látok a najnižšie množstvo jednoduchých sacharidov,“ hovorí Skybová. Ak vás zaujala nižšia energetická hodnota, tak vás sklame, že je zároveň takmer o polovicu menej sladký ako cukor. Takže pri sladení nakoniec použijete viac a bude to energeticky rovnaké

 

Otvoriť galériu
Kokosový cukor
Zdroj: iStock

Vyrába sa zo šťavy alebo z nektáru kvetov kokosových paliem a má špecifickú karamelovú chuť. Propaguje sa ako zdravá varianta sladenia. Ak je vyrobený zo šťavy, obsahuje asi 70-80 % sacharózy a zhruba 3-9 % glukózy a rovnako 3-9 % fruktózy. Produkt z nektáru obsahuje fruktózu a glukózu. Tiež malé množstvo vitamínov, minerálnych látok a rozpustnej vlákniny inulín. Žiadny výživový zázrak sa teda ani tentokrát nekoná.

Otvoriť galériu
Agávový sirup
Zdroj: iStock

Ide o prírodné sladidlo, šťavu z kaktusu agáve. Šťavy je v agávovom sirupe okolo 80 %. Zvyšok je prevažne voda, zanedbateľné množstvo minerálnych látok a trochu inulínu. Je propagovaný ako zdravé sladidlo. "Obsahuje len 75 g jednoduchých sacharidov, ale pre svoje vysoký obsah fruktózy nie je vhodným sladidlom," hovorí odborníčka. Príjem fruktózy v takejto čistej forme by sme mali jednoznačne obmedzovať.

4. Med 13,9 KJ/1 g

Sladidlo, ktoré je z 80 % zložené z jednoduchých cukrov fruktózy a glukózy. Zvyšok je voda, malé množstvo vitamínov, minerálnych látok, polyfenolov, enzýmov a ďalších látok. Antibakteriálny efekt bol preukázaný iba pri potieraní rán. Výhodou je, že ide o čisto prírodný produkt, ktorý príjemne vonia aj chutí. Na obezitu má však pri nerozumne vysokej konzumácii podobný vplyv, ako predchádzajúce cukry.

Otvoriť galériu
Trstinový cukor
Zdroj: iStock

Takto sa často označuje prírodný, hnedý trstinový cukor. Má hnedú farbu, ktorá je obsiahnutá už v samotnej surovine, z ktorej sa vyrába, čiže z cukrovej trstiny. A je to zase len sacharóza. Z výživového hľadiska je na tom v podstate rovnako, ako hnedý cukor. Opäť vyniká špecifickou chuťou a vônou, zanedbateľné množstvo prírodných látok nám ale v podstate nič nedá.

6. Hnedý/prírodný cukor - 16 KJ/1 g

Tiež sa vyrába z cukrovej repy a cukrovej trstiny. Oproti bielej verzii je o niečo menej rafinovaný. O tom, aký je hnedý cukor zdravý, sa dočítate na každom kroku. Odborníci však tvrdia, že je to nezmysel. Hnedý cukor je iba biely cukor obalený špeciálnym sirupom. Niekedy sa farbí melasou, niekedy karamelom. Ak melasou, tak má vďaka nej trošku minerálnych látok. Je to ale také minimálne množstvo, že ich vplyv na zdravie je nulový. Takže výživovo ho môžeme v podstate radiť na úroveň bieleho cukru. Jediná jeho výhoda je, že má špecifickú chuť.

7. Biely cukor - 17 KJ/1 g

Toto „biele zlo“ poznáme všetci. Vyrába sa z cukrovej repy alebo cukrovej trstiny, z pohľadu chemického zloženia je to takmer stopercentná sacharóza. Jedná sa o produkt rafinovaný, čiže zbavený všetkých minerálnych látok a vitamínov. „Najhoršiu hodnotu má obyčajný biely cukor, ktorý nám dodáva až 99.9 g jednoduchým sacharidov a nutričná hodnota je nulová,“ uzatvorila rebríček Skybová.

Rozhoduje množstvo, nie zdroj

Otvoriť galériu
Katarína Skybová
Zdroj: iStock

- Rozdiel v energetickej hodnote bieleho a hnedého cukru je zanedbateľný. Med a sirupy rôzneho druhu majú síce nižšiu energetickú hodnotu, ale doprajeme si väčšinou viac, pretože sú menej sladké, a tým energiu neušetríme. V porovnaní s klasickým cukrom obsahujú prírodné sladidlá a hnedý trstinový cukor malé množstvo minerálnych látok a vitamínov. Množstvo týchto látok je v nich zanedbateľné. Pre zdravie urobíme viac, ak množstvo cukrov alebo rôznych sladidiel znížime na minimum.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, Jana Marcinová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!