Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.08.2019 06:00 | Správy | Krimi | Vražda Kuciaka

Vražda Kuciaka († 27) a Kušnírovej († 27): Žiadna obžaloba ani 10 mesiacov po zatýkaní, meškajú s usvedčovaním?!

Nestihnú ani ďalší termín?! Generálny prokurátor Jaromír Čižnár aj ministerka vnútra Denisa Saková už pred pár mesiacmi avizovali, že prípad vyšetrovania vraždy Jána Kuciaka († 27) a Martiny Kušnírovej († 27) uzavrú najneskôr v lete.

Obžaloby na doposiaľ známu päticu obvinených však stále nie sú na stole. Advokát rodiny pozostalých tvrdí, že termín je reálny skôr na jeseň.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Už vo februári, rok po vražde vo Veľkej Mači, prokurátor skonštatoval, že vyšetrovanie je v sklze. Podľa Čižnára totiž plánovali podať obžaloby začiatkom roka, no k ničomu vtedy nedošlo. Je otázne, či kompetentní stihnú ďalší termín, ktorý sa v prípade skloňoval. Generálny prokurátor odhadoval, že prvé obžaloby by mohli padnúť v lete.

„Naším prvoradým cieľom je kvalitne, nie narýchlo ukončiť túto vraždu. Pokiaľ ide o ďalší predpokladaný termín, to zn., že by sme už chceli podať prvé obžaloby, tak je približne stanovený, je to otázka, aby som teraz nesľuboval niečo, čo sa zasa nemusí splniť, do pár mesiacov,“ povedal Čižnár vo februári s tým, že „možno, pretože medzitým sa môžu udiať ďalšie veci, mohlo by to byť niekedy v lete, v druhej polovici leta“.

 

Dodal, že je to len predpoklad, keďže potrebovali dotiahnuť tých, ktorí si vraždu objednali. Ministerka vnútra Denisa Saková bola v apríli dokonca ešte odvážnejšia. „Verím mojim kolegom, ktorí v tíme pokračujú na procese vyšetrovania a dúfam, že sa čoskoro dočkáme aj výsledkov,“ povedala Saková a pridala nádej, že obžaloby budú vznesené už do začiatku leta.

Otvoriť galériu
Milan Lučanský
Zdroj: anc

Nový Čas zisťoval, ako napreduje vyšetrovanie, keďže polícia vzala do väzby štyroch obvinených už v septembri minulého roka a tento rok k nim pribudlo aj obvinenie Mariána Kočnera. Advokát rodiny Kuciakovcov Daniel Lipšic je skeptický voči pôvodným plánom. „Myslím si, že skôr nie, a nestihnú podať obžaloby v lete. Ale vyšetrovanie je, pokiaľ viem, pred skončením,“ skonštatoval.

Zároveň predpokladá, že ešte vykonajú zopár úkonov, no nechce ich bližšie špecifikovať. „Väzba je predĺžená do novembra, to sa ešte môže predĺžiť ďalej, samozrejme. Ak by sa nemala predlžovať lehota väzby, tak by mala byť v októbri podaná obžaloba. Ja si myslím, že nič tomu ne- bráni, aby sa tak stalo ešte v tejto lehote,“ prízvukuje Lipšic.

Pripomína, že lehotu na preštudovanie spisu musia dostať všetky procesné strany vrátane obhajoby. „Tam už budú mať všetky procesné strany k dispozícii celý spisový materiál, ktorý je veľmi rozsiahly,“ uzavrel Lipšic. Advokát Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica rovnako hovorí, že policajná práca finišuje.

Otvoriť galériu

„Tak by som to povedal, ale nerád by som nejaké termíny hovoril,“ skonštatoval. V najbližších dňoch by sa mal vyjadriť aj Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý vyšetrovanie dozoruje. „O stave vyšetrovania predmetnej trestnej veci budú verejnosť informovať dozorujúci prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry v dohľadnom čase, keď to procesná situácia dovolí,“ povedala hovorkyňa Andrea Predajňová.

 

Ako sa posúva vyšetrovanie

September 2018

- polícia nečakane udrie na štyri osoby, ktoré obvinia z vraždy

Február 2019

- rok po vražde generálny prokurátor priznal, že sú v sklze a nestihnú podať obžaloby, nový termín odhaduje na leto 2019

August 2019

- advokát pozostalých tvrdí, že počas leta sa obžaloba zrejme nestihne, no vyšetrovanie je pred koncom.

pokračovanie
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, mač, fsz

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
(ilustr. foto)
Debatu o konci hazardu sprevádzali emócie: Poslanci schválil úplný zákaz pôsobenia herní a kasín
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
(ilustračné foto).
V Trenčíne zasahovali hasiči: Havária dvoch áut si vyžiadala troch zranených
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!
Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online